kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
John Malkovich'i Aramızda Casus Var'da çok sinirlendiriyorlar.

Kaya Genç: "Günlük hayatın aptallıkları Coen kardeşleri sinir ediyor"

Cuma SABAH
Giriş Saati : 28.11.2008 09:55
Güncelleme : 28.11.2008 22:53
Yeni Haber
* Coen Usulü Bourne: Yıl sonu yaklaşırken bütün sezon boyunca beklediğimiz ilginç filmler de, yerçekimine karşı koyamayarak önümüze teker teker düşüyor. Bu filmlerden Aramızda Casus Var'ın yaratıcılarından Ethan Coen, "Bu Coen usulü bir Tony Scott/Jason Bourne filmidir," diyor. Tony Scott'ın çektiği Enemy of the State'i hatırlayacaksınız: Uyduların sağladığı görüntüleri, bilgisayarla kafayı bozmuş tipler çok işlevsel olarak kullanıyorlardı. Coen kardeşler de filme bir uydu görüntüsüyle başlamış, ama John Malkovich'in canlandırdığı CIA ajanına 'Sen alkoliksin, seni görevinden alıyoruz, haydi eyvallah' dediklerinde bunun bildiğimiz casus filmlerinden farklı olduğunu hemen anlıyoruz. Ne de olsa Malkovich, artık anılarını yazacağını söylüyor, bütün film de onun bu çok sıradan kararının sonuçları üzerine kurulu.

* Kliieler: Casus filmlerinden alıştığımız 'Görüntüler aldatıcı olabilir', 'Bu güvenli bir hat mı?', 'Ne, işin içinde Ruslar mı var?', 'Arkadaşım kendini feda etti, onu kurtarma zamanıdır' gibi klişe cümlelerle Coen biraderler gönüllerince alay etmiş. Bu esprilere gülmeniz, iyi bir casus filmi seyircisi olup aslında o filmleri ciddiye alırken içten içe onlarla alay da etmiş olmanıza bağlı. New York Times yazarı Manohla Dargis ise bir başka George Clooney filmine referans yaparak "Bu filmi 'Syriana for dummies' ('aptallar için Syriana') olarak adlandırmak da mümkün," diyor.

* En Sıkıcı Macguffin: Alfred Hitchcock filmlerinde bir çantanın, kâğıt parçasının, kilitli kasanın, bir cümlenin anlamının peşinden koşan karakterlerin maceralarını izleriz. Ancak sonunda Hitchcock peşinde koşulan şeyin ne olduğunu bize unutturur, zaten filmde de bunun önemi çok kalmamıştır en sonunda. İşte bu tekniğe MacGuffin tekniği denir; Aramızda Casus Var'da Malkovich'in anılarını yazdığı belgeleri içeren CD, gelmiş geçmiş en lüzumsuz MacGuffin'lerden biri. Malkovich'in eşini canlandıran Tilda Swinton, filmin başında "Anılarını mı yazacaksın, nasıl yani?" dediğinde kendini edebiyata adamak isteyen biri gibi eski CIA görevlisi günlerini yazmakla geçireceğini söylüyor ve içeriğini bilmediğimiz (işte gerçek bir MacGuffin!) hatıraları da filmdeki olayları harekete geçiriyor.

* Aptallara Karşı Malkovich: Aramızda Casus Var'ın sonlarına doğru unutulmaz bir sahnede John Malkovich'in canlandırdığı Osborne Cox karakteri, Brad Pitt ve Frances McDormand'ın şefi Ted Treffon karakterine (Richard Jenkins) şöyle diyor: "Sen günümüzdeki aptallıkların bir sembolüsün... Sen gerizekâlılar alemine mensupsun... Hayatım boyunca karşısında savaştığım gerizekâlılardan birisin sen... Bütün hayatım boyunca, anlıyor musun!" Hemen ardından da can düşmanına bir el ateş ediyor. Bu sözlerinde Coen kardeşlerin gündelik hayatın aptallıklarına karşı öfkesini hemen hissediyoruz.

* Cannes Meseleleri: En son Cannes Film Festivali'nde Lorna'nın Sessizliği ve Sınıf filmleri Altın Palmiye'ye aday gösterildi... Ödülü Sınıf aldı. En iyi senaryo ödülü ise Lorna'nın Sessizliği'nin yaratıcıları Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne'e verildi. Dardenne kardeşleri 1999 yılında Altın Palmiye kazanan Rosetta filminden hatırlayacaksınız... Bu arada Sınıf'ın oyuncu kadrosundaki öğrencilerden birini Türk oyuncu Burak Özyılmaz'ın canlandırdığını hatırlatalım.

* Sınıf Provası: Laurent Cantet, Sınıf filminin yönetmeni, bir yıl boyunca her çarşamba günü üçer saat bir sınıfta toplanıp ders provaları yaptıklarını söylüyor. Filmdeki derslerin doğallığı buradan geliyormuş. "Çok kültürlülüğün zayıflıklarından çok zenginliğine vurgu yapmayı istedim," dediği projesi, ilk başta Süleyman isimli karakterin hikâyesi üzerine kuruluymuş. Daha sonra filmin başrol oyuncusu da olan François Begaudeau'nun bir sınıf hayatını anlatan kitabını okuyan Cantet, iki hikâyeyi iç içe geçirmeye karar vermiş. Sonuç: Altın Palmiye'lik.

* Elveda Bernie Mac...: Madagaskar serisinin üçüncü bölümü 2011'de gösterime girecek. Madagaskar 2 ise, Ocean's Eleven'da da rol alan usta komedyen Bernie Mac'in bu sene 9 Ağustos'da ölmeden önce tamamladığı son filmlerden biri. Bernie Mac, zatürreeden ölmüş.