kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye 10 yıldan önce üye olamaz"

Güncelleme : 03.09.2008 23:26
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
"Türkiye 10 yıldan önce üye olamaz"
Hollanda'da muhalefetteki Liberal Parti (VVD), Türkiye için serbest dolaşımın olamayacağı farklı statüde bir AB üyeliği olması gerektiğini savunuyor.

Partinin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için hazırladığı taslak programda, Türkiye'nin aslında Avrupa Birliği'ne hiç kabul edilmemesi gerektiği ileri sürülüyor. Buna karşın "Türkiye ancak Türk vatandaşlarının serbest dolaşımdan yararlanamayacağı özel bir konumla birliğe kabul edilebilir" denilen programda, Türkiye'nin henüz üyeliğe hazır olmadığı ve özel statüdeki üyelik için bütün koşulları yerine getirmesi kaydıyla en erken 10 yıl sonra üye yapılabileceği öne sürülüyor.

Partinin eski liderlerinden Frits Bolkestein başkanlığında liberallerin önde gelen isimlerinden oluşan 10 kişilik komisyon tarafından hazırlanan taslak seçim programında, üyelik perspektifinin sürmesi için ekonomik ve siyasi reformlarının desteklenmesi gerektiği belirtilen Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu göstermesi gerektiği de ifade ediliyor.

Komisyon üyelerinin büyük çoğunluğunun üzerinde görüş birliğine vararak hazırladığı belirtilen programda, AB'nin 2014 yılına kadar Hırvatistan dışında hiçbir üyeyle genişlemeye gitmemesi gerektiği savunuluyor.

Tam adı "Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi" olan, ancak kamuoyunda Liberal Parti olarak bilinen VVD, şu anda işbaşındaki koalisyon hükümetinden önce, ülkenin son 20 yılında bütün hükümetlerde koalisyon ortağı olarak yer aldı. Halen 150 üyeli Temsilciler Meclisi'nde 21 üyeyle ikinci büyük muhalefet partisi konumunda bulunan VVD, Avrupa Parlamentosu'nda da 4 üyeyle temsil ediliyor.

AA