kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başvuru belgeleri Doğan'ı yalanlıyor

ERHAN ÖZTÜRK
09.09.2008
Hilton Oteli için bir talebi olmadığını iddia eden Aydın Doğan'ın, 2006'da Şişli Belediyesi'ne emsalin 2.7'ye çıkarılması için başvurduğu ortaya çıktı..
Aydın Doğan'ın Hilton Oteli ile ilgili olarak "Onlardan bana 3 emsal, 4 emsal verin, 1 emsal verin diye bir şey istemedim" açıklamalarının doğru olmadığı belgelendi. Aydın Doğan'ın Hilton'u alan Ortadoğu Otomotiv şirketi 2006'da Şişli Belediyesi'ne emsalin 2.7'ye çıkarılması için başvuruda bulunmuş. Doğan Grubu şirketlerinden Ortadoğu Otomotiv, Hilton arazisini 2005'te 255 milyon dolara Özelleştirme İdaresi'nden satın aldı. O dönem arazinin inşaat yapılması için emsal oranı 0.7'yken Doğan bu oranın 2.7'ye çıkarılmasını istedi. Böylece 255 milyon dolara satın alınan arazinin değeri bir anda 3 milyar doları aşacaktı. Nitekim şirket, Aydın Doğan'ın "Benim Hilton'la ilgili bir talebim olmadı" açıklamanın aksine Şişli Belediyesi'ne 25 Ağustos 2006'da başvuru yaptı. Şişli Belediyesi, İmar ve Planlama Müdürlüğü'ne Ortadoğu Otomotiv adına yapılan müracaatta yapılaşma koşullarının tümünde değişiklik istendi. Doğan müracaatında, Şişli 93 pafta, 1759 ada 56 parseldeki malikin sahipleri olduğunu belirterek şu talepte bulundu: "Günümüzde parsel içindeki tüm yapılaşmanın yaklaşık 0.7 emsale denk geldiği, bunun da şehrin, çevrenin ve komşu parsellerin elde ettiği haklar ve şehrin gelişim dinamiğine aykırı ve yetersiz olduğu açıklıkla görülmektedir. Yukarıda açıklanan gerekçelerle, şu an belediyenizde askıda bulunan planlarda parselimiz için aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasını istemekteyiz: Tüm parsel alanımızın turizm, konut ve bu fonksiyonlara hizmet edecek ticaret, alışveriş, hizmet alanları yapılacak şekilde imar planı ile tanımlanması, parsel üzerindeki mevcut kütlede dahil edilecek şekilde tüm parsel alanını yapılaşma şartlarının E-2.7 şeklinde düzenlenmesi..."

EMSAL 2.5 OLDU
2005'te gerçekleştirilen ihalede 63 bin 277 metrekare olarak gözüken Hilton Oteli arazisinin emsali 0.7 olarak planlara işlenmişti. Doğan'ın talebini Şubat 2007'de görüşen Şişli Belediyesi, emsali 2.5 olarak belirledi. Bu da alana 233 bin metrekare inşaat yapılması anlamına geliyordu. Şişli Belediyesi, düzenlemeden sonra planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Kişiye özel parsel değişikliğinden haberdar olan Büyükşehir teklife, "Hayır" diyerek dosyayı İmar Komisyonu'na oradan da Planlama Müdürlüğü'ne gönderdi.

KOT FARKI RANTI
Aydın Doğan'ın bu projedeki önemli kazanç noktalarından birisi de kot farkı rantı olacaktı. Çünkü Harbiye Orduevi'nden kot alınıp, en düşük nokta olan Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nun olduğu bölgeye kadar kazı yapılacaktı ve Doğan, yer altına da istediği kadar inşaat yapabilecekti. Burada da emsal dışı yapılan inşaatlardan yaklaşık 3, 3.5 milyar dolarlık bir rant yaratılacaktı. Eğer Şişli Belediyesi'nin yaptığı imar değişikliği Hilton Oteli, Aydın Doğan'a satılmadan önce gerçekleşseydi; milyarlarca dolar Doğan'ın cebine değil 10 milyon sigortalısı olan Emekliği Sandığı'nın kasasına girecekti.

BİR KOYUP ON ALACAKTI
Emekli Sandığı'nın mülkiyetindeki Hilton Oteli arazisini 255 milyon dolara satın aldıktan bir yıl sonra Şişli Belediyesi'ne giden Doğan'ın bir koyup on alma operasyonunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi bozdu. Şişli'nin merkez planları içinde, "uyanıklık yapılarak" araya sıkıştıran belediye yetkilileri ve Doğan'ın hesabı tutmadı. Planı askıya alan İBB Başkanı Kadir Topbaş'la görüşmek isteyen Doğan'ın imdadına Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yetişti. Sarıgül, Doğan ile Topbaş'ın buluşmasını sağladı. Ancak bu buluşmadan Doğan'ı tatmin eden sonuç çıkmadı.
Haberin fotoğrafları