kapat
30.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Birinci madde
Hazine Müsteşarı Faik Öztrak doğru söylüyor: "Bu millet çok çekti. Umutlu olmak, iyi günler görmek hakkı.." Yarın 2001 yılını göndermeyeceğiz, inşallah ondan kurtulacağız. Yeni yılın uyandırdığı iyimserlik aslında hak edilmiş bir umuttur Türkiye için

A. SAVAŞ AKAT
2001'in bilançosu
Yılın son yazısında ekonomiyi değerlendiriyoruz. 2001'e epey karamsar girmiştik. Ama beklenenin çok ötesinde kötü bir yıl oldu. Yıla kriz bekleyerek giren karamsarları bile şaşırttı. 19 Şubat'ta patlayan Sezer-Ecevit kavgasının krizi tetiklediği konusunda bir tereddüt yok.

ÇETİN ALTAN
Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı...
2001 yılının da son pazarına geldik işte... Geçip giden yılların değişmeyen bir özetini yapmaya kalksak ne yazardık acaba? Aklıma, 19. Yüzyıl'ın ünlü saz şairlerinden Ruhsati'nin bir koşması geliyor: Bir vakte erdi ki bizim günümüz Yiğit belli değil mert belli değil Herkes yarasına derman arıyor

ERDAL BİLALLAR
Küçük tavsiyeler!
Ecevit, Bahçeli, Yılmaz, Çiller, Kutan, Baykal ve Tayyip... Çağrım sizlere... Gelin; 1 Ocak 2002'yi "Gülen Türkiye'nin miladı" yapmaya karar verin... Yetmezse, söz verin... Birbirinize güvenmiyorsanız; yemin edin! Bugünden itibaren bu yediliyi bozmamaya... Şahsi oynamayıp, paslaşmaya...

MURAT BİRSEL
Noel Baba eve gelsin!
Yeni yıla giriyoruz... Bu arada iyi yıllar hepimize, 2002'den milletçe umutluyuz, haydi hayırlısı! Yeni yıl için diyelim ki parti vermek istiyorsunuz da, düzenlemeye üşeniyorsunuz. Veya çocuklara hediyeyi Noel Baba getirsin istiyorsunuz... Noel Baba -biliyorsunuz- bu topraklarda yaşadığı için kendisi "yurdum insanı"dır...

YAVUZ DONAT
Mezdeke bürokrasisi
Türkiye gündemini bir süre meşgul eden önemli konuda (!) son durum nedir?.. Mezdeke Dans Grubu, yarın gece Tarkan'a eşlik ederken yüzünü kapatacak mı, açacak mı? Sorunu, ilgilisine (!) sorduk: - Turizm Bakanı Sayın Mustafa Taşar... Son kararınız nedir? Taşar "bana ne" diye söze başladı:

SELAHATTİN DUMAN
İki resim arasındaki yedi fark..
Muhaliflere inat Yavuz Donat ile entel vicdanımız Hasan Cemal. Maksadımız; çalıştıkları gazetenin birinci sayfa sureti olan iki seçkin yazarımızı birbirine düşürüp "Yavuz Donat ile Hasan Cemal güreşseler kim yener?" tartışmasını başlatmak değil.. Bir durum tesbiti şey etmek..

UĞUR DÜNDAR
Yılın adamı
Yeni yıl yaklaşırken sorulur: "Sizce yılın adamı kimdir?" Geçmiş yıllarda bu soruyu cevaplarken biraz düşünür, olayları bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçirdikten sonra "Yılın adamı falancadır!.." derdim. Ama bu yıl, İnternet'te büyük ilgi gören haber sitesi "www.haber3.com"dan sorduklarında, hiç düşünmeden cevapladım:

GÜLAY GÖKTÜRK
Keşke tartışma, yılbaşı eğlencesi üzerine bir Müslüman-Batıcı saflaşması şeklinde gelişmeseydi de, "eğlenme sanatı" üzerine biraz kafa yorabilseydik... Ama olmadı. Yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte malum tartışma yine başladı. Bu ülkeyi televizyondaki tartışma programlarından izleyenler sanırlar ki, Türkiye'de iki tip eğlence biçimi var:

