kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tıp fakültelerinin kontenjanları arttırılıyor

Güncelleme : 03.09.2008 23:26
Yeni Haber
Bir türlü doktor açığı kapatılamayan İsveç'te, tıp fakültelerindeki öğrenci kontenjanları arttırılıyor. Diğer sağlık elemanlarında olduğu gibi, doktor açığının iyice büyümesi üzerine İsveç hükümeti tıp fakültelerindeki öğrenci sayısını önümüzdeki yılın eğitim döneminde arttırmayı düşünüyor. 110 kişilik bir artış öngörülürken, bu rakam şuan ki doktor sayısının yüzde 10'una tekabül ediyor.

Şuana kadar İsveç, doktor açığını Polonya, İspanya gibi ülkelerden getirtilen doktorlarla telafi etmeye çalışıyordu. Son yıllarda Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nden gelen doktorlar da yaraya merhem olamamıştı. İsveçli doktorların; daha yüksek, hatta iki katı maaş umuduyla komşu ülke Norveç'e gitmesi bu açığın sürekli devam etmesine sebep olmuştu. Norveç'te de bu yönde bir açık gözlenirken; Norveç, başta doktorluk ve hemşirelik olmak üzere, kalifiye mesleklerde komşusu İsveç'ten bir hayli işgücü göçü almıştı.

İsveç, AB içinden olduğu kadar, Türkiye'den, Ortadoğu'dan gelen doktorları dahi hızlı ve kısa eğitim programlarıyla kendi sistemine uygun hale getirip çalıştırmaya başlamıştı. Belli dönemlerde açtığı bu programlara kursiyer olarak katılan doktorlara yüksek maaşlar bile bağlanmıştı.

Yüksek Eğitim Bakanı Lars Leijonborg, yeni tıp kadrolarının açılmasıyla ilgili olarak; dışarıdan doktor ithalinin uzun vadede çok uygun olmadığını söylerken, buna bağlı olarak da kendi okullarında kadro büyütme yoluna gittiklerini kaydetti.

İsveç basınına konu hakkında konuşan kimi eğitim uzmanları ise; tanınan bu sayının da yeterli olmadığını, İsveç belediyelerinin ve valiliklerinin şuana kadar acil 250 ekstra kontenjan istediklerini kaydetti. İsveç YÖK'ü Högskoleverket'in bu sayının 500 olmasını gerektiğini bildirdi. Aynı uzmanlar, şuan için doktor açığının bin 500 kadar olduğunu dile getiriyor.

Konuyla ilgili olarak basına bilgi veren Doktorlar Federasyonu ise, geçen yıl haziran ayında yaptıkları açıklamalarında 7 yıl sonra 4 bin 400 doktor açıklarının olacağını, zira her yıl 300 ila 400 arasında doktorun emekliye ayrıldığını dile getirdiklerini hatırlatarak aynı sözlerinin arkasında olduklarını açıkladı.

CİHAN