kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Terörizm dünyanın en büyük demokrasisini hedef aldı...

Terörizm dünyanın en büyük demokrasisini bir kez daha vurdu.
Kurucu lideri Gandi'yi Hindu fanatisizmine, Başbakan İndra Gandi'yi Sikh yobazlığına, Başbakan Rajiv Gandi'yi Tamil ayrılıkçılığının terörizmine kurban veren Hindistan'ın en büyük kenti Mumbai'yi de (Bombay) kendilerini "Deccan Mücahidin" diye tanıtan İslami teröristler vurdu.
Bu büyük ülkenin halkına geçmiş olsun demekten başka bir şey yapamayız.
Hindistan'ı beş kez ziyaret ettim.Güneyden kuzeye, Madras'tan (Chennai) Chandigar'a, Bangalore'dan (Bengaluru) Kalküta'ya (Kolkata), Bombay'dan (Mumbai) Agra'ya, Yeni Delhi'ye pek çok yöresini gördüm, insanlarını tanıdım, dostlar edindim.
Evimde ağırladığım Hint büyükelçilerinin Münir Nurettin'in "Mehtap Gazeli"ni dinlerken ağladıklarına tanık oldum.
Söyleşi yaptığım politikacılarının, başbakanlarının, bakanlarının bana Hindistan bağımsızlık hareketinde Atatürk'ün bir bayrak olduğunu anlattıklarını dinledim. Nehru'nun kitaplarında Atatürk'e ve Türkiye'ye ne kadar önemli yerler ayrıldığını gördüm.

Birleşmiş Milletler gibi
Bu kıta-devletin parlamentosunda (Lok Sabha) oturumları izlerken, kendimi Birleşmiş Milletler genel kurulundaymışım gibi hissettim.
Farklı etnik kökenlerden, dinlerden, inanç sistemlerinden, değişik renklerden ve dillerden oluşmuş, Anayasasının 23 dilin varlığını kabul ettiği, Hinduizm yanında 9 ana inanca mensup insanların yaşadığı, 28 eyaletli ve 1.2 milyar nüfuslu bu ülkenin bağımsızlığa kavuştuğu 1947'den bugüne çoğulcu demokrasiden vazgeçmemesini ve inançlar, ibadetler, gelenekler, giysiler arası hoşgörüyü laiklik biçiminde yorumlamasını hayranlıkla izledim.
Bugün Amerika'da Obama başkan seçildiği için bunu dünya "Devrim" diye niteliyor.
Hindistan'da nüfusun sadece yüzde 13'ü Müslüman. Ama Hindistan'da Müslümanlar Cumhurbaşkanı da (Zakir Hüseyin, Fakruddin Ali Ahmet) seçiliyor. Nüfusun yüzde 1.3 ünü oluşturan Sikh'ler Cumhurbaşkanı da (Giani Zail Singh), Başbakan da (Charan Singh, Vishwanath Pratap Singh) olabiliyorlar.
Kağnıdan bisiklete, bisikletten bilgisayara, büyülerden gen teknolojisine geçen bir halkın da öyküsüdür Hindistan'ın yakın tarihi.

Hedefte demokrasi var
Terörizm böyle bir demokrasiyi vurdu.
Bu satırları yazarken bizim bölücü teröristlerimizin de İskenderun-Adana Otoyolu Denizciler Gişeleri'nde trafik ekibine uzun namlulu silahlarla pusu kurdukları ve bir polisimizin şehit olduğu haberi geliyordu ajanslardan.
Terörizmin ne aklının, ne vicdanının, ne de hesabının bulunduğunu kanıtlayan son örnektir bu.
Hint demokrasisi de Türk demokrasisi de, terörizme karşı en etkili savunma mekanizmasının halk ile devletin kaynaşmışlığı olduğunun bilincindedir.
Bizde günlük yaşamın bir öğesi haline gelen PKK terörü ile ilgili haberleri dünya kanıksadı.
Dün Bombay'i hedef alan terörist saldırı ile dünya yeniden terörizmin varlığını şok şiddetinde hatırlamak durumundadır.
Terörizmi bir kez daha nefretle kınıyoruz.