kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bebek doğmadan annesini uykusuz bırakıyor

Giriş Saati : 09.09.2008 13:26
Güncelleme : 09.09.2008 22:46
Yeni Haber
Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Mumcu, gebeliğin ilk ve son haftalarında anne olma düşüncesi ve heyecanının kadınların çoğunda uykusuzluğa yol açtığını belirterek, "Bir süre sonra uyku, hamile kadın için vazgeçilmez bir istek haline dönüşür. Bebek anne karnında büyüdükçe, anne uyku pozisyonu bulmakta zorlanır. Hamilelikte görülen bazı normal değişiklikler de annenin uykusunu bölmesine ve problemlere yol açabilir" dedi.

Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Mumcu, hamileyken uykuya dalmanın güç olduğunu ifade ederek, "Bunun en önemli nedeni bebeğinizin büyümesidir. Bebeğiniz ve rahminiz büyüdükçe rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlandığınızı fark edersiniz. Eğer hamilelik öncesi sırtüstü ya da yüzükoyun yatmaya alışkınsanız yanlara dönüp uyumak sizin için güç olabilir.

Vücut kitleniz arttıkça uyurken pozisyon değiştirmeniz güçleşir. Bu durumda doğal olarak verimli uyumanızı engeller. Bunun yanı sıra hamilelikte normalde görülen bazı değişiklikler de uykunuzu bölerek ya da düzeninizi değiştirerek uyku problemlerine neden olabilir" diye konuştu.

Hamilelik ilerleyip bebeğin karın boşluğunda çok fazla yer işgal etmesiyle nefes darlığı görülebileceğini anlatan Mumcu, "Bu durumda karın içi basıncı artar ve karın boşluğu ile göğüs boşluğunuzu ayıran diyafram kasınıza baskı yapar. Artmış olan oksijen gereksiniminiz nedeni ile daha sık ve daha derin soluk alıp vermeye başlarsınız.

Zaman zaman nefes darlığı hissedebilir nefes nefese kaldığınızı fark edebilirsiniz. Nefes darlığı yatar pozisyondayken daha belirgin hale gelir ve uykuya dalmanızı güçleştirebilir. Hamilelikte salgılanan hormonlar vücudunuzda istemsiz olarak çalışan tüm düz kaslarınızda bir gevşemeye ve yavaşlamaya neden olabilir. Bu yavaşlama sindirim sisteminizde de ortaya çıkar.

Sonuçta midenizin boşalması gecikir. Mide içeriği özellikle yatar pozisyondayken yemek borunuza geri kaçabilir ve yanmaya neden olabilir. Bu rahatsız durum sizi uykudan uyandırabileceği gibi uykuya dalmanızı da güçleştirebilir" şeklinde konuştu.

RAHAT UYKU İÇİN NE YAPMALI?

Mumcu, hamileliğin erken dönemlerinde yana dönerek uyuma alışkanlığını geliştirmenin ilerisi için yardımcı olacağını kaydederek, "Özelikle son dönemlerde dizlerinizi kendinize çekerek yan dönüp yatmak oldukça rahat bir pozisyondur. Bu pozisyon ayrıca kirli kanı vücudunuzun alt kısmından kalbe taşıyan ve inferior vena cava adı verilen büyük toplardamar üzerindeki baskıyı azaltarak kalbinize binen yükün de azalmasına neden olur. Özellikle sola dönük yattığınızda bu etki daha belirgin hale gelir. Özellikle son dönemlerde sırtüstü yatar pozisyon çok rahatsızlık verici olduğundan zaten bu pozisyona kolay kolay geçmezsiniz. Eğer farkında olmadan sırt üstü yatarsanız duyacağınız rahatsızlık sizi uyandıracaktır.

Gebelik dönemi için özel olarak tasarlanmış yastıkları kullanmanız rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir. Bazı kadınlar yastığı karınlarının altına ya da bacaklarının arasına koyduklarında çok rahat uyuduklarını belirtmektedirler. Silindirik bir yastığı ya da kıvıracağınız bir pikeyi belinize
yerleştirip yan yatarak da rahat bir pozisyon elde edebilirsiniz" şeklinde konuştu

VERİMLİ UYKU İÇİN ÖNERİLER

Dr. Alper Mumcu, verimli bir uyku için yapılması gerekenleri ise şöyle sıralanıyor:

"Kola, kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri diyetinizden uzak tutmaya çalışın. Özellikle öğleden sonra ve akşam bu tür içecekleri tüketmemeye gayret gösterin. Yatmadan 2-3 saat önce sıvı alımınız azaltın. Ancak gün içinde yeterli sıvı almaya özen gösterin. Benzer şekilde yatmadan önce ağır yemekler yemeyin. Bulantınız varsa ve bu bulantı sizi uykudan uyandırıyorsa yatmadan hemen önce kraker türü besinler yiyebilirsiniz. Uyku saatlerinizi belirleyin. Yatağa alışkın olduğunuz saatten daha geç gitmeyin.

Düzenli olarak egzersiz yapın ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayın. Yastıkları her yerde kullanın. Nasıl ve nerde rahatlık veriyor ise yastıkları orda kullanın, ister dizlerinizin arasına, ister belinize, isterseniz de başınızın altına koyun. Yatağa gitmeden önce rahatlatacak bir şeyler yapın. Ilık bir duş ya da bir bardak süt içmek gibi. Geceleri bacak kramplarıyla uyanıyorsanız yatmadan önce iyice gerinin. Yeterli miktarda kalsiyum almaya dikkat edin.

Doktorunuzla kalsiyum ilaçları alıp alamayacağınızı görüşün. Eğer gece uyanırsanız ya da uykuya dalamazsanız kendinizi zorlamayın. Kalkıp ev içinde biraz dolaşın ya da kitap okumak gibi uykunuzu dağıtmayacak bir şeyler yapın, müzik dinleyin, televizyon seyredin, internette dolaşın. Hoşunuza giden ve sizi rahatlatan bir şeyler yapın. Eğer mümkünse gün içinde uyku açığınızı kapatmak için 30-60 dakikalık şekerlemeler yapın."

(İHA)