kapat
30.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Garibanların sporu: Golf

Golfe bundan tam 3 sene önce bir seyahatim sırasında arkadaş tavsiyesiyle başladım. O güne kadar bana yapılan tüm teklifleri, "durgun ve hareketsiz bir spor" diyerek reddetmiştim. Zira ben hep tenis ve futbol gibi topla hareketli oynanan ve mücadele gerektiren sporları tercih etmiştim.

Ne zaman ki golf oynamaya başladım, kazın ayağının öyle olmadığını gördüm. Golf, sadece bir spor değil. Stratejik bir oyun. Açık havada oynadığınız sürece minimum 5 kilometre yürüdüğünüzü düşünürsek, sağlığa katkısını anlarız. Dünyada 250 milyon ve sadece ABD'de 20 milyon insan golf oynuyor. Türkiye'de bu sayı bini geçmez. Minimum 1.5 milyon metrekare alana yayılmış 18 delikli bir sahada ve maksimum 14 sopa ile oynanıyor.

Handikap sisteminden (iyi oynama derecesi) dolayı, acemi bir sporcunun dünya şampiyonu ile bile oynayabileceği ve hatta bu sisteme göre yenebileceği tek spor dalı. Dünyada faal spor yapan birçok gözde ismin de, hastalık derecesinde devam ettiği bir oyun.

İstanbul'da 3, Antalya'da 4, Türkiye'de toplam 7 golf sahası bulunuyor. Amerika'nın North Carolina eyaletinde 600 golf sahası olduğunu göz önüne alırsak, Türkiye'nin bu sporda ne kadar geri olduğunu anlarız. Oysa dünyanın en eski golf kulüplerinden İstanbul Golf Kulübü (105 yıllık) ülkemizde bulunuyor. Dünya turizminde çok önemli rol oynayan golf sporunun gelişmesine yardımcı olmak, tabii ki devletin elinde. Sadece saha için yer göstermeyip sahanın yapılması için gerekli kaynağı bulmaya yardımcı olması gerekir.

Bugüne kadar sadece Koç ve Özaltın aileleri tarafından desteklenen golf sporunun daha gelişmesi ve Türkiye'nin bu spordan turizm geliri elde etmesi için mutlak devlet desteği şart. Bu sporu yapan insanların çoğunluğu paralı ve para harcamayı seven insanlar olduğundan, oda ve ekstra fiyatları normal turizmin neredeyse 3-4 katı.

Türkiye'de bir sahada bir günlük oynama parası 50 dolarken bu para Miami'de 250 dolar. Golf oynamak için gerekli ayakkabı 100 dolar, oyun oynamak için gerekli golf malzemesi minimum 500 dolar.

Tiger Woods örneği
Şimdi tüm bunlar gözünüzü korkutmasın. Türkiye'de bilhassa Kemer ve Klassis Golf Kulüpleri'nde caddy (çanta taşıyan kişi) olarak yetişmiş onlarca gariban çocuk golf oynuyor ve şampiyon oluyor. Kulüpler ve de bazı şahıslar onlara bila bedel destek oluyorlar.

Klassis Golf Kulübü'nün sahibi Ahmet Hamoğlu ve Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, bu çocuklar için büyük şans. Bedava golf okulları açıyorlar. Durmayın, siz de çocuklarınızı bu okullara yollayın. Zira çocuk kabiliyetli ise ve bu spora gönül verirse sıradan bir golfçü bile senede 100 bin dolar para kazanabilir. Dünya şampiyonu Tiger Woods'un senede kazandığı 60 milyon doları düşünürseniz, hiç de yabana atılacak para olmadığını görürsünüz. Eğer Tiger böyle giderse, dünyada "1 milyar dolar" kazanan ilk sporcu olacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır