kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tatil sonrası cilt hastalıklarına dikkat

Güncelleme : 03.09.2008 22:46
Yeni Haber
Uzmanlar yaz mevsimi sonrası bilinçsiz güneşlenmenin insan vücudunda oluşturduğu cilt hastalıklarına karşı vatandaşların dikkatli olunması konusunda uyardı.

Özel Diyarbakır Hastanesi Dermatoloji uzmanı Dr. Semahat Alp Erdal, tatilde karşılaşılan kısa dalga boyutuna sahip ultraviyole B ışınlarından, her mevsim maruz kalınan uzun dalga boylarına sahip Ultraviyole A ışınlarının daha fazla deri kanserine neden olduğuna dikkat çekti.

Dr. Alp Erdal, vücutta oluşan benler ve eski benlerdeki değişikliklerin önemsenmesi gerektiğini belirtti. Dr. Semahat Alp Erdal, yaz tatili sonrasında çoğunlukla cilt yanıkları, güneş lekeleri, cilt kuruluğu ve pullanmalara bağlı soyulmalar, bazı mantar enfeksiyonları, değişik alerjik cilt döküntüleri gibi sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.

Güneş yanıklarının açık tenli, güneşe aşırı hassasiyeti olan kişilerde daha sok görüldüğüne de dikkat çeken Erdal, "Gerek bronzlaşmak gerek mesleki nedenlerle kısa dalga boylarına sahip ultraviyole B ışınlarına uzun süre maruz kalanlarda cilt yanıkları oluşmaktadır. Ancak daha geri planda kalan ciddi başka bir durum ise her mevsim ve her hava koşulunda maruz kaldığımız, camlardan bile süzülebilen uzun dalga boylarına sahip ultraviyole A ışınlarıdır" dedi.

Bu ışınların deri kanserine neden olabildiğine de dikkat çeken Dr.Semahat Alp Erdal, Güneş ışınlarının tetiklediğinden şüphelenilen ciltte oluşan yeni bir leke, iyileşmeyen bir yaranın oluşması, doğuştan bulunan ya da ergenlik döneminde oluşmuş bir benin renginde değişiklik, üzerinde yeni bir yapı oluşumu, kenarlarında düzensizlik ya da kalınlaşma fark edilmesi halinde hemen bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkat çekti.

"BİYOPSİ KANSER YAPAR" KORKUSU

Bu tür lekelerin veya benlerin içeriğinin ancak yapılacak biyopsi ile belirlenebileceğini de kaydeden Dr. Alp Erdal, bölgede 'Biyopsi kanser yapar' korkusunun sahip olduğunu hatırlatarak, "Biyopsiyi ancak gerekli gördüğümüz zaman yapıyoruz. Ancak yörede yerleşik olan (Biyopsi kanser yapar) kanısı işimizi zorlaştırmakta, sağlıklı bir tanı koyma noktasında sıkıntı yaratmaktadır" diye konuştu.

(İHA)