kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hipertansiyonun ilacı 'siyah çikolata'

Giriş Saati : 28.11.2008 12:11
Güncelleme : 28.11.2008 22:53
Yeni Haber
Araştırmalar, çikolatanın hipertansiyona iyi geldiğini ortaya koyuyor. Ancak uzmanlar siyah çikolata olması gereken kaao oranının yüzde 60 ve üzeri olmasını öneriyor.

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, siyah çikolatanın hipertansiyon üzerindeki olumlu etkisini anlattı. Yüksek tansiyonun en önemli sebebinin yanlış beslenme alışkanlıkları ve şişmanlı olduğunu belirten Doç. Dr. Ertan Ökmen, "Aşırı tuzlu yiyecekler tüketmek de tansiyonun yükselmesine neden olur. Çünkü tuz damarlarda büzücü ve kasıcı bir özellik oluşturur. Damarların büzülmesiyle de tansiyon yükselir. Stresli bir hayat, hareketsizlik, diyabet hastalığı ve genetik özellikler yine hipertansiyona neden olan faktörler arasında yer alıyor. Ayrıca yaş ilerledikçe kişilerin tansiyonu da yükselir" diye konuştu.

Hipertansiyon hastalarının özellikle renkli sebze ve meyve tüketimine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ertan Ökmen, bu hastaların yüksek kalorili ve yağlı hayvansal gıdalardan da uzak durmasını önerdi. Doç. Dr. Ertan Ökmen, kilo yapan her türlü gıdanın hipertansiyon hastaları için tehlikeli madde grubunu oluşturduğunu bildirdi. Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Ertan Ökmen, özellikle havuç, portakal gibi renkli sebze ve meyvelerde bulunan flavanoidin hipertansiyona çok iyi geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Flavanoid, damarları genişleten bir maddenin vücuttu salgılanmasını sağlıyor. Damarlar genişleyince de tansiyon düşüyor. Antioksidan da denilen bu madde, kakaonun içinde oldukça yüksek miktarda bulunuyor. Bu miktar, sebze ve meyvelerdekinden dahi daha fazla. Bu nedenle kakao oranının yüksek olduğu siyah çikolata, hipertansiyona çok iyi gelen bir yiyecek.

Kakaonun tansiyonu düşürdüğü, Panama açıklarındaki Kuna Adası'nda yaşayan yerlilerin şehre göç etmesiyle ortaya çıkıyor. Kakao tüketiminin çok fazla olduğu ada yerlileri, şehre göç etmelerinin ardından yüksek tansiyon problemiyle karşılaşıyor. Buradan yola çıkarak kakaoyu inceleyen bilim adamları, içinde yüksek miktarda bulunan flavanoid maddesinin tansiyonu düşürdüğünü ortaya koyuyor. Çikolata aslında kilo aldıran bir yiyecek. Yüksek kilo da tansiyon nedeni. O nedenle tansiyon hastalarının, kendilerine iyi gelen çikolatayı çok dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekiyor.

Öncelikle tüketilmesi gereken kesinlikle siyah çikolata. Beyaz ve sütlü çikolatada kakao oranı çok düşük olduğu ya da hiç bulunmadığı için tansiyonu düşürmede herhangi bir etkisi bulunmuyor. Zaten yapılan araştırmalar da bunu kanıtlıyor. Siyah çikolatayı alırken içindeki kakao oranına dikkat etmek gerekiyor. Yararlı olması için siyah çikolatadaki kakao miktarının en az yüzde 60 ve üzeri olması gerekiyor. Ayrıca fındık, fıstığın, flavanoidden bağımsız olarak vücuttaki yağ faktörüne olumlu katkısı olduğu için çikolatanın içinde bulunmasının hiçbir sakıncası bulunmuyor. Bilindiği gibi fındık, fıstık ve ceviz gibi yiyecekler kolesterolü düşürmede ve vücuttaki yağ oranını dengelemede oldukça faydalı yiyecekler."

Doç.Dr. Ertan Ökmen, çikolatanın çok sevilen bir yiyecek olduğu için aşırı tüketiminin tehlikesi bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu nedenle çikolata yeniliyorsa diğer tatlıların tüketimi mutlaka azaltılmalı. Yapılan araştırmalarda, kişilere günde 20 gram ve 100 gram bitter çikolata verilmiş. Her iki grubun tansiyonunda da düşme saptanmış. Ancak bu noktada kilo artışı gündeme geldiği için tüketimin sınırlı olmasının önemine dikkat çekiliyor. Hekim olarak yüksek tansiyon hastalarına günde, bar halindeki bir bitter çikolatanın iki karesini tüketmelerini öneriyoruz" şeklinde konuştu.

(İHA)