kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Lale Bereketi

Çağdaş ÇETİNDEMİR SABAH
28.11.2008
Büyükşehir Belediyesi'nin "alım garantili" lale yetiştiriciliği projesi kapsamında Silivrili köylüler İstanbul için 2.5 milyon lale soğanı hazırlayacak..
İstanbul'u dünyaya "lale" temasıyla hatırlatmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda 4. Uluslararası Lale Festivali'ni 2009'da gerçekleştirecek. Kent genelini süsleyecek 15 milyon lalenin 11 milyonunu Büyükşehir Belediyesi, 4 milyonunu ise ilçe belediyeleri dikecek. İBB iştiraki olan Ağaç A.Ş.'nin yürüttüğü "Çiçek ve Lale Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında satın alma garantisi verilen lale soğanları, Silivri'nin 350 haneli köyü Seymen'de hazırlanacak. Seymenli köylüler, bu yıl İstanbul'a 2.5 milyon lale soğanı, 200 bin mevsimlik çiçek yetiştirecek. Alım garantili hizmet, köydeki 23 haneyi doğrudan etkileyecek. Köylüler, yetiştirdikleri her 100 bin lale soğanı için net 3 bin 405 YTL kazanacak. İşçilik yapan köylüler ise lale soğanı yetiştiricilerinden günlüğü 30 ila 50 YTL arasında yevmiye alacak. Üretim çalışmaları 8 ay sürecek.

HEDEF BÖLGE KÖYLERİ
Geçtiğimiz günlerde başlayan çalışmalar kapsamında üreticilere önce lale soğanlarıyla ilgili eğitim verildi. Eğitimin ardından ilk dikimi gerçekleştiren Ağaç AŞ Genel Müdürü Eyüp Karahan, önümüzdeki dönemde hedefin 15 milyon lale soğanını İstanbul'un köylerinde ürettirmek olduğunu söyledi.

40 BİN ÇİÇEK 2 BİN YTL
Öte yandan edinilen bilgiye göre, geride bıraktığımız yılda Çatalca'da 51 üretici 2 milyon 170 bin, Silivri'de 8 üretici 550 bin, Şile'de ise 135 üretici 5 milyon 500 bin adet mevsimlik çiçek üretti. Üreticiler, yetiştirdikleri her 40 bin mevsimlik çiçek için net bin 895 YTL kazandı.