kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Basında Beşiktaş-Fenerbahçe yorumları
Cüneyt Türkmen / SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Fortis Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında Beşiktaş İnönü Stadı'nda ağırladığı Fenerbahçe'yi Bobo'nun golüyle 1-0 mağlup ederek rövanş maçı için önemli bir avantaj elde etti. Maçla ilgili haber başlıkları ve yazar yorumları şöyle;

SABAH: AMCA DEĞİL BOBO!

Kupa yarı final ilk maçında Beşiktaş F.Bahçe'yi devirdi. Golün sahibi Bobo, tertemiz maçta adeta Fenerbahçe yönetiminin "Amcamız yok ki!" açıklamasına yanıt verdi..

FOTOMAÇ: KARTAL HAVA YOLLARI

Kartal, Fortis Türkiye Kupası yarı final ilk maçında 82. dakikada 'uğurlu forveti' Bobo'nun attığı golle ezeli rakibini mağlup etti.

TAKVİM: EN BOBO KARTAL

Beşiktaş, ligde zirve yarışı yaptığı Fenerbahçe ile Türkiye Kupası'nın ilk ayağında İnönü'de kapıştı. Kartal Nobre, Delgado, Kanarya ise Deniz ve Semih'le gole yaklaştı. İkinci yarıda oyuna giren Bobo attı, tribünler bayram yaptı...

HÜRRİYET: İNÖNÜ'DE BAYRAM KADIKÖY'DE UMUT

Ligde şampiyonluk için amansız bir yarışa giren iki ezeli rakibin Dolmabahçe'deki kapışmasında gülen taraf Beşiktaş oldu. Fenerbahçe kupadaki ilk yenilgisini alırken, Kara Kartal İnönü serisini 12 maça çıkardı.

MİLLİYET: KARA ŞÖVALYE

Beşiktaş, Fenerbahçe önünde geleneğini sürdürdü, kupada 13 maçtır yenilmediği rakibi karşısında yarı finalde yine güldü. Sarı-lacivertli ekip ise 26 Nisan'daki rövanş öncesi Bobo'nun golüyle eve üzgün döndü

ZAMAN: KUPANIN İLK AYAĞI SİYAH-BEYAZ

Ligde şampiyonluk için kıyasıya çekişen Beşiktaş ile F.Bahçe'nin kupadaki randevusunda gülen taraf Siyah-Beyazlı ekip oldu. Futbol açısından doyurucu olmayan gecede Bobo'nun 82. dakikadaki golü Kartal'ı finale bir adım yaklaştırdı. Yarı finalin rövanşı 26 Nisan'da Kadıköy'de oynanacak.

VATAN: AMCA YOK SİSTEM YOK BOBO VAR

Yöneticilerin demeçleriyle gerdiği Fortis Kupası Yarı Finali'nde son sözü Bobo söyledi. Sürpriz 11'lerin hem tansiyonu hem de kaliteyi düşürdüğü derbiyi Bobo renklendirdi. Siyah-beyazlılar, 26 Nisan'da Kadıköy'e bir adım önde gidecek.

AKŞAM: KAPTAN PİLOT BOBO

Yöneticilerin karşılıklı demeçleri nedeniyle gergin bir atmosferde oynanan maça iki takımın teknik direktörleri damgasını vurdu. Zico'nun derbi ikramını geri çevirmeyen Jean Tigana, Bobo değişikliği ile final kapısını açtı.

YENİ ŞAFAK: KARTAL'IN AMCASI BOBO

Dev maça iki takım da kontrollü başladı. Üç önemli değişiklikle sahaya çıkan F.Bahçe savunma tedbirlerini ön planda tutarken, Beşiktaş rakip kalede pozisyon bulmakta zorlandı.

YAZARLAR

ÖMER ÜRÜNDÜL: HESAPLAR TUTMADI (SABAH)

Koşan, pres yapan, diri bir takımla deplasman maçına çıkıyorsanız, sizin de benzer tipte bir kadro yapısını sahaya sürmeniz gerekir. Zico bu sezon ilk defa doğru bir tercih yaparak Beşiktaş maçının temposunu ve mücadelesini kaldıramayacak Alex ve Kezman'ı yedek kulübesine çekti.
Fenerbahçe, ilk yarıda oyunun kontrolünü genelde elinde tutan taraftı.
Oyun tamamen Fenerbahçe'nin kontrolündeyken son bölümde bir kontratak golü yediler.
Burada topun kaptırılması, Ümit Özat'ın Delgado'yu durduramayışı ve de Serkan'ın alışılmış ters kademeyi yapamayışı golü getiren faktörlerdi.
Hakem Fırat Aydınus çok başarılı bir yönetim gösterdi. Tek ciddi hatası Tümer'e gösterdiği gereksiz sarı karttı.

