kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'266 yıllık sır çözüldü' iddiası

(CİHAN)
Giriş Saati : 28.11.2008 10:21
Güncelleme : 28.11.2008 18:30
Yeni Haber
Bursalı mühendis Şükrü Serttop, 266 yıldır çözülemeyen 'Goldbach Hipotezi'ni ispatladığını iddia ediyor. Serttop, 'Asal Sayıların Sırrı ve Goldbach Hipotezi' adlı 69 sayfalık çalışmasını kimseye anlatamamaktan yakınıyor. Çalışmasının uzmanlar tarafından incelenmesini isteyen Serttop, "Yaptığım çalışmanın Türkiye'de değerlendirilmesini bekliyorum" diyor.

Araştırmacı mühendis, bu hipotezi çözmek için 10 kişinin çalıştığı elektronik şirketini gözden çıkarıp kapatmış, bu uğurda yıllarca ailesini de ihmal etmiş. Çözülemeyen 7 büyük problem arasında gösterilen 'Goldbach Hipotezi' için Faber & Faber Yayınevi, 2002 yılına kadar çözen kişiye 1 milyon dolar ödül vereceğini açıklamıştı.

İTÜ Elektronik Fakültesi eski öğretim görevlilerinden Elektronik Yüksek Mühendisi Şükrü Serttop, 1742 yılında Prusyalı matematikçi Goldbach tarafından ortaya atılan hipotezi 7 yılda çözdüğünü söylüyor. 266 yıl önce Prusyalı matematikçi Goldbach'in ortaya attığı hipotezde, '2'den büyük her çift sayının 2 asal sayının toplamı olarak yazılabileceği' öne sürülüyor. 20. yüzyıl başlarında zengin bir aileye mensup Yunan matematikçisi Petros Papachristos matematik tarihine geçmek için meşhur bir hipotezi ispatlamak istiyor ve bu amaçla içlerinde en zorlusu olarak gördüğü Goldbach Hipotezi'ni seçiyor. Bu uğurda hayatını feda eden Papachristos'un yaşadıkları yeğeni tarafından romanlaştırılır ve Faber&Faber yayınevi tarafından 2000 Mart'ında 'Uncle Petros and Goldbach's Conjecture' adıyla yayınlanır. Yayınevi 2002 Mart ayına kadar Goldbach Hipotezi'ni ispatlayana 1 milyon dolar ödül vereceğini deklare eder. Bunun üzerine dünyada amatör ve profesyonel çok sayıda matematikçi gibi Bursalı Elektronik Yüksek Mühendisi Şükrü Serttop da, hipotezi çözmek için çalışma başlatır. Serttop, 7 yıllık çalışmanın ardından hipotezi çözdüğünü iddia ediyor.

Bütün zamanını hipotezi çözmeye ayıran Serttop, Serpa Elektronik isimli işyerini kapatmak zorunda kalıyor. 2007 yılında sonuca ulaştığını anlatan Serttop şunları söylüyor: "5 ay süren yazım sürecinden sonra eserimi Mayıs ayında notere tescillettirdim, ancak anlatacak bir makam bulamadım. Uluslararası üne sahip matematikçilere ulaşmaya çalıştığımda; (Goldbach Hipotez'ini bir Türk ispatlamış olamaz) tavrıyla karşılaştım. Eseri gören birkaç matematikçi de ispatın 'şurası yanlış veya doğru' demediler, sadece temel matematik ile Goldbach Hipotezi'nin ispatlanamayacağını ifade ettiler. Şimdi uğruna ailemi ihmal ettiğim ve işimi kaybettiğim hipotezin ülkemde değerlendirilmesini bekliyorum."

GOLDBACH HİPOTEZİ

1742'de matematikçi Prusyalı Goldbach meşhur İsviçreli Euler'e yazdığı bir mektupta, 2'den büyük her tam sayının 3 asal sayının toplamı olarak yazılabileceğini tahmin ettiğini ama bunu ispatlayamadığını söyleyerek görüşünü sorar. (Goldbach o zaman 1 sayısını asal kabul ediyor). Euler bunu kendisinin de ispatlayamadığını ancak bu doğruysa, ikiden büyük her çift sayının da iki asal sayının toplamı olarak yazılabilmesi gerektiğini söyler.

Aradan geçen çeyrek binyılda kimse Goldbach Hipotezi denilen bu önermeyi veya aksini ispatlayamadı. TÜBİTAK tarafından yeryüzünde henüz cevabı bulunamamış 7 problem de şöyle sıralanıyor: Goldbach Conjecture, Riemann Hypothesis, Poincare Conjecture, Hodge Conjecture, Navier-Stokes Equation, P versus NP Problem, Quantum Yang-Milss Theory ve Swinnerton-Dyer Conjecture.