kapat
14.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Kur'an'ın çağdaş yorumu üzerine

Şüphesiz Kur'an ayetlerini yorumlamak için belli bir bilgi birikimine ihtiyaç vardır. Kur'an'ın nazil olduğu dönemin sosyal bağlamı ile ilgili yeterli bilgi ister, Kur'an'ın dili ve mahiyeti hakkında yeterli bilgi ister. Bu çok önemli. Kur'an'ın dili, din dilidir. Kendine özgü yapısı vardır. Sembolik ifadeler vardır. Hz. Peygamber'in açıklamaları vardır. Müspet bilim sahasını ilgilendiren bilgiler vardır. Kur'an'ın bütünlüğü vardır, vs. Kısaca söylemek gerekirse, ancak bunların hepsini bir araya getirerek Kur'an'ın çağdaş bir yorumunu yapabilmek mümkün olabilir.

İnsanın eline bir meal alıp Kur'an'ı yorumlaması mümkün değildir. Bu çok ciddi bir iştir. Emek ister. Zaman ister.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, ülkenin Kur'an sahasında yetişmiş olan seçkin bilim adamlarını bir araya getirdik. Diğer alanlardaki uzman kişilerle koordinasyonu sağlayacak bir yapılandırmayı gerçekleştirdik. Bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon ülkemizin bilim ve din adamlarıyla işbirliği halinde Kur'an'ın çağımız insanına neler söylediğini tespite çalışıyorlar.

Yeni tefsir çalışması
5 cildi; "Mushaf Tertipli" 4 cildi; "Konulu Kur'an-ı Kerim Tefsiri" olmak üzere toplam 9 ciltlik bu Tefsir çalışması son aşamasına gelmiştir.

"Mushaf Tertipli" 5 ciltten 3 cildi tamamlanmış olup, Din İşleri Yüksek Kurulu'nda bu ciltlerin tetkiki devam etmektedir. 2 cildi ise; 2001 Aralık ayı sonu itibariyle bu Kurul'un tetkikine gönderilecektir.

Konulu bilgileri ihtiva eden 4 cildin ise; ana materyalleri tamamlanmıştır. Bu meyanda; bir "Konulu Kur'an-ı Kerim Tefsiri Örnek Fasikülü" hazırlanmış; görüşleri alınmak üzere sahalarında uzman bilim adamlarına gönderilmiştir. Bu görüşler periyodik aralıklarla Başkanlığımıza intikal etmektedir. Bunlar tamamlandıktan sonra bilim adamlarından gelen görüşler de dikkate alınarak gerekli yeni düzenlemeler yapılacaktır. 2001 yılı içerisinde bu Tefsirden tamamlanmış olan ciltler 2002 yılı içerisinde basılarak halkımızın istifadesine sunulacaktır. Diğer ciltlerin ise periyodik aralıklarla basımı devam edecektir. İnanıyor ve ümit ediyorum ki; bu ciddi ve önemli çalışma, insanlarımızın, yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'i çağımızın idrakiyle anlamasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Nitekim bizler, bu çalışmayla en basit ifadelerle söyleyecek olursak; Kur'an'ın bugünün insanına neler söylediğini insanımızın anlayacağı bir dille açıklamaya, ortaya koymaya çalışıyoruz. Bunu yapamadığımız takdirde Kur'an'ın evrensel olduğu, bütün zaman ve mekânlara hitap eden bir kitap olduğu inancı, zaafa uğrar.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır