kapat
14.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Yerli paraya dönüş

Türkiye'nin kaderi Kasım ayında dönmeye başladı. Mali piyasalardaki iyileşme perakende satışlara, üretime ve oradan da reel ekonomiye yansıdı. Türkiye ekonomisi yeniden hareket etmek için yelkenlerine rüzgar doldurmaya başladı. Ekonomik faaliyetler için ortamda genel bir iyileşme var.

Bunun da temel dayanağı kurlardaki veya yerli paradaki istikrar. Türk Lirası faizleri yüzde 4 ile yüzde 5.5 arasında aylık bir getiri sağlarken döviz sepeti geçen ay yüzde 7.7 değer kaybetti. Bankaların döviz tevdiat hesaplarına verdikleri faizlerde düşüş sürüyor. Özellikle ABD'nin faizleri bu yıl içinde 11. kez düşürmesi ve yüzde 6.5'den 1.75'e indirmesinin etkisiyle Türk bankaları da döviz hesabı faizlerinde yıllık bazda 2-3 puanlık indirime gitti.

* Endişenin yerine umut- 10 milyar dolarlık yeni yardım ve yeni yılda yeni programın etkisiyle ileriye yönelik bekleyişler iyileşti. Krizden çıkış için tünelin ucunda ışığın görülmesinin etkisiyle dolara yönelme durdu. Geleceğe yönelik endişelerin yerini umut almaya başladı. Bu iyileşme yanında toplumda doların yüzde 143 düzeyinde artmışken, daha da artmayacağına yönelik beklentilerin oluşması, halkın ve ekonomik birimlerin portföy tercihlerine yansıdı. İlk kez Türk Lirası bu yıl anavatanında azınlığa düşmüşken, yerli para ile tasarruf Kasım ayında artmaya başladı. Kasım başında yüzde 57 olan yabancı payı Kasım sonunda yüzde 55'e geriledi. Repo dahil edilerek Türkiye Bankalar Birliği tarafından hesaplanan parasal büyüklükler içinde yerli para ile tasarrufların oranı da Kasım ayında iki basamak birden sıçrayarak yüzde 43'den yüzde 45'e çıktı. Yüzde 43 ile yerli para cinsinden tasarruf oranı şimdiye kadarki en düşük düzeyine gerilemişti.

* TL'ye dönüş=istikrar: Yukarıdaki tabloda mutlak rakamlar yok ancak hemen belirtelim, döviz tevdiat hesapları dolar bazında azalmadı. Yine 40 milyar dolarlık bir büyüklüğü ifade ediyor. Ancak Türk Lirası tasarruflar artmaya başladı. Özellikle vadeli mevduattaki artış çarpıcı.

Bu da gösteriyor ki, TL'nin yabancı paralar karşısında istikrarını korumasıyla mali sistemin TL cinsinden büyümesi arasında çok doğrudan bir ilişki var. Türk Lirası ile tasarruf edilmesiyle genel ortamın iyileşmesi, ekonomik atmosferin pozitif hale gelmesi, mali piyasaların iyileşmesi ve ekonominin rahatlaması arasında yakın bir ilişki bulunuyor.

Gelecekte de istikrarın ve iyileşmenin sürmesi için tasarrufların yerli para cinsinden büyümesi gerekiyor. Yabancı paraya kaçarak hiçbir ülke kendini kurtaramadı. Kurtuluşun yolu yerli paraya dönmekten geçiyor.

* Sonuç- "Nereye gidersen git, kendinden kaçamazsın"
Polonya Atasözü



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır