kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ramazan ayında ağız kokusuna yenilmeyin

Giriş Saati : 09.09.2008 14:36
Güncelleme : 09.09.2008 22:46
Yeni Haber
Ramazan ayında oruç tutanların sık karşılaştığı sorunlardan biri olan ağız kokusu, alınacak bir kaç tedbirle ortadan kaldırılabiliyor.

Medical Park Bursa Hastanesi Diş Hekimi Murat Önen, Ramazan'da ağız kokusundan şikayeti olanların, öncelikle kötü ağız kokusuna nelerin sebep olduğunu bilmesi ve sebebi ortadan kaldıracak önlemler alması gerektiğini söyledi. Kötü ağız kokusuna yol açan sebepleri lokal ve sistemik faktörler olarak ikiye ayıran Önen, şunları kaydetti:

"Diş çürükleri, mikrobiyal dental plak, dişeti iltihapları ve diş kaynaklı enfeksiyonlar kötü ağız kokusuna yol açabilir. Diş hekimi muayenesinde bu lokal faktörler tespit edilirse, çürük dişlerin tedavileri, varsa diş taşlarının temizlenmesi ve kişinin ağız hijyenine gereken önemi göstermesi ile sorun çözülür."

İftar ve sahur yemekleri sonrasında dişlerin özenle fırçalanması, dişlerin ara yüzlerinin temizliğinde diş ipi kullanılması, ağız boşluğunda ve dilde yiyecek artıklarının kalmayacak şekilde temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Önen, "Ağızda bakımı yapılamayacak kadar eski diş protezleri mevcut ise bu diş protezleri de ağız kokusuna neden olabileceğinden diş hekimi tarafından yenilenmesi gerekebilir" dedi.

Ağız kuruluğu, diabet hastalığı (aseton kokusu), böbrek yetmezliği (balık kokusu), sinüzit, metabolizma bozuklukları ve açlığı kötü ağız kokusunun sistemik sebepleri arasında gösteren Önen, özellikle ağız kuruluğunu gidermek için su ile ağzı çalkalamak gerektiğini ifade etti.

TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT

Ramazan'da geceleri tatlı tüketiminin arttığına da dikkat çeken Önen, buna bağlı olarak ağızda kötü koku ya da diş çürüklerine neden olan bakterilerin çalışmasını kolaylaştıran elverişli ortamın oluştuğunu aktardı.

Önen, özellikle ara öğünlerden sonra dişlerin fırçalanmasını, geceleri asitli içecekler ve ağır tatlılar yerine dişlerin mekanik temizliğine yardımcı olan meyva tüketmenin dişlerimiz açısından daha yararlı olacağını belirtti.

(CİHAN)