kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Fransa'daki Müslümanlar soldan yana

Güncelleme : 03.09.2008 23:26
Yeni Haber
Fransız La Croix gazetesi, ülkedeki Müslümanların siyasi tercihleri üzerine hazırlattığı bir araştırmayı sayfalarına taşıdı. Araştırma şirketi İfop'un 3 bin 280 kişi üzerinde düzenlediği ankete göre Müslümanların yüzde 73'ü sol partileri destekliyor.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e mesafeli duran Müslümanlar son dönemde merkezden François Bayrou'ya sempati duymaya başladı. Ancak oyların büyük bölümü yine Sosyalist Parti'ye gitmeye devam ediyor. 2004'te yapılan bir ankette de Müslümanların sol siyaseti tercih ettiği ortaya konulmuştu. 4 yıl sonraki manzarada Sosyalist Parti'nin konumunu güçlendiği görülüyor. Ifop'un anketine göre Müslümanlar'ın yüzde 50'den fazlası kendini Sosyalist Parti'ye yakın görüyor. Yüzde 73'ü ise içinde radikal sol ve Yeşillerin de bulunduğu sol siyasi yelpazeyi benimsiyor. Sarkozy'nin geçen seneye kadar başkanlığını yürüttüğü Halk Hareketi Birliği (UMP) yüzde 10'luk oy oranına sahip.

Müslümanların tercihinde solun kültürel kökenlere sahip çıkması, sömürge karşıtlığı, ırkçılıkla mücadelesi ve Filistin konusunda verdiği desteğin etkili olduğu biliniyor. Hükümette Rachida Dati ve Fadela Amara gibi Müslüman isimlere yer vermesine rağmen Müslümanların "Sarkozy karşıtı" tavrı devam ediyor. Ankete göre Müslümanların en çok değer verdiği lider Jacques Chirac (yüzde 61).

Sayıları 4 milyonu aşan Müslümanlar, Fransa'da katoliklerden sonra ikinci en büyük dini topluluğu oluşturuyor.

CİHAN