kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başlık parası biriktirip kuma alacak!

Güncelleme : 03.09.2008 22:46
Yeni Haber
Günümüzün modern kadını, kocalarının bir başka kadınla beraberliğini ''boşanma'' nedeni olarak kabul ederken, birden fazla evliliği olağan sayan gelenekle yetişmiş kadınlar, kocalarının ikinci evliliğine aracılık bile yapıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan tarım işçiliği yapmak için Çukurova'ya gelen, sağlıksız çadırlarda binbir güçlükle ekmek parası kazanan tarım işçileri, geleneklerinden de kopmuyorlar.

Güç yaşam koşullarına rağmen her çadırda en az 5-6 çocukla yaşayan, çocuk sayısı 10 ve üzerindekilerin çoğunlukta olduğu çadırlardan birinde yaşayan Yarıcı çiftinin kendilerine göre doğal, başkalarına göre ilginç yaşam öyküleri dikkati çekiyor.

Yaklaşık 4 yıl önce evlenen Hasan Yarıcı ile eşi İsmet Yarıcı arasında 13 yaş fark bulunuyor. Evlendiklerinde kendisinin 14, eşinin ise 27 yaşında olduğunu, şimdi 2 yaşında bir de oğullarının bulunduğunu anlatan Hasan Yarıcı, şunları söyledi:

''Ben çocuk sayılacak yaştaydım ama bizim oralarda erkekler de kızlar da erken evlenir. Benim evliliğim biraz zorunluluk gibi oldu. Çünkü, benim kızkardeşim, eşimin erkek kardeşiyle evlendi, başlık parası vermediler. Biz de berdel yapmak zorunda kaldık. Yani, ben, kızkardeşimle evlenen kişinin kardeşiyle benden 13 yaş büyük olmasına rağmen evlendim. Berdel olduğu için para da ödemeden aldım.''

Berdelin, ''Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 'başlık' sorununu ortadan kaldırmak için hem kızları hem de oğulları bulunan iki ailenin, karşılıklı olarak birbirlerine kız vermesiyle gerçekleşen bir evlilik türü'' olduğunu anlatan Hasan Yarıcı, şimdi ikinci eşi için 15 bin YTL başlık parası biriktirmesi gerektiğini söyledi.

Hasan Yarıcı, ''Gelecek sezon Çukurova'ya geldiğimde yanımda ikinci eşim de olacak. Hep beraber yine omuz omuza vererek burada çalışacağız'' diye konuştu.

RAHATSIZLIK DUYMUYOR

Hasan Yarıcı, başlık parası biriktirmede eşinin de kendisine destek olduğunu belirtirken, eşi İsmet Yarıcı ise bu durumdan rahatsızlık duymadığını anlattı.

İsmet Yarıcı, ''Bizim kadınlarımız erkeklerini kumasından kıskanmaz, ilk eş her zaman evin ikinci reisi ve söz hakkına sahiptir. Hiçbir kadınımız da eşi üstüne kuma getirdi diye kocasından ayrılmaz'' dedi.

Kimi erkeklerin ilk eşe kimisinin ikinci eşe resmi nikah kıydığını belirten İsmet Yarıcı, bu konuda da kadınların fazla sorun çıkarmadıklarını belirtti.

(AA)