AHMET ÇAKAR: TEBRİKLER FIRAT (SABAH)

Türkiye Kupası yarı finali bekleneni vermedi. Pozisyon var, mücadele var, ama futbol kalitesi olarak fazla birşey söyleyemeyiz. Belli ki, iki teknik adam da birbirinden çekinmiş. Hücumda fazla çoğalamayan Fenerbahçe ve Beşiktaş, golü sadece duran top ya da kişisel becerilerden bulmaya çalıştılar.

Gol umutlarını ve organizasyonunu sadece Tuncay'a bağlamış Fenerbahçe acaba maçı böyle berabere bağlayabilir miyim diye düşünürken Beşiktaş'ın en iyilerinden biri olan Delgado işi bitirdi. Attığı depar, topla buluşması ve 4 Fenerbahçeli defans oyuncusu arasında Bobo'nun buluşacağı noktaya topu atışı mükemmeldi.

Sonuçta herşey ikinci maçta belli olacak. Ama biliyorum ki bu ikinci maç hiçbir yönden dün geceye benzemeyecek. Kim ne derse desin sahanın en iyilerinden biri hakem Fırat Aydınus'tu. Üstelik hakemlerin üzerine böylesine kara bulutların çöktüğü haftada başarılı yönetiminden dolayı Aydınus'u ancak tebrik edebiliriz.

LEVENT TÜZEMEN: ZİCO, BEŞİKTAŞ'I HAFİFE ALINCA! (SABAH)

Beşiktaş istekliydi ama ayağa pas yaparken Fenerbahçe'nin isabetli ayağa pas oranının üzerine çıkamıyordu. Fenerbahçe savunması bir kez hata yaptı.. Ümit'in kaçırdığı Delgado'nun yarattığı atağı Bobo gole dönüştürdü. Mükemmel toplar çalan, rakibe basan akıllı paslar veren Aurelio ile Koray gecenin yıldızlarıydı. Zico Alex'i oyuna geç alarak, Deivid'in yerine Yozgatlı'yı düşünmeyerek büyük hata yaptı.

KAZIM KANAT: ALEX YOK HA! (SABAH)

Mösyö Jean Tigana daha maç oynanmadan iki harika hamle fırsatı yakaladı. Bakın Tigana ne yapmalıydı, yapmadı;
1- Alex yok... O zaman çakılı oynayan ve çizgiden atağa çıkamayan Mustafa Doğan'ın yerine Ali Tandoğan oynamalıydı. Böylece Tandoğan-Delgado ikilisi Nobre için, 'cephanecilik' görevini iyi yapardı.
2- Kezman yok... Fenerbahçe hücumu ve golü düşünmüyor. Yenilmemek için katı defans yapıyor. Bu nedenle yüksek topların, defansın arkasına atılan topların adamı Bobo yok. (Kleberson bile oynayabilirdi!) İki teknik adamın portresi şuydu;
Tigana korktu!
Zico ise korkudan tir tir titredi!

GÜRCAN BİLGİÇ: F.BAHÇE'DE İKİ JÜBİLE (SABAH)

Fenerbahçe'nin Beşiktaş'a yenilmesi önemli değil. Çift etaplı bir maçta ilk yarıyı mağlup kapadılar. Üstelik böylesine gergin bir ortamda, İnönü gibi ciddi bir deplasmanda üstün oynadıkları halde.
Maçın iki önemli gözlemi vardı. Birincisi, iki tane jübile yapıldı. Deivid ve onu hala oynatan Zico. Bir futbolcu 90 dakikayı tek bir olumlu hareket yapmadan tamamlıyor ve teknik direktörü de onu hala sahada tutuyorsa geriye tartışılacak hiçbir şey kalmaz.

İLKER ATEŞ: BOBO FARKI (SABAH)

İki korkak teknik direktörün maçı oldu. Yenilmekten ödü kopan bu iki teknik adamdan biraz daha cesur olan Tigana'ydı. Ne zaman Bobo'yu oyuna soktu, gecikmiş cesaret farkı hemen kendini gösterdi. Peki neydi bu iki teknik adamın korkak futbol modelleri? İkisi de gol atmaktan çok, gol istememeyi başlıca hedef seçmişlerdi. İkisinden birisi tek forvetli oyun biçiminden vazgeçip, çift forvete dönse maçı koparan taraf olacaktı. Tigana, Zico'dan daha erken davranıp Bobo'yu oyuna sokunca işler tamamen değişti...

