kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Tatlıdan sonra süt ve ayran için'

Güncelleme : 03.09.2008 22:46
Yeni Haber
Tatlı yedikten sonra süt ve ayran içmenin, şekerle birlikte ortaya çıkan asidin zararlı etkilerini önleyerek diş çürüğü riskini azalttığı belirtildi.

Dişhekimi Dr. Oğuzhan Özdemir, süt, ayran ve peynirin, içerdiği kalsiyum, flor ve fosfor ile çürüğe karşı doğal bir savunma sağladığını kaydetti. Vücudun şeker ihtiyacının meyve ve sebze tüketerek karışlanmasını öneren Özdemir, şöyle konuştu:

"Sert ve lifli besinleri, yumuşak ve yapışkanlara tercih edelim. Sıvı içecekler, katı yiyeceklere göre şekerli de olsa dişler arasından uzaklaştırılmaları daha kolay olduğundan, çürük oluşturma riskleri daha azdır. Yapılan araştırmalara göre muz tek başına tüketildiğinde daha fazla çürük riski taşırken, süt veya tahıllarla birlikte tüketildiğinde çürük oluşturma riski azalmaktadır."

Türkiye'de süt ve ayran tüketiminin yılda yüzde 15-25 seviyesinde olmasına karşın, çay ve kolalı içeceklerin tüketiminin yüzde 50'lerde olduğuna değinen Dr. Özdemir, diş çürüklerini önlemede alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

"Yemek aralarında çikolata, gofret, bisküvi, şekerleme ve kolalı içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Şekerli yiyecek ve içeklerin yerine süt , yoğurt, ayran, yumurta, elma, havuç gibi ısırılarak yenen meyveleri tercih edin.

Dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamaya çalışın. Ara öğünlerde şekerli gıdalar ve içecekler tüketiyorsanız, besinlerden sonra su ile ağzınızı çalkalayın. Öğünlerden sonra ve öğün aralarında şekersiz ciklet çiğneyin. Dişlerinizde hiç sorun olmasa bile yılda 2 kez dişhekimine kontrole gidin."

(CİHAN)