kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uzmanlardan el temizliğine dikkat edin uyarısı

Yeni Haber
Kilis Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Fuat Karakuş, yaz aylarında el temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Opr. Dr. Fuat Karakuş, en fazla kirlenen organların başında ellerin geldiğini, dış dünya ile sürekli temas halinde olan ellerin dikkat edilmediği takdirde birer mikrop barınağı haline gelebileceğini belirtti.

Karakuş, " Her fırsatta ve her ortamda ellerin sabunla, avuç içi ve parmak araları köpüklerle kaplanıp 20 saniye kadar yıkanması gerektiğini hatırlatarak, "Yıkanan ellerin daha sonra durulanması ve başkası tarafından kullanılmamış havlu, kağıt havlu ya da kağıt mendille kurulanması gerekiyor. İşyerlerine de bu konuda büyük görevler düşüyor. Toplu olarak bulunulan veya kullanılan lokanta ve benzeri işyerlerinde de temizlik konusuna dikkat edilmelidir. Ellerin tuvaleti kullandıktan sonra doğru şekilde yıkanması gerekmektedir.

Bu tür yerlerde el temizliği için sıvı sabun kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Kendi sağlığımız ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkama alışkanlığını kazanır, çevremize de bu alışkanlığı aşılayabilirsek çok sayıda hastalıkların da önüne geçmemiz mümkün olabilir" dedi.

El yıkamanın gerekliliğine ve önemine değinen Karakuş, yapılan çalışmaların, iyi yıkanmamış ve ellerden uzaklaştırılamayan mikro organizmaların kişiden kişiye taşınabildiğini dikkat çekerek, "El yıkamadaki asıl amaç elde mevcut olan mikroorganizmaların enfeksiyon oluşturamayacak düzeylere indirilmesidir. Su ve sabunla doğru yıkamayla ellerin üzerinde olan ve bulaşmadan asıl sorumlu cildin geçici florasının tamamının temizlenebildiği iyi bilinmektedir" şeklinde konuştu.

(İHA)