OKAY GÖNENSİN
'İyi idare' üzerine
Öğrencileri Konfüçyüs'e bir devletin ne zaman iyi yönetilmiş olacağını sordular. Şu cevabı aldılar: "Yakındakiler sevinir, uzaktakiler oraya gelirse..." O sırada bir beyin yanında memur olarak çalışan bir öğrencisi "doğru yönetmek nedir" diye sordu. O da şu cevabı aldı: "Çabuk başarılar beklememeli ve küçük kazançlar aramamalı.

ŞÜKRÜ KIZILOT
Emlak Vergisi'nde silah geri tepecek
Gayrimenkullerde vergi oranlarının artırılması vergi gelirlerini düşürecek. Çünkü mükellefler gayrimenkullerinin değerini 2001'e göre daha düşük gösterecek... 2002/Mart ayında 18 milyon mükellef Emlak Vergisi Beyannamesi verecek.

ZÜLFÜ LİVANELİ
Hayal gücü bilgiden daha önemlidir!
Geçenlerde havaalanında uçağın kalkmasını bekliyordum. Elimde de Jean D'Ormesson'un "Cebrail Raporu" adlı kitabı vardı. Yıllarca Le Figaro gazetesinin genel yayın müdürlüğünü yapmış olan Fransız Akademisi üyesi bu önemli aydın, yaşamöyküsünü roman formunda anlatmayı denemiş ve ortaya gerçekten ilginç bir kitap çıkarmıştı.

İLKER SARIER
İyilik dilemek yetmez
Gelenek haline gelmiş, herkes birbirine iyi dileklerde bulunuyor. Dünyanın en kolay işi... Hepinize sağlık, mutluluk, bol para, estek, köstek dilerim... Sanki, dileklere kulak veren bir "yeni yıl" var... Gelmeden önce bir kenarda bekliyor, dilekleri not ediyor, geldikten sonra da listeye göre, herkese dağıtım yapıyor!

SEDAT SERTOĞLU
Irak testi (4)
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a bir önerimiz var; Sayın Yılmaz, Başbakan Ecevit'i Amerika gezisine tek başına göndermeyin. Siz de yanında gidin. Çünkü, talihsiz bir konuşmaya ancak böyle engel olabiliriz.. Sonra çok yanarız sayın Yılmaz.. İşin gerçekten şakaya gelir tarafı yok..

MEHMET TEZKAN
Siyaset meydan muharebesine gebe
Diyorlar ki 2002 ekonomi yılı olacak.. Hayır.. Siyaset yılı olacak.. Siyasette meydan muharebesi yaşanacak.. Neden mi?.. Ekonomideki savaş kazanıldı.. Ankara direndi, ayak sürüdü, kafa tuttu ama baktı ki olmuyor, teslim bayrağını çekti.. Geriye dönüş yok.. Ama daha yapılacak da çok şey var..

NADİN TAŞÇIOĞLU
Farkı fark eden kazanır!
'Kredi kartı canım!' deyip geçmeyin... Şimdilerde huy değiştirdiler. Sadece para yerine geçmiyor, para kazandırıyor, taksit de yapıyor. Yoksa siz hâlâ annenizin kartını mı kullanıyorsunuz? Kredi kartı deyince, aklınıza hemen delinen bütçeniz, her ay giderek şişen ekstreleriniz geliyor değil mi?

HINCAL ULUÇ
Tanrıya şükrederken uzun uzun..
Fazıl Say'ın sihirli parmakları piyanonun tuşları üzerinde dolaşırken, içimden hem de çok güçlü bir dürtü ile Tanrı'ya şükretmek geçti.. Hayır, bu olağanüstü müziği yarattığı için değil.. Bu olağanüstü müziği yazanları yarattığı için de değil.. Hatta bu olağanüstü yorumcuları da yarattığı için değil..

