kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kronik hastalar oruç tutarken dikkatli olmalı

Güncelleme : 03.09.2008 22:46
Yeni Haber
Denizli Devlet Hastanesi endokrinoloji uzmanı Dr. Nevzat Bilal şeker, yüksek tansiyon ve hipertiroid hastalarıyla böbrek üstü bezi, kalp ve karaciğer yetmezliği olanların, oruç tutarken dikkatli davranması gerektiğini söyledi.

Dr. Bilal, yaptığı yazılı açıklamada oruç tutan kronik hastaların beslenmelerine özen göstermesi gerektiğini belirterek, bu hastaların iftarla sahur arasında 2-2.5 litre su içmesi gerektiğini ifade etti.

Karbonhidrat, protein ve yağlara da dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Bilal, "Karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasında ekmek, beslenme alışkanlığımızın vazgeçilmezidir. Beyaz undan yapılan ekmeği ise sağlık açısından önermiyoruz, sindirimi kolay olduğu için çabuk acıktırıyor.

Ramazanda yaygın olarak yenen pide için de aynı şey geçerlidir. Çok tahıllı kepek ekmeği tavsiye ediyoruz. Oruç tutanlar için özellikle bol tahıllı kepek ekmeği oldukça faydalıdır. Sindirimi zor olup geç acıktırır. Ayrıca makarna, pilav, mantı gibi yemekler garnitür olarak çok az yenmeli, bulgur daha çok tercih edilmelidir." dedi.

İftarda iki üç tas çorba içilmesini, bol salata ve zeytinyağlı sebze yenmesini öneren Dr. Nevzat Bilal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kadayıf ve baklava gibi tatlı türleri yerine, ölçülü bir şekilde sütlü tatlı ve meyve tercih edilmelidir. Şeker oranı fazla olan incir, üzüm, muz, kavun, karpuz gibi meyveler, iki üç porsiyondan fazla yenmemelidir. Kırmızı et yerine beyaz ete ve özellikle balığa ağırlık verilmeli, kırmızı et yenecekse de haşlama ya da ızgara yapılmalıdır. Sağlıklı bir beslenme, altı yedi saati geçmeyen kaliteli bir uykuyla birleştirilmelidir."

(CİHAN)