kapat
16.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Gerçek bayram
Hiç bir bayram, İslâm dünyasını bu kadar düşünmeye ve kendi içinde hesaplaşmaya mecbur etmemiştir. Müslümanlar dini bayramlarda birbirlerini "Mübarek olsun" dileğiyle kutlarlar. İçinden geçtiğimiz sınavın vicdanlarımıza yüklediği borç ödendikçe bu bayramın hayrı da büyüyecektir.

A. SAVAŞ AKAT
Enflasyon beklentileri
Doğrusu Şeker Bayramı'na keyifli giriyorum. Yaz ve sonbahar ayları boyunca döviz kurunda bir balon oluştuğunu savundum. İlgilenenler www.ibun.edu.tr/akat adresinden 19 Ağustos 2002 tarihli "Köpük-Balon" yazıma bakabilir. Çok eleştirildim. En yakınlarım bile bana "uçuk" muamelesi yapmaya başladı.

ÇETİN ALTAN
Dereden tepeden, yahut konudan konuya...
Bayram ziyaretleri eskiden çok daha yaygındı. Sanırım gitgide bu eski gelenek, artık kıyı mahalleleriyle taşra kasabalarında kalmaya başladı. Bayram ziyaretleri... Şeker ve Kurban Bayramları'nda, önce yaşlı aile büyüklerinin ellerini öpmekle başlanırdı bayramlara..

HAŞMET BABAOĞLU
Erkek terk edilirse...
Biliyor musun, Leyla aslında seviyor beni?" "Yok ya! Siz ayrılmamış mıydınız?" "Evet, beni hâlâ sevdiğine inanıyorum. Hatta tam gerçekten bana aşık olduğunu anladığı anda ayrılmayı seçti. Çünkü korktu! Sevmek zor bir serüven gibi geldi ona..." "Vay canına! Bunu Leyla'ya söyledin mi hiç?"

ERDAL BİLALLAR
Çocuklara borcumuz
BU bayram sabahı kimseyi eleştirmeyeceğim... Her günkü gibi hak etmeyenlere, milletin hakkını yiyenlere, haksızlığa veryansın etmeyeceğim... Sizlere duygu yüklü bir hikâye ileteceğim... Adam yorgun argın eve döndüğünde 5 yaşındaki oğlunu kapının önünde beklerken buldu.

MURAT BİRSEL
Kedisinden trafiğine... Kanunlardan komikliklere... İyi Bayramlar!
Bayramda da internet karşısındaysanız, umarım bunu... Aile büyüklerini ziyaret, dostlarla muhabbet sonrası yapıyorsunuz. İnternet güzel de, bir de "Matrix" dışı dünya var! Bu kez yardımcı güçleri devreye soktum ve bizim gençler en çok nerelerde dolaşıyor, o konuda bir araştırma yaptım...

YAVUZ DONAT
Hüzünlü bayram
Tarsus'a "iyi bayramlar" dedik ve... Türkiye'nin 61 ilinden daha fazla nüfusa (merkez 235 bin... Köylerle birlikte 310 bin) sahip olan Tarsus "ağla maya başladı." Tarsus ağladı, biz ağladık. Yarısı hâlâ sular altındaki Tozkoparan Mahallesi ağladı.

UĞUR DÜNDAR
Kelle koltukta çalışanlara bayram hediyesi
Orhan Aslıtürk'ün bir milyar dolarlık naylon fatura tezgahı... Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal ile Sudi Özkan'ın yüzlerce milyon doları bulan vergi kaçağı dosyaları... İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki Akbil ve İGDAŞ yolsuzlukları...

GÜLAY GÖKTÜRK
El öpmek...
Hayat boşluk kaldırmıyor gerçekten. Zaman; konakları yıkıp paşababaları cennete gönderirken; büyük aileleri un ufak edip bireyi çekirdek aile içine hapsederken; yaşadığımız bu yeni hayatın kendine özgü coşkularını, kutlamalarını..


OKAY GÖNENSİN
Nimet varken fırsat bil
Şirazlı Şeyh Sadi, "Bostan"ı, 1277 yılında, "Gülistan"ı, ise ertesi yıl yazdı. O sırada elli yaşındaydı. Her ikisi de "gazel" olarak yazılan bu eserler 1600'lerde Osmanlı sarayında "temel" kitaplar arasındaydı.

ZÜLFÜ LİVANELİ
Elleri havada göriiim!
Kaşları birbirine bitişen, fırça gibi siyah saçları alınlarının ortasında kadar uzanan; ince mi ince, kavruk mu kavruk iki genç. Belli ki güç bela geçiniyorlar; ne üstte var ne başta! Birer eski anorak uydurmuşlar kendilerine, kış günlerini onunla geçiriyorlar.

METİN MÜNİR
Kedili evde, kadınlarla...
Odaya girdiğimde kadınları üzerinde duman tüten izmarit yüklü küllükler arasında, yerde oturur buldum. Sırtlarını ipek yastıklara dayamışlar, çoraplı ayaklarını uzatmışlardı. Halının üzerinde devam etmekte olan bir öğleden sonra çayı vardı...