LEYLA UMAR
Söyleşi komedi içerik dramatikti
Büyükelçimizin sıkı tembihlerini unutup Şah'ın önünde bacak bacak üstüne atıverdim ve lafa hiç sevmediği 'Ekselans' hitabıyla başladım. Bu kadarla kalsa iyiydi... Sorulara başlamıştım; Şah uyardı: 'Teybiniz çalışmıyor!' Baktım; bozuk. Utancımdan kızardım. Şah emir verip teybi yaptırdı.

ABDURAHMAN YILDIRIM
Olan oldu, 2002'de patlayacak balon yok
Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın 19 Şubat'taki tartışması son 20 yılda kurduğumuz borçlanmaya dayalı ekonomik balona toplu iğne gibi battı, 2001 balonun patladığı yıl oldu. * 2000'de milli gelirimiz 201 milyar dolardı. Yüzde 8 dolayında çıkması beklenen ekonomik daralma yanında devalüasyonun...

EMRE AKÖZ
Büyük, iri ve kalın kadınlar
Bir konuyla uğraştığımda, karşıma onunla ilgili bir sürü başka şey çıkar. Sait Faik, geçenlerde okuduğum "Lüzumsuz Adam" adlı öyküsünde 'kalın bacaklı' bir kadını anlatıyordu: "Bir Yuhudi kızcağız vardı... Bir de kalın kalın, yere sağlam basan bacakları vardı. Ne öpmek isterdim bacaklarından şu kızı bir defacık ömrümde.

REFİK DURBAŞ
Failatün failün...
Liselerde "edebiyat dersleri" tartışması sonunda geldi "failatün failün"ün simgelediği "aruz vezni"ne dayandı. İlkgençliğini edebiyat öğretmeni olmanın hayalleriyle süslemiş, bu konuda sonunu getiremese de öğrenim görmüş, üstelik kırk yıldır bizzat edebiyatın içinde bulunmuş biri olarak aktarmak istiyorum.

HAYRULLAH MAHMUD
Sürüden ayrılanı kurt kapmaz
"2001 yılını, ömrüm oldukça unutmayacağım. Özverili çabalarınız, medya kuruluşlarımızı tüm düşmanlıklara karşı koruyan kahramanca dayanma gücünüz sayesinde varlığımızı koruyarak ve herkese yıkılmayacağımızı kanıtlayarak geride bırakıyoruz.

KAYA ÇİLİNGİROĞLU
Garibanların sporu: Golf
Golfe bundan tam 3 sene önce bir seyahatim sırasında arkadaş tavsiyesiyle başladım. O güne kadar bana yapılan tüm teklifleri, "durgun ve hareketsiz bir spor" diyerek reddetmiştim. Zira ben hep tenis ve futbol gibi topla hareketli oynanan ve mücadele gerektiren sporları tercih etmiştim.

ÜNAL ÖZÜAK
Ağabey farkı
Beşiktaş'ın başkan, G.Saray'ın asbaşkan düzeyinde temsil edildiği, sayıca az ama küfürü, saldırganlığı yoğun taraftarlarıyla zevkli ve çekişmeli bir derbi izledik. Fatih Solak'sız kadrosuna rağmen, Faruk Beşok'un başını çektiği, inançlı gençlerden kurulu Beşiktaş, son periyodun 4. dakikasına kadar öndeydi.

DOĞAN KOLOĞLU
2001'den kalanlar
Türkiye yeni bir yıla girerken bazı tabu konular gıdıklansın istedik. Önce, Daum'un davası hangi aşamada? Koblenz'deki davasında Daum, son duruşmada mahkeme heyetinden, "Uyuşturucu kullanarak ve satarak yalan söylediği ve bu yüzden kocaman bir yanlış yaptığını" kabul edip özür diledi.

ALTAN TANRIKULU
Senin kararın
On gündür Türkiye'nin sorunlarını unutturan gelişmeler var F.Bahçe'de... Oysa yapılması gerekeni herkes gibi Aziz Yıldırım da biliyordu. Denizli gidince, Denizli dahil birçok futbol uzmanının ortak görüşü, takımı Oğuz'a emanet etmeliydi. Hem de ertesi gün...


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır