kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İnan Kıraç - Kadir Topbaş

TRT Taksim Stüdyoları Edirnekapı'ya taşınıyor

Çağdaş ÇETİNDEMİR - SABAH
Giriş Saati : 03.09.2008 00:38
Tepebaşı'ndaki TRT Taksim Stüdyoları'nın Edirnekapı'daki Spor A.Ş. Genel Müdürlük Binası'na taşınmasıyla "Suna Kıraç Kültür Merkezi"nin temeli de yeni yılda atılacak..
Tepebaşı'nda yer alan TRT Taksim Stüdyoları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Spor A.Ş.'nin Edirnekapı'daki Genel Müdürlük Binası'na taşınacak. Tepebaşı'nda 14 bin metrekarelik alana inşa edilecek Suna Kıraç Kültür Merkezi'nin temeli yeni yılda atılacak. Arazinin 3 yıldır boşaltılması bekleniyordu. TRT'nin, binasını tahsis etmemesi nedeni ile bir türlü başlayamayan proje ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir süre önce projenin yapılacağı 14 bin metrekarelik alınan sadece 5'te birinin TRT'ye, geri kalanının ise kendilerine ait olduğunu belirterek, TRT'nin kendisine yeni yer aradığını söylemişti.

ANLAŞMA YAPILACAK
Topbaş'ın sunduğu seçenekleri inceleyen TRT yönetimi Edirnekapı'daki Spor A.Ş. Genel Müdürlük Binası'nı uygun buldu. Bu kapsamda, önümüzdeki günlerde önce İBB'yle TRT arasında anlaşma yapılacak. TRT, kendi hissesini satacak. Teknik raporlar düzenlenecek. Daha sonra da TRT'nin Taksim Stüdyosu'nun Edirnekapı'ya taşınmasına başlanacak. TRT binasının yıkımı ise taşınmanın tamamlanmasının ardından gerçekleştirilecek. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul için en önemli projelerden biri olarak gösterilen 'Suna Kıraç Kültür Merkezi' projesi için Suna-İnan Kıraç Vakfı yaklaşık 300 milyon dolar bütçe ayırdı.

BİN 850 KİŞİLİK KONSER SALONU
Projesini dünyaca ünlü mimar Frank Gehry'nin çizdiği kültür merkezi bittiğinde bünyesinde bir dram tiyatrosu, bin 850 kişilik bir konser salonu ve 4 bin araç kapasiteli otopark olacak. Bina, hem Pera Müzesi'ne hem de İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'ne alttan bağlanacak. Mimar Gehry, Aralık 2005'te kültür kompleksi projesini hazırlayıp, Suna-İnan Kıraç Vakfı'na verdi. Ocak 2006'da Başbakan Erdoğan, İnan Kıraç'a, arazinin TRT den belediyeye devrinde sorun olursa, konuyu AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müzezzinoğlu ve Topbaş'la takip edip, kendisini ilgilendirmesini söyledi. TRT'nin yeni yerleşkesi için Büyükşehir Belediye'sinin önerdiği beş farklı yerden hiçbirinde TRT ve Büyükşehir Belediyesi anlaşamayınca kültür projesi askıda kalmıştı.
Haberin fotoğrafları