kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'İftar yemeğinizi sindire sindire yiyin'

Yeni Haber
Ramazan ayı dolayısıyla oruç tutan vatandaşları acele yemek konusunda uyaran uzmanlar, iftarda yemekleri sindire sindire yemelerini tavsiye etti.

Mardin Sağlık İl Müdürü Sait Avar, iftarda acele yemek yenilmemesi gerektiğini belirterek, vatandaşların iftar yemeklerini sindire sindire tüketmeleri gerektiğini söyledi.

Ramazan'da oruç tutanların iftarı iple çektiğini ifade eden Avar, "Bütün gün süren açlığın ardından lezzetli yemeklerle dolu bir sofrada, iftar saati gelince herkes yemeklere hücum eder. Bu da çeşitli mide hastalıkları ve kalp krizlerine neden olabilir. Uzun süren açlık süresince kandaki besin maddeleri azalır. Dokulara giden kanda daha az gıda maddesi vardır. Vücut bunun önlemlerini alarak dokulara daha bol kan gönderir ve sonuçta dokular yeterince beslenir." diye konuştu.

Avar, "Gün boyu süren açlığın arkasından hızlı bir yemek yenince, vücuttaki kanın önemli bir kısmı, sindirim sistemi civarına çekilir. Bu nedenle dokulara daha az kan gitmeye başlar. Yenilen gıdalar da henüz kana karışmadığı için dokuların beslenmesinde bozulmalar ortaya çıkar. Beslenmesi bozulan dokular, kalp gibi hayati önemi olan organlara aitse, aralarında kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarının olduğu durumlar ortaya çıkabilir." dedi.

İftarda öncelikle çorba ve sıvı gıdalar tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Sait Avar, "Yağlı gıdalar çok uzun bir sürede mideyi terk ederek bağırsaklardan kana karışır. Yemekler ne kadar katıysa, midede işlemi o kadar uzun sürdüğü için, kana karışma süresi o kadar uzun olacaktır. İlk yemek olarak genellikle çorbanın seçilmesi bu gerekçeye bağlıdır.

Çorbanın öğütülmesi söz konusu olmadığı için, kana daha kolay karışmaktadır. Hızlı yemek yeme, aynı zamanda 'yetersiz çiğnemek' anlamına da gelir. Ağızda yeterince öğütülmeyen ve tükürükle karışarak ağız sindirimine uğramayan yemekleri öğütme işi bu kez mideye düşecektir. Bu da sindirim süresini uzatacak ve doymayı geciktirecektir.

Mide hastalarının çoğunun, yemekleri iyi çiğnemediklerinden ortaya çıkmaktadır. Uzun süren açlığın arkasından ağır yemekler ile mideyi doldurmak yerine, sindirimi kolay, kana hızla karışan iftariyelikleri yiyerek bir süre ara vermek gerekir." şeklinde konuştu.

(CİHAN)