SELÇUK YULA: TUR KADIKÖY'DE (FOTOMAÇ)

Bu maç hakkında yaptığım yorumları gazetem Fotomaç'ta herhalde okumuşsunuzdur. Kısır bir skor çıkacağını söyleyip turun Kadıköy'e kalacağını belirtmiştim. Haklı da çıktık. Birbirinden korkan iki tane teknik adamın mücadelesini izledik. Tigana, Nobre'yi; Zico, Semih'i ileride tek başına kendi kaderine bırakmış şekilde sahaya çıkardı.

... Zico illa ki golü yemeyi bekledi. 86. dakikada Alex'i oyuna almakla ne yapmayı hedefliyordu, merak ediyorum. Ama Bobo'yu sahaya sokan Tigana, onun attığı golle galibiyeti kendi takımının hanesine yazdıran adam oldu. Demek ki bu taktik savaşından Tigana galip çıktı.

Yazımızın başında söylediğimiz gibi tur Kadıköy'de şekillenecek. Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Omaçta Nobre'yi kaptan çıkartan Beşiktaş zihniyetine karşı Fenerbahçe, Tümer'i kaptan çıkarmadı. İşte iki kulüp arasındaki zihniyet de duruş da budur.

OZAN PEZEK: TÜMÖR!.. (TAKVİM)

Üç maçlık serinin ilk ayağında, iki takım da sahaya beklenmedik kadrolarla çıktı. Temkinlilerdi ve sahadaki dizilişlerinin öncelikli amacı, gol yememekti.

Herkes Tümer'in ne yapacağını merak ediyordu. Hiçbir varlık gösteremedi. Beşiktaş tribünlerinin yoğun baskısına dayanamadı. Yazının başlığı mı? Öylesine..

CAN BARTU: ZİCO PROBLEMİ (HÜRRİYET)

SAHAYA sürdüğü takım nedeniyle Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico'yu tebrik etmek lazım! Appiah kadroda yoktu, sakat deniyor, ama bence işin altında yaşanan kavga var.

Alex gibi bir silahı 86 dakika kenarda unuttu. Kezman da kulübedeydi. Onları en azından ikinci devre kullanabilirdi, ama yapmadı. Garip bir Fenerbahçe kadrosu çıktı.

Zico daha Fenerbahçe ile Beşiktaş arasındaki rekabetin farkında değil. Neticede ilk maçı kaybetti Fenerbahçe, kendi sahasındaki rövanşı alamaz mı, alır. Ama böyle bir takımla zor. Zaten Fenerbahçe'nin işi Zico ile zor. Fenerbahçe'nin Zico problemi var.

İSMAİL ER: İŞKENCE VE GOL! (HÜRRİYET)

Dün gözlerimin pasının silinmesi için geçen yıl Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda 2 gol atan Sergen'i aradım. Tigana'nın bir dediğini iki etmeyip, takımı hurdalığa çeviren yöneticilerin kulaklarını çınlattım. İnsan Hakları Mahkemesi dünkü maçı izleseydi tribünlere ve oyunculara işkence çektirmekten, Tigana'ya yüklü bir tazminat davası açardı.

MUSTAFA DENİZLİ: İKİ TANE ÖN LİBERO YETMEZ! (MİLLİYET)

Yazalım, yazalım yarı finali yazalım! Hem de büyüklerin yarı finalini... Korkuların damgasını vurduğu, hiçbir takım organizasyonunun gerçek manada gözükmediği bir yarı final. İki takımda ikişer tane defansif orta saha, topu öne değil sürekli yana ve geriye oynuyor. Her iki takım için de skora en yakın adamların en etkisiz bölgelerde kullanıldığı, gol atarak değil, gol yemeyerek tur atlama düşüncesinin hakim olduğu bir maçta kalite ve futbol güzelliğini bulmanız nasıl mümkün olabilir.

... Kısacası hiçbir manada tatmin etmeyen bir maç oldu. Sadece Kadıköy'de sahaya avantajlı olarak çıkacak takımın Beşiktaş olduğunu gördük o kadar. Başlıkta yazdığımız gibi bundan sonra iki ön libero yetmez. Üçer, dörder tane kullansanız daha iyi olur!

