kapat
14.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Umut rüzgârı
Türkiye'nin kriz ortamından zor ve yavaş da olsa kurtularak tekrar yükselişe geçeceği bir rüzgâr yakaladığı görülüyor. Geçmişte yaşadığımız "istikrarlı bozulma" son haftalarda "istikrarlı bir iyileşme"ye dönüştü. Faizlerdeki düşüş sürerken dün dolar 1 milyon 400 bin lira seviyesine indi ve borsa da 12.700'ü aştı.

ÇETİN ALTAN
"Lanetliler Bahçesi"ne doğru...
Önce eski bir İran efsanesi: Genç yaşta tahta çıkan bir Şah, ilk iş olarak Dünya Tarihi'ni öğrenmek istemiş. Ülkenin saçlı sakallı bilginlerini çağırmış: - Kullarımı doğru dürüst yönetebilmek için, Dünya Tarihi'ni öğrenmem gerek, demiş. Gidip çalışın, bana ayrıntılı bir Dünya Tarihi yazın...

HAŞMET BABAOĞLU
"Global Mevlânâ"
Demiştim ya... Derme çatma bir tören için, basket potalarının gölgesi altında bir "sema gösterisi" için akın akın Konya'ya gidiliyor yıllardır ama, Hani nerede Mevlânâ üzerine Türkiye'nin başını çektiği ve içine taşra politikacılığı sokuşturulmamış bir yayın ve araştırma hamlesi?..

ERDAL BİLALLAR
Ressam Paşam!
Kenan Evren, "Bugün olsa Bülent Ersoy'a yasak koymazdım" demiş... Anlayacağınız 21 yıl sonra "netekim pişman" olduğunu dile getirmiş, yanlış yaptığını kabul etmiş... Acaba, bugünün Ressam Paşa'sının tek yanlışı bu mu? Başka suçu, hatası, günahı yok mu?

YAVUZ DONAT
En zayıf halka
Önceki gün TBMM kulisinde AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile karşılaştık... Neşesi yerindeydi. "Çevresi" kalabalıktı. "Benzer havayı" dün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'da gördük. Keyifliydi. Onun da çevresi kalabalıktı.

SELAHATTİN DUMAN
Sen içimde bir nefes..
Biz medya olarak vatandaşın sesi, kamuoyunun nefesiyiz! Lakin ne zaman bize ihtiyaç olsa başımıza bir haller gelir, sesimiz çıkmaz olur.. Bağırıp çağırmak isteriz, sessiz çığlıklarımız içimizde kalır.. Bu yazı bu hallerimizi anlatır.. Otuz senedir bu işin içindeyim..

OKAY GÖNENSİN
Sofraya geç oturan
MHP'nin durumu hakkında, bir siyaset bilimcisi şu teşhisi koydu: "MHP sofraya çok geç oturdu, sofrada çok az yiyecek kaldığı sırada oturdu, bu yüzden her şeye saldırıyor, kırıntı diye aldırmıyor." MHP'li bakanların "faaliyetleri"ne bakıldığı zaman "sofraya geç oturanın telaşı"nı görmemek mümkün değil.

ZÜLFÜ LİVANELİ
Nüfus fazla, kaynak az!
Dün yazdığım nüfus artışı konusunu bugün de sürdürmemi anlayışla karşılarsınız umarım; çünkü çok önemli. İstediğiniz dünya kentini alın; nüfusunu elli yılda on misline çıkarın; bakın neler oluyor! Yunanistan kültür bakanı bir sohbetimizde, Türkiye'nin ekonomik yapısını ve krizlere nasıl dayandığını anlamak için hükümette epey konuştuklarını anlatmıştı.

RUHAT MENGİ
Şu "devleti" bir yakalasalar..
Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer bir hafta içinde önce devlete, sonra hükümete fena halde bozuldu.. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, onun yardımcıları sık sık devlete bozuluyorlar. Bakanlar, bakanlıklarındaki kontrolsüzlükle başa çıkamadıklarını itiraf ederek devlete bozuluyorlar.

METİN MÜNİR
Yeni yüzler için bilanço
Cumhuriyet 1923'te kuruldu. Süleyman Demirel 1924'te doğdu. Bülent Ecevit 1925'te dünyaya geldi. Demirel ve Ecevit 1960'tan birkaç yıl sonra, Beatles'ın ünlü mısraı ile "with a little bit of help from my friends" (biraz da dostlarımın yardımı ile), Türkiye'nin kaderine hakim oldular. İşte bu dönemin kısa ve öz bir bilançosu.

İLKER SARIER
Seçim yanlış olur
Sezer'in, Bayram Meral'e aktardığı "duyguları" hakkında tek satır yazmadım. Çünkü duygu kişiye özeldir, karışamayız. Kamuya ve tartışmaya açık olan şey "düşünce"dir. Sayın Sezer, siyasetçilerden nefret ediyorum, dese, eleştirebilir misiniz?.. İstediğinden istediği kadar nefret edebilir.

SEDAT SERTOĞLU
Ektiğini biç...
Bu sözümüz FKÖ lideri Yaser Arafat'a.. Yaklaşık bir buçuk yılı aşkın bir süredir, aralarında Ankara'nın da bulunduğu başkentler kendisine, "Hamas ve İslami Cihad terör örgütüdür.. Onları kapat.. Saldırıların sorumlularını yakala.. Haklarında yasal işlem yap" dedi..

ERDOĞAN SEVGİN
Gülünecek ne var?
Kanal kanal geziyorum. Karşımda Meclis TV. Milletvekillerinden biri dizüstü bilgisayarı ile, lap top'la çıkmış kürsüye. Meclis'in bir bölümü, hemen makaraya alıyor arkadaşlarını. Meclis sıralarından kahkahalar yükseliyor.

MEHMET TEZKAN
Kur mu daha dalgalı yoksa ekonomistler mi?
Şimdi size bir öykü anlatacağım.. Yaşanmış bir öykü.. Ekonomistlerin nasıl çuvalladığının öyküsü.. Sadece bizde değil.. Dünya çapında bilinen bir gerçektir.. Ekonomistler, siyaset bilimciler bir de futbol yorumcuları tahmin konusunda pek becerikli değillerdir..

HINCAL ULUÇ
Bugünün Dünya Düşünürleri ve Atatürk!..
Bütün bir Dünya, Afganistan'daki Taliban'dan İran'a ve Suudi Arabistan'a kadar İslam Dünyası ile Türkiye arasındaki farkı çok iyi görüyor!. İkiz Kuleler faciasından sonra başlayan süreç, Türkiye'yi ve laik Türkiye Cumhuriyeti'ni dünyanın çok daha yakından tanımasına sebep oldu.

ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yerli paraya dönüş
Türkiye'nin kaderi Kasım ayında dönmeye başladı. Mali piyasalardaki iyileşme perakende satışlara, üretime ve oradan da reel ekonomiye yansıdı. Türkiye ekonomisi yeniden hareket etmek için yelkenlerine rüzgar doldurmaya başladı. Ekonomik faaliyetler için ortamda genel bir iyileşme var.

MEHMET NURİ YILMAZ
Kur'an'ın çağdaş yorumu üzerine
Şüphesiz Kur'an ayetlerini yorumlamak için belli bir bilgi birikimine ihtiyaç vardır. Kur'an'ın nazil olduğu dönemin sosyal bağlamı ile ilgili yeterli bilgi ister, Kur'an'ın dili ve mahiyeti hakkında yeterli bilgi ister. Bu çok önemli.

HAYRULLAH MAHMUD
Haleften selefe HADEP
Geçen günkü Sabah'ta Şamil Tayyar, "HADEP'in gizli seçim planı"nı deşifre ediyordu... Haberde "HADEP Meclis'e girmenin yolunu buldu. Adaylar, il ve ilçelerdeki kadın ve erkek seçmenlere dağıtılacak" deniliyor; ardından da MGK'da yapılan şu tespite dikkat çekiliyordu: "PKK etkisini yitirdi ve HADEP yıprandı. Diğer partiler bölgeye yönelirse HADEP çözülebilir."

EMRE AKÖZ
Bir 'hacker'ım oldu!
Birisi evinize girse... Her yeri dolaşsa... Çekmecelere, dolaplara baksa... Sonra da kırmadan, bozmadan, bir şey almadan çıkıp gitse... Ardından da telefon edip yaptıklarını anlatsa... Ne düşünür, ne hissedersiniz? Telefonu yüzüne mi kapatırsınız? Tartışır mısınız? Küfür mü edersiniz? Tedirgin olur musunuz? Ne yaparsınız?

REFİK DURBAŞ
Şiir, ahlaklı mıdır?
Mısır'da bir şairin oğlu, babasının yetkililerce "ahlaksız" bulunan şiirlerini internette yayımladığı için tutuklanmış... Yıllar önce ölen şair ve oyun yazarı Necip Surur'un oğlu Şuhdi, internet sitesinde "ahlaksız şiirler yayımladığı gerekçesiyle" evine gelen polisler tarafından götürülmüş...


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır