kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Rehinelerin hepsi öldü" iddiası

AA
Giriş Saati : 28.11.2008 18:11
Güncelleme : 28.11.2008 23:08
Yeni Haber
Hindistan'ın Mumbai kentinde komandoların operasyon düzenlediği Ortodoks Yahudi örgütü Chabad Lubavitch'in merkezi Neriman Evi'ndeki rehinelerin hepsinin öldüğünün sanıldığı iddia edildi.

İsrail kurtarma servisi Zaka'nın, yardım için Mumbai'ye gönderdiği ekibe dayandırdığı açıklamasında, "Görünen o ki, rehineler hayatta değiller" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, rehinelerin kimliği ve sayılarıyla ilgili ise bilgi verilmedi. İsrailli bir haham ve eşinin rehineler arasında olduğu sanılıyordu.



Öte yandan Oberoi Otel 40 saati aşkın süredir mahsur kalan son Türk olan avukat Yasemin Erden kurtarıldı.

"TÜRK REHİNE KURTARILDI" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Hindistan'ın Mumbai kentinde önceki gün onlarca militan tarafından kentin çeşitli yerlerine düzenlenen terör saldırılarında ölenlerin sayısı 150'yi buldu.

Kentin büyük otellerinden Tac Mahal ve Trident/Oberoi ile bir Yahudi merkezinde Çarşamba gecesi çok sayıda kişiyi rehin alan militanlara karşı Hindistan güvenlik güçleri operasyonlar düzenledi.

Hindistan komandoları sabaha karşı Trident/Oberoi'de mahzur kalanlardan 39 kişiyi kurtardı.

Polis yetkilisi, bu kişilerden bazılarının yabancı uyruklu olduğunu kaydetti. Mumbai'deki iki oteli ve Yahudi merkezini kuşatan güvenlik güçleri öğle saatlerinde ise bazı kişileri rehin tutan teröristlere operasyon düzenlemeye başladı.

Trident/Oberoi Oteline giren Ulusal Güvenlik Muhafızları komandoları iki silahlı kişiyi öldürdü ve binanın kontrolünü ele geçirdi.

Mumbai Emniyet Müdürü Hasan Gaffur, Oberoi otelinde 24 ceset bulduklarını açıkladı. Bu cesetlerle birlikte Oberoi operasyonu sonrası saldırılarda ölenlerin sayısı da 143'e yükseldi.

Gaffur, saldırıya uğrayan diğer otel Tac Mahal'da ise silahlı bir kişiyle çatışmanın devam ettiğini söyledi.

Ortodoks Yahudi örgütü Chabad Lubavitch'in merkezi Neriman Evine akşam saatlerinde düzenlenen baskında ise 5 rehine ile 2 militanın öldüğü belirtildi.

Maharashtra eyaletinin Başbakan Yardımcısı R.R. Patil, eyaletin başkenti Mumbai'de değişik noktalara saldıran militanlardan 9'unun ölü, birinin canlı ele geçirildiğini bildirdi. Patil, çatışmalarda 15 güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiğini belirtti.

ABD'deki Senkronizm Vakfı ise Mumbai'deki saldırılarda 2 de Amerikalının öldüğü açıkladı. Öte yandan, ölen yabancılar arasında 2 Amerikalının yanı sıra bir İngiliz, bir Japon, bir Alman, bir İtalyan, bir Kanadalı, iki Avustralyalı, beş İsrailli, bir Singapurlu ve iki Fransızın bulunduğu belirtildi.

Otellerden birinde mahzur kalan Türklerden sonuncusu da bugün kurtarıldı. Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Levent Dilman, Hindistan güvenlik makamlarının, Yasemin Erden isimli Türk vatandaşına ulaştığını ve vatandaşın güvence altında olduğunu belirtti.

Yeni Delhi yönetiminin saldırıların arkasında olduğunu ima ettiği Pakistan'ın gizli servisi (ISI) şefinin, aşırı dinci militanların Mumbai kentinde düzenlediği saldırılardan sonra bilgi paylaşımı için bu ülkeyi ziyaret etmeyi kabul ettiği bildirildi.

Hindistan hükümetinin sözcüsü, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in, saldırılardan sonra telefonla görüştüğü Pakistanlı liderlerden ISI'nin şefi Korgeneral Ahmed Şujaa Paşa'nın Hindistan'ı ziyaret etmesi talebinde bulunduğunu söyledi.

