kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Ramazan'da kilo almamak için mutlaka sahura kalkın'

Yeni Haber
Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Ramazan ayında kilo almamak için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirtti.

Kemik, orucun detoksidan yani toksinleri temizleyici etkisinin bulunduğuna dikkat çekerek, oruç tutan insanlar belirli bir şekilde beslendikleri için organizmanın bir ay dinlendiğini kaydetti.

Ramazan'da kilo almamak için mutlaka sahura kalkılması tavsiyesinde bulunan Dr. Kemik, sahur yemeklerinin ise azar azar iyice çiğnenerek yenmesini ve sahurda çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka yer verilmesi gerektiğini anlattı.

İftarda ise orucun hafif bir yemekle açılması gerektiğini ifade eden Kemik, "Sebze yemekleri tüketin ağır tatlılardan kaçının. Bol su için, azar azar sık yiyin. İftar yemeği sonrası kısa yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı." diye konuştu.

Oruç tutmanın asla kilo verme yöntemi olamayacağını savunan Kemik, "Oruç tutmak sağlıklı insanlar içindir. Asla kilo verme yöntemi değildir. Kilo vermek için oruç tutanların kilo veremedikleri bilinmektedir. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır" dedi.

"İFTAR VE SAHURDA FAZLA YEMEKLE MİDENİZİ DOLDURMAYIN"

İftar ve sahurda birdenbire çok fazla yemekle midenin doldurulmasının ani mide gerginliğine, ani mide gerginliğinin ise tansiyon yükselmesinin yanı sıra nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açacağını anlatan Kemik şöyle devam etti: "Yemekler azar azar sık aralıklarla iyi çiğneyerek yenilmeli. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu, ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerekir. Bunların yerine hazmı kolay mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze mayve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir."

Yetişkin bir insanın günde en az bir buçuk, 2 litre su içmesi gerektiğinden hareketle sıvı alımına çok dikkat edilmesini isteyen Kemik, "Günde litre su içilmeli. Ağır işlerde çalışan ve oruç tutan işçilerin su kaybına bağlı olarak şok geçirdikleri belirlenmiş bu nedenle bu işte çalışanlar yeterli miktarda su içmeli, kızartmalardan kaçınılmalı." şeklinde konuştu.

"ÇOK SOĞUK VE ÇOK SICAK BESİNLERDEN KAÇININ"

"İftarda yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalı" diyen Kemik şunları kaydetti: "Bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Yoğurt ve meyve veya tatlı olarak sütlü tatlılar olabilir.

Sahurda ise protein içeriği fazla olan gıdalar yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tercih edilmeli. Bunlar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Bol sıvı alınmalı su içilmelidir. Fazla tuzlu besinler tüketilmemeli. Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalıdır. Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer, halsizlik ve baş ağrısı görülür."

(CİHAN)