SEDAT SERTOĞLU
CIA raporu
Ajanlar görevlerini yaptıktan sonra merkezlerine "After Action Report" denilen bir rapor veririrler. Bu rapor, görevde olup bitenleri ve sonuçlarını anlatır.. Bugün size, bizim Beltway ekibinin gönderdiği, ilk Amerikalı ile en az 300 Taliban'ın öldüğü Afganistan'da Cenk Kalesi'nde 22 gün önce olup bitenleri ayrıntıları ile anlatan bir yazıyı özetleyerek sunuyoruz....

ERDOĞAN SEVGİN
Bayram televizyonu
Biliyorum, bu ekonomik krizde, eskiden olduğu gibi avuç dolusu para saçıp, yeri yerinden oynatacak bayram eğlencesi hazırlayacak gücü yok televiz yonların. Ama şunu pekala yapabilirlerdi gibime geliyor. Her kanalın elinde ekrana geldiği gün seyirci rekorları kıran dizileri var.

MEHMET TEZKAN
O bayramdan bu bayrama Türkiye'nin fotoğrafı
O, Kurban Bayramı.. Bu, Ramazan Bayramı.. Gelin 10 ay arayla yaşanan iki bayramın fotoğrafına bakalım.. O bayram.. 5 Mart 2001.. Kurban Bayramı'nın ilk, büyük krizin on dördüncü günü.. Herkes şaşkın.. Gecelik faiz yüzde 7 binlere kadar çıkmış.. Dolar ipini koparmış..

ABDURRAHMAN YILDIRIM
Şimdilik bu kadar yeter!
Ardı ardına gelen olumlu haberler mali piyasalarda atmosferi değiştirdi. Reel ekonomide henüz gerçekleşmedi ancak mali piyasalar (U) dönüşü yaptı bile. 17 Eylül borsa endeksi için dip seviyeydi. Seans içinde inilen 6.882 puan veya 0.43 cent düzeyi tarihi alt seviyeyi ifade ediyordu.

ERMAN TOROĞLU
Günaydın Daum
Daum da aynı şekilde kıvırtıyor. Ama onun yanında futboldan anlayan birisi var. Aynı Daum, sağ tarafta oynatmaya mecbur olduğu Khlestov'u yeni yeni görmeye başlıyor. Ali Eren'i yavaş yavaş, defanstaki ağır ikili Ahmet Yıldırım-Ronaldo'nun yanına monte etmeye çalışıyor.

SANLI SARIALİOĞLU
Bayram tebriği
Tümer'i Şeref Kürsüsü'ne alıyorum. Bu çocuk gol için yaratılmış. Atıyor, attırıyor, maç kazandırıyor. Bu tip adamlar benim için özeldir. Başımın üstünde taşırım. Her antrenör için böyle olmalı. Hey gidi hey... Biz durmadan, "Tümer, Tümer" dedikçe, Daum bu Tümer'i haftalarca kulübede oturttu.

ÜNAL ÖZÜAK
Geç kalan alan
Zaten Efes, 1. ve 3. periyotlarda yakaladığı 20 sayılık farkın kredisini bütün maç boyunca kullandı. Efes Pilsen'li oyuncular arasında güzel bir işbölümü yapılmıştı. Kerem, Mrsiç'i kilitlerken Brown bütün dış atışları yapıyordu. F.Bahçe, zone'da doğru rakamı bir türlü bulamadı.

HAYRULLAH MAHMUD
Gusto ve iktidar
Almanya'da halkın ekmek ihtiyacını karşılayacak fırınlardan ziyade, art arda tiyatro salonları açılmaktadır... Dönemin yönetimi bu uygulamaya şu gerekçeyi gösterir: "Yıkılan insanı onarmaya çalışmak!" Bugün krizle morali yerlebir olmuş Türkiye için de benzer bir fırsat yaratılabilir... Başbakanı'ndan Cumhurbaşkanı'na "gusto"su düşük bir profil çizen Türkiye için bu şart!

EMRE AKÖZ
Hani benim bilinçdışım?
Psikiyatrist Talat Parman ve arkadaşları (Ayça Gürdal, Raşit Tükel, Levent Kayaalp, Elda Abrevya ve diğerleri), Psikanaliz Yazıları adıyla bir kitap dizisi hazırlıyor. Şimdiye kadar üç özel sayı çıktı Bağlam Yayınları'ndan: Düşlerin Yorumu, Kadınlık, Yalnızlık... Talat Parman'ı ve Raşit Tükel'i tanırım. Sadece hasta tedavisi ile uğraşmakla kalmazlar.

REFİK DURBAŞ
Yolcu tendir yol bedense...
Divan şiiri bir anlamda "mazmun"ların şiiriydi. Dr.İskender Pala'nın "Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü"nden aktarayım: "Sözgelimi sevgilinin ağzı için, klişeleşmiş birer mecâz olan "âb-ı hayât, gül, gonca, şarab ve la'l" mazmunları kullanılır." Şiire başladığım yılları hatırlıyorum. Turgut Uyar, "Geyikli Gece" şiirini mi yazmış, o günlerin şiirlerinin neredeyse hemen hepsinde bir...


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır