kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İhmalkarlık ölüm getiriyor

Giriş Saati : 28.11.2008 14:52
Güncelleme : 28.11.2008 22:53
Yeni Haber
Samsun Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmalkarlık yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin artış gösterdiğini söyledi. Kasapoğlu, soba ile ısınan vatandaşları karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyardı.

Lodoslu havalarda yakılan sobaların tehlike saçtığını ifade eden Samsun Sağlık İl Müdürü Kasapoğlu, bu tür rüzgarlı havalarda sobaların yakılmaması gerektiğini kaydetti.

Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gaz olup, vücuda solunum yoluyla girip doğrudan kana geçtiğini ve ölüme yol açtığını dile getiren Kasapoğlu, "Karbonmonoksit zehirlenmeleri, sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Bu tür zehirlenmelerin ölümle sonuçlanma riski oldukça yüksek. O nedenle yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Gece yatarken mutlaka soba veya gazlı sobalar tam olarak söndürülmeli. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı." dedi.

Karbonmonoksit zahirlenmelerinde baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, kan basıncının yükselmesi, kulak çınlaması, dalgınlık, genel bitkinlik, kas krampları, ciltte kiraz kırmızısı renk ve bilinç kaybı meydana geldiğini belirten Kasapoğlu, zehirlenen hastaya hiçbir şey yedirmemesi gerektiğini vurguladı. Kasapoğlu, "Böyle bir durumda 112 Acil Yardım Servisi aranıp hasta en yakın sağlık kurumuna nakledilmelidir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezinin telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında gerekli bilgi alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)