kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
PERVİN KAPLAN

Eğitim pazarı açılıyor

Bir süredir eğitim camiasında özel okulların ne etik ne de eğitim ile bağdaşan uygulaması sürüyor. Bazı özel okullar başarıları düşük öğrencileri gözünün yaşına bakmadan attıkları gibi başka kurumlardan da başarılı öğrencileri transfer etmeye başladı. Bu okulların "Derdi nedir?" diye bakıldığında "ÖSS ve OKS skorları" olduğunu görüyoruz.
Okul yöneticileri başarılarından memnun olmadıkları öğrencilerin velilerini çağırarak, "Bizim seviyemizi düşüren çocuğunu al" diyerek baskı yapıyorlar. Skoru tutturabilmek için sadece bununla da kalmıyorlar. Başarı sıralarını üstlere taşıyabilecek öğrencileri de başka kurumlardan para ile transfer ediyorlar. Mesela bir devlet okulundan özel bir okula ailesine 20 bin YTL ödenerek alınan öğrenciler oluyor.
Bunların getirisine gelince gerek transferler gerekse aradan "çürüklerin ayıklanması" ile sektörde bir yöneticinin deyimi ile "iyi bir hamle yapılmış" oluyor. Bu hamlenin sonucu da "en iyiler" listesinde baş sıralara yerleşebilme ardından da yükselen okul ücretleri oluyor. Bir okulun 23 ilköğretim öğrencisini SBS başarı seviyesini düşürecekler diyerek, okuldan gönderdiği konuşuluyor.
Dün akşam eski İstanbul İl Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Nurullah Dal ile konuştuk. Bazı okulların ÖSS'de başarı seviyelerini düşürebilecek öğrencileri okuldan uzaklaştırdıklarını doğrulayan Dal, bu uygulamanın SBS yüzünden ilköğretime de indiğini kabul ediyor: "Okullar yarışta. Bu yarışın göstergesi sınavlarda skor yapabilmek. Maalesef veliler de medya da biz de bu çarkın içine sıkıştık. O yüzden SBS'de Bakanlığı 'Ne öğrencileri ne okulları yarıştırın' dedik. Çünkü artık bu iş eğitimden çıktı" diye uyardık" diyor.
Dal, artık velilerin de "transfer ücreti peşinde" olduklarını anlatıyor: "Ellerinde çocuklarının notları okul okul dolaşıyorlar, 'Kaç para vereceksiniz?' diye. Bazı okullar 'Aile yardımı' adı altında derece yapacak çocukların ailelerine para ödüyor. Bu kez okullar dershaneler aracılığı ile 100'de 100 yapacak çocukların peşine düşüyorlar. Bu pazar zaten vardı. Şimdi SBS ile artık 6 ve 7. sınıflara kadar düşecek. Bu iş çığırından çıktı" diyor.
Dal'ın söylediği gibi artık bu yaşananlar ne etik ne de eğitim ile bağdaşıyor. Bunun adı "eğitimde skor pazarı."