RIDVAN DİLMEN: GERÇEK OYUN (MİLLİYET)

Öncelikle iki takım oyuncularını bu kadar gerginliğe rağmen sahadaki sakinlikleri, centilmenlikleri nedeniyle kutlarız. Her şeyden önce sporcu olduklarını, adam olduklarını gösterdiler. Ayrıca iki takım da ligdeki yerlerini inkar etmeyecek şekilde doğru futbol oynadılar.
Zaman zaman maç sertleşse de herkes son derece iyi niyetliydi. Fırat Aydınus da iyi maç yönetti. Oyunculara karşı çok pozitifti.
Açıkcası uzun süre sonra Fenerbahçe'yi çok beğendim. İki etaplı oyun için gereken futbolu oynadı. Maçın sonuna kadar hep kontrol ellerindeydi. Ayağa çok yüksek isabetli paslarla topun kendilerinde kalmasını sağladılar.

... Fenerbahçe'nin Semih ile attığı ancak ofsayt gerekçesiyle sayılmayan gole kafam takıldı. Ceza sahası içinde Semih'e gelen top Beşiktaşlı'dan mı, Fenerbahçeli'den mi geliyor, dikkat etmek gerek.
Son söz Tümer'e. Çok sakindi, sadece işini yaptı. Kendisini kutlamak lazım.

AZİZ YILMAZ: ZİCO, HESAPTA YOKTU (ZAMAN)

Son yazımda Fenerbahçe'nin bu maçın favorisi olduğunu yazmıştım; ama Zico'yu hesaba katmamıştım. Maça çıkan onbirde Kezman'ın yerine Semih'in, Alex'in yerine de Deivid'in olması adeta bana bir şok yaşattı.
'İnşallah bu maçı farklı bir şekilde kaybetmeyiz' diye düşündüm. F.Bahçe kadrosunun en önemli artısı; Alex, Tuncay ve Tümer'den kurulu bir 11'le sahaya çıkmasıydı. Ancak Zico buna engel oldu. Türkiye'nin iki devinin oynadığı bu derbi maçında Beşiktaş yönetiminin F.Bahçe'yi çiçeklerle karşılaması ise F.Bahçe adına bu maçın en güzel fotoğrafıydı...

SELİM SOYDAN: ZİCO RİSK ALMADI (VATAN)

Sarı-lacivertlilerin Tuncay'ı kesinlikle örnek almaları gerek. Çok çalışkan... Formasını teriyle ıslatmadan çıkarmıyor. Beşiktaş'ta ise "oynamayan" bir tek Ricardinho'ydu. Maçın hakemi Fırat Aydınus ise bütün posizyonlara çok yakında. Az hatayla maçı tamamladı.

Bobo'nun 82. dakikada attığı gol Beşiktaş'a final için bir avantaj sağladı. Bu gerçek. 15 gün sonra bu maçın ikinci raundu Saracoğlu'nda oynanacak. Bakalım F.Bahçe ne yapacak!

ÖMER GÜVENÇ: SÜPER TARAFTAR HARİKA HAKEM (AKŞAM)

Fenerbahçe ve Beşiktaş, Türkcell Süper Ligi'nin birinci ve ikinci sırasındalar. En iyi, en kaliteli, en yetenekli ve en pahalı futbolcular bu takımlarda. Her şey futbol oynamaya müsait, tribünlere gelen seyirciler ve televizyonlarının başındaki seyirciler ne beklerler; gollü ve güzel futbol! Ne gezer... Her iki takımda temposu ve heyecanı olmayan, net gol pozisyonu çok az olan, zevksiz ve kalitesiz bir futbol ortaya koydular.

... Dün ne Fenerbahçe ne Beşiktaş takımını beğendim. Tam not alan sağ duyulu Beşiktaş taraftarıydı. İleride takımlarına zarar verecek ne fiziki ne de kötü tezahürat yapmadılar. En büyük alkışı onlara gönderiyorum. Maçın hakemi Fırat hocayı mı soracaksınız? Süper maç yönetti. En kocaman alkış da ona..

OGÜN ALTIPARMAK: SAHANIN YILDIZI AYDINUS (YENİ ŞAFAK)

Dün akşamki maçta Beşiktaş 1-0'lık galibiyetle ikinci maç için büyük bir avantaj yakaladı. Teknik direktör Zico'nun 75. dakikaya kadar oyuncu değiştirmemesini de bir türlü anlamış değiliz. Halbuki yorulan Beşiktaş karşısında sahaya Alex ve Mehmet Yozgatlı'yı sürmek bana göre daha akılcı olurdu. Ama her şeye rağmen dün akşamki maçta iki takım arasındaki iyi niyetler bizlere demek ki istenildiği zaman futbolumuzun barış ve kardeşlik içinde geçeceğini göstermiştir. İnşallah bundan sonraki maçlarda da aynı hareketleri görür ve futbolun iyi gittiğine şahit oluruz.