kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Eğreti Gelin" mahkemelik oldu

Giriş Saati : 28.11.2008 13:16
Güncelleme : 28.11.2008 22:53
Yeni Haber
Bir dönem ilgiyle izlenen ''Eğreti Gelin'' adlı filme de konu olan ''Kostak Kızı'' ve ''Eğreti Gelinler'' kitaplarının yazarı Şükran Kozalı, Show TV'de gösterilen ''Gece Sesleri'' adlı televizyon dizisinde yapıtının izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Televizyon kanalının yönetimi, dizinin senaryo grubu, yönetmeni Cemal Şan, yapımcısı Ata Türkoğlu ile ''Gece Sesleri'' romanının yazarı Ayşe Kulin hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Kozalı, dizide kitaplarından alıntı yapıldığını, ''iktibas ve intihal yoluna başvurularak maddi, manevi ve şahsi haklarının ihlal edildiğini'' öne sürdü.

''Gece Sesleri'' dizisinin yayınının durdurulması talebinde bulunan Kozalı, dilekçesinde, ''Kostak Kızı'' isimli kitabının 1997 yılında yayımlandığını, bu romanının bir bölümünde ''eğreti gelin'' konusunun kendisi tarafından ''üretilerek ve yaratılarak'' yer aldığını belirtti. Kozalı, dilekçesinde, ''(Bu konu), adından içeriğine kadar tarafıma ait olup tamamen özgün ve yaratımsaldır. Bilahare, 2004 Eylülünde aynı öyküm tarafımdan geliştirilip büyütülüp dallandırılıp 'Eğreti Gelinler' adı altında yazılmış, başlı başına yeni bir başka roman haline getirilmiştir'' dedi.

''ŞAŞKINLIK VE ÜZÜNTÜ İLE İZLEDİM''

''Eğreti Gelinler'' adlı romanının senaryolaştırılarak Atıf Yılmaz tarafından film haline getirildiğini de anımsatan Kozalı, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

''Durum bu iken, bu yıl yeni sezonda Show TV'de Ayşe Kulin'e ait kitaptan uyarlandığı belirtilen 'Gece Sesleri' dizisi yayına girmiştir. Bu dizide yedinci bölümden başlayarak söz konusu iki romanımdan alma yapıldığı ve tamamen isim, içerik olarak 'eğreti gelin' konusu üzerine oturtulduğunu tarafıma başvuran edebiyatçı arkadaşlarım ve okurlarımdan aldığım telefonlar üzerine öğrendim. Ben de halen yayımlanmasına devam edilen diziyi izlemeye başladım ve gördüm ki dizi çok büyük çapta benim her iki kitabımda söz konusu ettiğim ve yaratımı tamamen şahsıma ait olan 'eğreti gelin' adının, temasının ve içeriğinin alıntılandığını şaşkınlık ve üzüntü ile izledim.''

Kulin'in ''Gece Sesleri'' kitabını okuduğunu ve ''eğreti gelin'' konusunun kendi öyküsünden yola çıkılarak esere aktarıldığını gözlemlediğini ifade eden Kozalı, ancak diziyi izlediğinde buradaki ''Ziynet'' isimli karakterin ''eğreti gelin'' olduğunu ve olayların da bu karakterin çevresinde geliştiğini gördüğünü belirtti.

Kozalı, dilekçesinde, dizinin yayınının tedbiren durdurulması ve ''Gece Sesleri'' romanının incelenerek toplatılmasını talep etti.

(AA)