kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Modern dans ayaklandı!

MİNE GÜLTEKİN SABAH
27.11.2008
Türkiye'nin ilk modern dans topluluğu Zeynep Tanbay Dans Projesi'nin 4 AYAK gösterisi hem Türkiye hem de dünyada büyük ilgi görüyor. Tanbay "Koreografinin ana hatlarında çok insancıl hareketler var," diyor..
Modern dans geçmişi sekiz yıl öncesine dayanıyor Zeynep Tanbay Dans Projesi'nin (ZTDP). İlk dönemlerde daha çok Avrupa'dan gelen dansçılarla, proje bazında çalışılıyor, gösteri sonrasında da ekip dağılıyordu. Ancak 2006'da, dansçı ve koreograf Zeynep Tanbay'ın çabaları ve Akbank desteğiyle ZTDP, kurumsal bir kimliğe büründü, böylece 10 kişilik kadrosuyla Türkiye'nin kontratlı, ödemeli ilk modern dans topluluğu kurulmuş oldu. Farklı müziklerle 16 bölümden oluşan; masa, iskemle, karyola, bank gibi günlük hayatımızı etrafında yaşadığımız dört ayaklı nesnelerle insan ilişkilerini dillendiren 4 AYAK ise; topluluğun resmiyet kazandıktan sonraki ilk çalışması. 4 AYAK, iki yıl içinde dünya başkentleri ve Türkiye'nin çok sayıda ilinde sahnelendi. Tanbay 4 AYAK'ı "Koreografinin ana hatlarında çok insancıl hareketler var. Çok teknik hareketlerin dışında, aslında çok sıradan, her insanın yaptığı hareketler bunlar," şeklinde anlatıyor. Bu 'insancıl hareketler' de hem Türkiye'de hem de dünyada karşılığını buluyor.

ANADOLU'DA İLGİ ÇOK
Tel Aviv Dans Festivali'nden de davet aldıklarını ve katıldıklarını belirten Zeynep Tanbay: "Madrid'den yeni döndük. El Pais gazetesinde övgü dolu bir yazı yazıldı, bu bizi çok sevindirdi. Türkiye'de de İzmir, Antalya, Eskişehir, Edirne, Gaziantep gibi pek çok ile gittik. Anadolu'da modern sanata yoğun bir ilgi var. İstanbul'daki gibi bütün koltuklar dolu değil belki ama nicelik değil nitelik önemliydi orada. Türkiye'de izleyici çok daha anında tepki gösterip, hemen duygularını belirtiyor. Gaziantep'de bazı izleyiciler kulise gelip, çok sıcak bir şekilde 'İlk defa modern dans izliyoruz, hiç böyle bir şey olacağını düşünmemiştik. Kendimizin bir parçası olarak gördük' dediler. Bu mutluluk verici."

HRANT, BARIŞ SİMGESİ
Hrant Dink'in ardından, Vivaldi ve Stravinsky adlı projesini ona ithaf eden ve iki defa sahnelediklerini söyleyen Tanbay, üçüncü gösteriyi Erivan'da yapmayı planladıklarını söylüyor. Stravinsky'nin büyüleyici güzellikteki eseri Bahar Ayini'ni 'Hrant'ın düşüncelerinin tam karşılığı' olarak niteleyen Tanbay, "Erivan hep gitmek turneye çıkmak istediğim bir yerdi. O benim arkadaşımdı, her zaman aydınlık fikirleriyle bizimle beraberdi. Ona da açmıştım bu fikrimi hatta. 2009'da bunu mutlaka yapacağız," diyor. Vivaldi'nin barışı, sevgiyi, dostluğu hoşgörüyü simgelediğini söyleyen Tanbay, "Hrant Dink'in yaşarken söylediklerini dillendiriyor. Stravinsky'nin Bahar Ayini'nde de savaşın karşısında insanın acizliği söz konusu. Bu da Hrant'ın düşüncelerinin tam karşılığı. Barış, sevgi ve hoşgörüden yoksun kalınca, savaşların olması ve insanların böyle aciz kalması kaçınılmaz," tespitinde bulunuyor. Zeynep Tanbay Dans Projesi'nin gösterisi 4 AYAK bugün saat 20.30'da İstanbul'daki Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.