kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

300 bin kişi iftarını çadırlarda açtı

Giriş Saati : 03.09.2008 00:02
Yalnız İstanbul'da her gün 250 bin kişi iftarını çadırlarda açıyor. Ankara'da 50 bin, İzmir'de ise 3 bin kişiye iftar veriliyor. Zengin mönülü yemeklerin parasını işadamları ve sanatçılar karşılıyor..
Ramazan ayıyla birlikte, kurulan iftar çadırları, "misafirleri"ni ağırlamaya başladı. İstanbul'un tam 55 noktasında dernekler, hayırsever işadamları ve sanatçıların sponsorluğunda belediyeler tarafından kurulan "iftar çadırları" nda ilk gün tam 250 bin kişi oruç açtı. Mönüsünde bir çeşit ana yemek, çorba, pilav ya da makarna ile tatlı ya da salata, ayran, su, hurma ve zeytinin bulunduğu çadırlarda 29 gün boyunca 7 milyon 250 bin kişinin iftar yapması bekleniyor.

ÇADIRLAR TIKLIM TIKLIM
Onbir ayın sultanı ramazan başlarken, iskeleler, meydanlar, trafiğe kapalı caddeler de kurulan iftar çadırları da tıklım tıklım dolmaya başladı. İlk iftarda başta Eminönü, Üsküdar, Sultanahmet, Bakırköy gibi nüfusun yoğun olduğu ilçelerde iftar çadırlarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Daha çok ihtiyaç sahiplerinin tercih ettiği çadırların önünde genç yaşlı, kadın, çocuk binlerce kişi, yemek alıp, oruç açmak için sıraya girdi. İstanbul'un 55 ayrı noktasında kurulan çadırlar ile ramazana özel kurulan seyyar büfelerde ilk günde tam 250 bin kişi oruç açtı.

BAYRAMPAŞA CEZAEVİ'NDE
Toplam 26 ilçede belediyeler tarafından kurulan çadırlarda verilen yemeklerin sponsorluğunu hayırsever dernekler, işadamları ve sanatçılar yapıyor. Hurma ve zeytinin "iftariyelik" olarak verildiği çadırların mönüsünde ise bir çeşit ana yemek, çorba, pilav ya da makarna ile tatlı ya da salata, ayran ve su bulunuyor. Ana yemek ve tatlı çeşitleri, günlük değişiyor. Tüm çadırlarda ana yemeğin etli ya da tavuklu olmasına önem veriliyor. Ramazan ayı boyunca 15 milyon nüfusa sahip İstanbul'da tam 7 milyon 250 bin kişinin çadırlarda iftar yapması bekleniyor. Bayrampaşa Belediyesi, 18 Temmuz'da boşaltılan kapanan Bayrampaşa Cezaevi'nde kurduğu çadırda günde bin 500 kişiyi ağırlıyor. Cezaevinin avlusunda kurulan iftar çadırında oruçlarını açanlar, ardından da yine bir ay boyunca sürecek Ramazan Şenlikleri'ni izleme imkânı buluyor.

İLK SPONSOR PETEK DİNÇÖZ
Belediyelerin yanı sıra bazı vakıf ve dernekler de iftar yardımında bulunmak üzere kolları sıvadı. Çemberlitaş'ta Kuyumcular Odası'nın kurduğu dev çadırda günde bin 500 kişi oruç açıyor. 6 yıldır kurulan ve gelenekselleşen iftar çadırında her günün yemeğine bir kuyumcu sponsor oluyor. Buradaki iftarın maliyeti ise günlük 5 bin YTL. Kimse Yok Mu Derneği de İstanbul'da 10 bin kişiye ev ev iftar yemeği dağıtıyor. Eminönü Belediyesi tarafından kurulan iftar çadırında ilk günün sponsoru İstanbul Valiliği oldu. Sanatçı Petek Dinçöz Fatih Belediyesi'nin, Albayraklar Şirketler Grubu ise Üsküdar Belediyesi'nin çadırına sponsor oldu. İftar yemeklerine sponsor olmak için başvuran hayırseverler arasında Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği, İşadamları Mehmet Ali Yılmaz, Cemal Külünk, Mesut Toprak ile çok sayıda ünlü isim de bulunuyor.

Ercan SARIKAYA - Çağdaş ÇETİNDEMİR Güngör KARAKUŞ - Yalçın BEL - Deniz DERİN Pervin METİN - Erhan DOĞAN Müslüm SARIYAR / İSTANBUL- SABAH