kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ramazan'da ağız ve diş sağlığına dikkat

Güncelleme : 03.09.2008 22:46
Yeni Haber
Ramazan ayında iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerektiğini belirten uzmanlar, dişler fırçalanmadığı zaman bakterinlerin ağızda kolayca üreme ortamı bulduğunu kaydetti.

Oruç tutarken ağız bakımına her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerektiğini vurguladı.

Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, oruç tutanlara ayrıca Ramazan'da ağız antiseptiği kullanmalarını tavsiye etti. İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra asit oranının artarak bakterilerin
çoğalması için uygun bir ortam sağladığını kaydeden Dr. Kışlaoğlu, anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi kullanılabileceğini veya tuzlu suyla gargara yapılabileceğini ifade etti.

Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş macununu yutmamak kaydıyla oruçluyken diş fırçalamanın bir mahsuru olmadığının din adamları tarafından çok kereler vurgulandığını söyledi. Ağız kokusunun, yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmadığına dikkat çeken Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, çürüklerin dışında diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıklarının da kötü kokulara neden olduğunu belirtti. Dr. Kışlaoğlu, ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokulardan
kurtulabileceğimizi vurguladı.

Ramazan'da oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olduğunu söyleyen Kışlaoğlu, iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda kolayca üreyebildiğini vurguladı. Kışlaoğlu, bakterilerin ağızda asitlenmeye yol açtığını, bunun da diş çürüklerine neden olduğunu işaret etti.

Anestezi uygulanmadan yapılabilen işlemlerin oruç bozmadığını söyleyen Dr. Kışlaoğlu, işlem sırasında kişi ağzını temizlemek için kullandığı suyu yutmadığı müddetçe bir sorun yaşanmayacağını kaydetti.

(İHA)