kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sıvı kaybı tansiyonu etkiliyor

Giriş Saati : 09.09.2008 09:50
Güncelleme : 09.09.2008 22:46
Yeni Haber
Kalp-damar hastalarında şiddetli sıvı kaybı tansiyon düşüklüğüne yol açarak kalbin beslenmesini bozuyor Uzmanlar bu nedenle sahurda yeterli sıvı alımı öneriyor.

Bu yıl Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere gelmesi de kalp hastaları açısından ayrı bir risk teşkil ediyor. Ramazan ayında günlerin uzun olması, oruç tutanlarda sıvı kaybını arttırabilir veya kan şekeri düşmesi atakları olabilir. Kardiak durumu sınırda olan kalp-damar hastalarında şiddetli sıvı kaybı tansiyon düşüklüğüne yol açarak kalbin beslenmesini bozabilir. Kan şekeri düşüklüğü adrenalin gibi kan şekerini artırıcı stres hormonlarının salınmasına yol açabilir.

FAZLA EFOR SARF ETMEYİN

Bu hormonların kalp hızını ve tansiyonu yükseltici etkileri kalp-damar hastaları, ritm bozukluğu hastaları ve kontrollü olmayan yüksek tansiyon hastalarında çeşitli olumsuz durumlara yol açabilir. Bu nedenle sahurda yeterli sıvı alımı, gün boyu tokluk sağlayabilecek yiyecekler yenilmesi ve oruç tutulurken özellikle çok sıcak olan saatlerde dışarı çıkılmaması ve çok fazla efor sarf edip sıvı kaybı ve kan şekeri düşürücü faaliyetlerin yapılmaması önemlidir.

Kontrol altında olmayan yüksek tansiyon hastalarında ani sıvı kayıpları nedeniyle Ramazan ayında ani şokların ve bayılmaların olabileceğini de ifade eden Dr. Yüksel, "Günümüzde kullanılan tansiyon ilaçları çoğu tek doz olarak kullanılmaktadır. Tek doz kullanılan ilaçlarda hastanın doktoru ile birlikte ilacın sahurda veya iftarda alınacağı kararlaştırılarak oruç tutulabilir.

BAYILMALARA NEDEN OLUR

Kontrol altında olmayan tansiyon hastalarında ani tansiyon yükselmeleri görülebilmektedir ve bu esnada kısa sürede tansiyon düşmesini sağlayan ilaçların kullanılması veya tansiyon ilaçlarının gün içine yayılarak çoklu şekilde kullanılması gerekebilir. Ayrıca bazı tansiyon ilaçlarının idrar söktürücü ve sıvı kaybına yol açıcı etkisi olabilir.

Ramazan'da özellikle uzun yaz günlerinde sıvı ve elektrolit kaybı bu ilaçların etkileri ile artabilir ve bayılma ve şoka kadar gidebilen sıvı kayıplarına yol açabilir. Aynı zamanda tansiyon hastalarında iftarda yenilen ağır ve tuzlu yemekler tansiyon yükselmesine yol açabilir" dedi.

SAKLAMBAÇ