kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

507 okul hazır 370 okul sırada

Giriş Saati : 03.09.2008 00:03
Depreme karşı yıkılıp yeniden yapılan okul sayısı 176'yı buldu. 331 okul güçlendirilirken, 370 okul güçlendirme sırası bekliyor..
İstanbul'da 1999 depreminden sonra Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ortaklaşa yaptığı denetimler sonucunda bin 900 okulun taraması yapıldı ve 507 okulun güçlendirmesine ve bazılarının da yıkılmasına karar verildi. Bu okullardan 176'sı yıkılıp yeniden yapılırken, 331'i de güçlendirildi. 370 okul da güçlendirme ve yıkım için sırada bekliyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, SABAH'a yaptığı açıklamada 370 okulun zaman içinde tekrar yıkılıp yeniden yapılacağını ya da güçlendirileceğini belirterek, "Ancak bu okulların acil yıkılması ya da güçlendirilmesi gerekmiyor, yani tehlikeli durumda değiller" dedi. Özer, İstanbul'da bulunan okul sayısının 3 bin olduğunu ancak son 5 yılda yapılanların depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini söyledi.

900 OKUL TARANDI
Depremin ardından bin 900 okulun taramasının yapıldığını ve bunların 507'sinin de yıkımına ve güçlendirilmesine karar verildiğini belirten Özer, bu okullar ile ilgili gelişmeleri şöyle anlattı: "Aslında bunların arasından bazılarını arsaları yüzünden yıktık. Çünkü arsanın tam ortasına okul yapılmıştı ve diğer alanları kullanılmıyordu. Oysa İstanbul'da hem arsa sıkıntısı çekiyoruz hem de bu okullarda laboratuar, kütüphane ve yeterli derslik sayısı yoktu. Onları yıktık ve tekrar yaptık." Özer bu arada 41 okulda yaz aylarında başlayan güçlendirme çalışmalarının da büyük ölçüde tamamlandığını anlatarak, "Bu okullardan üç dördünde müteahhidin değişmesi nedeni ile bir haftalık bir gecikme olacak. Ama bu da eğitim öğretimi engellemez, çünkü geçen yıldan gittikleri okulda eğitime başlayacak. Güçlendirme nedeni ile başka okullara giden öğrencilerin velileri servis ücreti ödemeyecek. Çünkü il özel idaresinden bu yıl 5.5 trilyon özel ödenek çıktı" dedi. Özer, acil yıkım ve güçlendirme kararı bulunmayan okullarda güçlendirme çalışmaları sürdüğü için geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da bazı okullarda ikili öğretimin süreceğini de söyledi.
Haberin fotoğrafları