kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ramazan'da çalışanlar için en verimli saat: 10.00-16.00

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Oruç tutmak, çalışan insanları zorlayabiliyor. Uzmanlar, özellikle gün içinde yoğun bir tempoda çalışanlara, sahura kalkmalarını tavsiye ediyor. Oruç tutanlar için en verimli çalışma saatleri ise; 10.00 ile16.00 arası.....
Oruç tutarken, günlük beslenmedeki öğün sayısı altıdan ikiye düşüyor. Uzun saatler aç kaldıktan sonra, vücudu yormayacak ve hazmı kolay yiyecekler tüketilmesi gerekiyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, akşam yemeğinin hafif yenilmesini, iftarda özellikle iftariye denilen şarküteri ağırlıklı besinlerin az tüketilmesini, hamur işinden uzak durulmasını ve pidenin az tüketilmesini tavsiye ediyor...

REFLÜSÜ OLAN TUTMASIN!
* Ramazan ayında kimler oruç tutmamalı?
*
Parkinson hastaları,
* Alzheimer hastaları,
* Sara hastaları,
* Psikiyatrik bozukluğu olanlar,
* Kanser hastaları,
* Daha önce mide ülseri ve kanaması geçirmiş olan kişiler,
* Reflü şikayetleri olanlar,
* Şeker hastaları,
* Kronik böbrek yetmezliği olanlar,
* Kalp ve tansiyon hastaları,
* Yaşlı ve vücutça düşkün kişiler,
* Mide ve bağırsak hastaları,
* Düzenli ilaç kullananlar,
* Ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde olan kişiler,
* Hamile veya çocuk emziren kadınlar,
* Grip, zatürree, yüksek ateşli ya da ishal olanlar,
* Mevsime veya vücut direncine göre ani başlayan rahatsızlığı olanlar; hiç olmazsa hastalık günlerinde oruç tutmamalılar.

* Günün hangi saatlerinde dikkat gerektiren işler yapmalıyız? En verimli saatler hangileridir?
Oruçluyken verimli çalışmanın en önemli şartı; sahura kalkılmasıdır. İş yerinde çalışmak için en verimli saatler saat 10.00-16.00 arasıdır. Bu saatten sonra kan şekerinde düşmeler, uzun saatler susuz kalmanın etkisiyle halsizlik, dikkatsizlik, aşırı sinirlilik, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Gün içinde kişinin sağlık durumuna göre değişen durumlar olabilir. Sahura kalkıldığı halde saat 12.00-14.00 arasında da bu durumlar görülebilir. Bu tamamen doğru beslenip beslenmediğiniz ve bol su içip içmediğinizle ilgilidir.

* Yoğun tempoda çalışan bir kişinin iftar ve sahur mönüsü diğer kişilerle aynı mı olmalı?
Yoğun çalışma ortamındaki kişinin oruç tuttuğu zamandaki ihtiyacı fosfor, potasyum ve magnezyum bulunduran mineralleri içeren gıdaları daha çok tüketmesidir. Bunları da tüm taze meyve ve sebzelerden alabilir. Yoğun çalışan kişiler fazla yağlı ya da mideyi yorucu bir şekilde beslendiklerinde iş ortamında uykuya meyil artır. Vücutta potasyum oranı düşer. Sağlıklı çalışamaz. Bu mineralleri içeren meyve sularını, iftar ve sahur arasında tüketerek günü kolay geçirebilirler. Yoğun iş temposu olanlar, mutlaka sahura kalkmalıdır.

DOMATES VE KAYISI YEMEK ŞART!
* Yoğun tempoda çalışanlar vitamin takviyesi yapmalı mıdır?
Domatesten asla vazgeçmemeleri gerekiyor. Özellikle kayısı tüketerek potasyum almalı, bademden magnezyum almalı, yeşil sebzeleri tüketerek de çinko ihtiyaçlarını gidermeliler. Yoğun çalışan insanda kalp, tansiyon, şeker varsa; zaten bunların doktor konrolünde olmadan oruç tutması doğru değildir. Yoğun çalışan kişiler fosfor, magnezyum, çinko içeren vitaminlerden sahurda birer tane alabilir.

* Oruç tutan kişi önemli bir proje üzerinde çalışıyorsa, bunu ne zaman sunmalıdır?
İftara yakın saatte kan şekeri düşer. Sodyum, potasyon ve klordaki denge bozukluğu uykuyu arttırır. Yorgunluk ortaya çıkar. En uygun saatler; sabah 10.00-11.30 ve 11.30-15.00 arasıdır.
Haberin fotoğrafları