kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya ABD ile ilişkileri yeniden kurmak istiyor

Güncelleme : 03.09.2008 23:26
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Washington'ın Gürcistan yönetimine sağladığı desteğe rağmen ABD ile bozulan ilişkileri yeniden kurmaya hazır olduklarını söyledi.

Euronews'e bir mülakat veren Medvedev, "ABD ile ilişkilerin gerilmesinde ABD'nin Gürcistan'a yönelik politikaları var. ABD açık çek vererek Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'ye askeri ve siyasi destek sağladı." dedi. Gelinen noktanın böyle bir desteğin sonucu olduğunu kaydeden Rusya lideri, "ABD'nin derin üzüntü nedeni 'Özgür Gürcistan' projesinin işlememesi. Bu ülkenin lideri iflas etti. Durum giderek kötüye gidiyor. Rejim krize girmek üzere." iddiasında bulundu.

Washington'la yeniden ilişkileri kurmaya hazır oldukları çağrısı yapan Medvedev şu şekilde konuştu: "ABD bu sorunu ne kadar kısa sürede çözerse bu Rusya-ABD ilişkileri için en iyisi olur. Biz en iyi yolla bu ilişkilerin yeniden restore edilmesine ve iki ülke ilişkilerinin tam fonksiyonel bir şekilde işlemesine hazırız."

"AVRUPA'NIN GAZINI KESMEYİZ."


Rusya'nın uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerini bugüne kadar yerine getirdiğini ve getirmeye devam edeceğini ifade eden Medvedev, "Avrupa'nın petrol ve doğalgaz talebinin ana sağlayıcısı olarak tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz." dedi.

Rusya ile AB arasındaki sorunun temelinde yanlış anlaşılmaların olduğunu ifade eden Medvedev, "Malesef Avrupa Birliği Moskova'nın hangi saiklerle Gürcistan'ın saldırgan tavrına karşılık verdiğini ve Abhazya ile Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanıdığını tam olarak anlayamadı." açıklamasında bulundu. Medvedev AB'nin 'İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması'nı askıya alma şeklindeki kararını realist olarak değerlendirdi.

"G8'DEN ÇIKARTILMAKTAN KORKMUYORUZ."


Güney Osetya ve Abhazya'nın tanınmasının ardından artan tepkiler üzerine 'yeni bir soğuk savaşın başlamasından korkmuyoruz.' değerlendirmesi yapan Medvedev, dün İtalyan Rai televizyonuna verdiği demecinde de Rusya'nın G8'den çıkarılmaktan endişe etmediğini söyledi. Rusya lideri, "G8 öncelikle Rusya olmadan fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremez. Küresel ekonomik oyuncular dikkate alınmadan küresel ekonominin ana düşüncesini oluşturamaz. Biz bunun için buradan çıkarılmaktan korkmuyoruz." dedi.

CİHAN