kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Oruç tutacak sigara tiryakilerine uyarı

Yeni Haber
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, tiryakilerin iftarda yoğun olarak sigara içmelerinin, ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi.

Prof. Dr. Özlü, ramazan dolayısıyla oruç tutan milyonlarca tiryakinin, bir ay boyunca gündüz saatlerinde 14-15 saat sigarasız kalabildiğini belirtti.

'Ben sigarasız duramıyorum' diyen tiryakilerin bile ramazanda bunu zorlanmadan başarabildiklerine işaret eden Özlü, ''Ramazanda çevrede bulunan kişilerin de çoğunlukla sigara içmemeleri, tiryakinin işini kolaylaştırmaktadır'' dedi.

Bu durumun sigara alışkanlığının zihinsel olarak kontrol altına alınabileceğinin göstergesi olduğunu kaydeden Özlü, ''15 saat sigarasız kalabilen bir kişi, 24 saat de sigara içmeden durabilir. Önemli olan kişinin buna inanmasıdır. Sigarayı bırakmada en önemli aşama, zihinsel kararlılıktır'' diye konuştu.

Prof. Dr. Özlü, ramazanda gündüz sigarasız kalan kişilerin iftarda aniden yoğun olarak sigara içmelerinin ciddi riskler taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Özellikle iftar sofralarında yenilen ağır, yağlı yemekler ve içilen sigara, yaşlılar, kalp ve yüksek tansiyon hastası kişiler için büyük tehlike arz etmektedir. İçilen bir tek sigara bile damarları daraltarak, kalp ve beyin kan akımlarını azaltmakta, kolesterolü yükseltmekte ve pıhtı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kalp krizleri, felçler, beyin kanamaları, ritm bozuklukları gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkarılmaktadır. En iyisi gündüz olduğu gibi, geceleri de sigarasız kalmaktır.''

(AA)