kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gustav kabusu

Yeni Haber
Orta Amerika'da etkili olan Gustav kasırgasının Küba'dan sonra yöneldiği ABD'de tedbirler artırılırken, kasırganın gücünün şimdilik azaldığı belirtiliyor.



KASIRGA 2. KATEGORİ DÜZEYİNE İNDİ

Orta Amerika'da etkili olan ve ABD'ye yönelen Gustav kasırgasının 2. kategori düzeyine indiği bildirildi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezinden yapılan açıklamada, boşaltılan Louisiana sahiline yaklaşan ve Fourchon Limanı'nın yaklaşık 35 kilometre güneybatısında seyreden kasırganın gücünün, 2. kategori seviyesini düştüğü ve bugün karaya çıkmadan önce güçlenmesinin beklenmediği belirtildi.

Küba'yı 5. kategori düzeyinde vuran ve saatte 240 kilometreyi bulan fırtınalar estiren Gustav kasırgası, afet öncesi tedbirler nedeniyle bu ülkede can kaybına yol açmadı.

Sivil savunma operasyonlarına başkanlık eden Albay Miguel Angel, Küba'da kasırga nedeniyle çok sayıda yaralı olduğunu, ayrıca 86 bin evin yıkıldığını ya da hasar meydana geldiğini söyledi. Küba'da, yolların yıkılan ağaçlarla kapandığı, elektriklerin kesildiği, toplu ulaşımın kasırgadan etkilendiği belirtildi.

Gustav kasırgası, Küba'dan önce etkili olduğu Haiti, Dominik Cumhuriyeti ve Jamaika'da 86 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Küba'yı geçtikten sonra yavaşlayan ve 3. kategoriye inen Gustav kasırgasına hazırlanan ABD'de önlemler artırılırken, yüzbinlerce kişinin kasırga nedeniyle kıyıları boşalttığı bildirildi.

Polis yetkilisi Mike Edmonson, Louisiana sahillerinden halkın yüzde 90'ının kaçtığını, New Orleans ile diğer kıyı kentlerin boşaldığını söyledi. Yaklaşık 2 milyon kişinin bulabildikleri her türlü araçla evlerini bırakıp kaçmasıyla eyalet tarihinin en büyük tahliye işleminin yaşandığı ifade ediliyor.

Mississippi, Alabama ve Texas eyaletlerinde de binlerce kişinin kasırgadan kaçtığı belirtiliyor.

ABD tarihinin en yıkıcı kasırgası olan Katrina, 2005 yılında New Orleans'ın yüzde 80'ini sular altında bırakmış ve 1600 kişinin hayatına mal olmuştu.

AA