kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ayılara uydulu takip

Giriş Saati : 09.09.2008 12:03
Güncelleme : 09.09.2008 22:46
Yeni Haber
Doğa Derneği tarafından hayata geçirilen ''Bozayı Araştırma ve Koruma Projesi'' kapsamında, Artvin'de yakalanan iki bozayıya Türkiye'de ilk kez uydu iletişimli tasma takıldığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Türkiye'deki bozayıların ekolojilerinin araştırılması, ülke genelindeki bozayı popülasyonunun mevcut durumunun belirlenmesi için çalışan Doğa Derneği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanları, bir ilke imza atarak yakaladıkları iki bozayıya uydu vericili tasma taktı.

Bozayıların saat başı uydudan ve karadan takip edilmesiyle toplanacak veriler, bozayı-insan çatışmasının azaltılması ve ''Bozayı Koruma Eylem Planı''nın hazırlanmasında kullanılacak.

Çalışmayı gerçekleştiren ekibin lideri Doğa Derneği Memeli Araştırmaları Koordinatörü Özgün Emre Can, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaban hayatının korunabilmesinin, öncelikle sağlıklı bilimsel veriler elde edilmesi ve bu verilerin doğru yorumlanmasına bağlı olduğunu bildirdi.

Proje kapsamında kullanılan özel teknoloji sayesinde Türkiye'de ilk kez bozayıların beslenmeleri, üremeleri, kış uykusu ve genel olarak ekolojileri üzerine sağlıklı ve kesin veriler toplanmış olacağına değinen Can, ''Çalışmalarımız Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde diğer etobur türlere yönelik olarak da devam edecek'' dedi.

(AA)