Bu arada, Hindistan'ın Maharaştra eyaleti İçişleri Bakanı R.R. Patil, Mumbai'de tutuklanan bir militanın Pakistan vatandaşı olduğunu bildirdi.
Hindistanlı yetkililer bugün yaptıkları açıklamalarda, saldırılardan Pakistan'daki unsurların sorumlu olduğu yönündeki iddialarını yineledi.
Hindistan Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee, batıdaki Jodhpur kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Mumbai'deki kanlı saldırıların arkasında gelen ilk istihbarat bilgilerine göre "Pakistan'daki bazı unsurların" bulunduğunu ileri sürdü.

Hindistan'ın finans, ticaret ve kültür kenti Mumbai'de düzenlenen terör saldırıları komşu ülke Pakistan'daki gazetelerin manşetlerine taşındı. Gazeteler, Hindistan'ın saldırılardan komşularını sorumlu tuttuğunu yazdı.
Daily Times gazetesinde, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in, Mumbai'deki saldırıları düzenleyen terörist grupların Hindistan'ın ''komşularında'' yerleşik durumda olduğunu belirterek, dolaylı olarak Pakistan'ı işaret ettiği kaydedildi.

International The News gazetesi de Hindistan'ın saldırılarla ilgili komşularını suçladığını ve Pakistan Savunma Bakanı Ahmed Muhtar'ın, Pakistan'ın Hindistan'daki saldırılardan sorumlu tutulmasına ilişkin iddiaları yalanladığını yazdı.

Muhtar, Hindistan'ın daha önce düzenlenen terör saldırılarından Pakistan'ı sorumlu tutmasına gönderme yaparak, ''Daha önceki vakalarda da onlar böyle davrandı, ancak sonra bütün bunların yanlış olduğu ispatlandı'' dedi.

Pakistan Observer gazetesine göre, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Hindistan'da iktidardaki Kongre Partisi'nin lideri Sonya Gandi'yi telefonla arayarak, terör saldırılarını kınadı.

Zerdari, ''Masum insanları öldürmek çok iğrenç ve saldırıları en güçlü ifadelerle kınıyorum'' ifadesini kullandı. The Nation gazetesi de Hindistan ordusu yetkililerinin, saldırganların Pakistan'dan ve muhtemelen Pakistan'ın Faridkot kentinden geldiklerini söylediklerini belirtti.
Mumbai'de yaklaşık 150 kişinin hayatına mal olan saldırılar ve rehin alma eylemleri, saldırganların kimliği ve kökeni konusunda tartışmaları gündeme getirirken, The Times of India adlı Hindistan gazetesinde bugün K. Subrahmanyam imzasıyla yayımlanan başyazıda da Pakistan bağlantısına dikkat çekildi.

Mumbai'de, Mart 1993'te 270 kişinin ölümüne neden olan saldırıların kaynağının Karaçi'de üslenen Davud İbrahim ve yardımcılarına uzandığına işaret edilen yazıda, Mumbai'de Temmuz 2005'te trenlere düzenlenen saldırılarda da 200 kişinin öldüğü hatırlatılıyor.

Pakistan ile patlamaları düzenleyenler arasında bağlantı olduğu öne sürülen yazıda, önceki saldırılarda ölenler Hintliler iken bu kez teröristlerin Amerikalı, İngiliz ve İsrail pasaportu olanlarla ilgilendikleri haberlerine atıfta bulunuluyor.

Yazıda, saldırının sorumluluğunu "Deccan Mücahitleri" adlı bir grubun üstlenmesine karşın, Hindistan kurumlarının bu iddiaya inanmadığı, saldırıyı Pakistan cihad operasyonu olarak algıladıkları belirtiliyor.
Pakistan'da yayımlanan Dawn gazetesinde ise Mumbai saldırılarını "Deccan Mücahitleri" üstlense de, çok sayıda kişinin bu saldırılarda Leşkeri Tayyibe ya da Hintli Mücahitler'in izi olduğu görüşünü taşıdığına dikkat çekiliyor.

Leşkeri Tayyibe'nin bu iddiaları yalanladığı belirtilen haberde, Hintli Mücahitler'in de yasa dışı Hindistan İslami Öğrenci Hareketi'nin (SIMI) yan kuruluşu olduğu iddiasına yer veriliyor.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan Jason Burke imzalı yazıda da, saldırıyı üstlenen "Deccan Mücahitleri" adlı grubun adının Hindistan'ın orta kesimlerindeki Deccan bölgesine atıfta bulunduğuna işaret ediliyor. Grubun, yine geçen yıl kanlı eylemler düzenleyen, 2 ay önce de Mumbai'de ölümcül saldırılar düzenleyecekleri tehdidinde bulunan Hintli Mücahitler ile bağlantılı olabileceği ifade ediliyor.