kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Orgeneral Büyükanıt
Paşa'dan sürpriz basın toplantısı
METEHAN DEMİR
METEHAN DEMİR
"Darbe günlüğü" ve "Andıç" konularına değinmesi beklenen orgeneral Büyükanıt'ın, kritik basın toplantısından hükümeti haberdar ettiği öğrenildi..
Genelkurmay Başkanlığı'nın dün yazılı bir açıklama yaparak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın bugün saat 14.30'da bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurması; Türkiye'nin iç ve dış politikada kritik günler yaşadığı günlerde heyecan yarattı. Ancak açıklamada yer alan, "Son günlerde ortaya çıkan ve TSK'yı doğrudan ilgilendiren bazı konularda kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunluluk haline gelmiştir" ifadesi, Ankara'da Orgeneral Büyükanıt'ın "andıç" ve "darbe günlüğü" üzerine konuşacağı yorumuna neden oldu.

İLK BASIN TOPLANTISI
* İlk basın toplantısını düzenleyen Büyükanıt'ın konuşmasının ardından basın mensuplarından gündeme ilişkin sorular alınması planlanıyor. Bir diğer önemli unsur da, toplantı ile ilgili önceden hükümete haber verildiği. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, kritik basın toplantısında muhtemel tablo şöyle olacak.

* Orgeneral Büyükanıt'ın hedef alındığı Şemdinli İddianamesi'nden bu yana askerler sistematik bir saldırı ile karşı karşıya olduklarını düşünüyor. Telefonların dinlenmesi dahil bazı grupların TSK üzerinde zor duruma düşürme amaçlı bazı oyunlar oynadıkları kanısında. Bu nedenle, Yaşar Büyükanıt bunlara atıfta bulunabilir. Bu paralelde, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen ve bazı eski komutanların AK Parti'ye bir darbe planladığı iddiası üzerine kurulu günlük ile, basın ile ilgili hazırlandığı belirtilen andıç hakkında açıklamalar gelecek. Bu tip haberlerin zamanlaması ile TSK içinde emir ve komuta zinciri içinde illegal girişimlerin olmayacağı ifadeleri de gündeme taşınabilir. Ama bir soruşturmanın önünü de açabilir. Ayrıca, andıç ile ilgili de Orgeneral Büyükanıt'ın bazı açıklayıcı ek bilgiler vermesi bekleniyor.

* Daha önce PKK'ya göz yuman tutumları nedeni ile "Barzani ve Talabani ile görüşmem'' diyen Büyükanıt, Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani'nin Kerkük ile tehditkâr sözlerine de çok ağır bir yanıt verecek. Bu çerçevede, terörle mücadele, iç güvenlik harekâtı ve terör örgütü PKK'nın destek aldığı iç ve dış unsurlara da sert mesajlar vermesi öngörülüyor. ABD'nin hâlâ PKK ile ilgili somut adımlar atmaması da Büyükanıt'ın altını çizeceği noktalardan. Orgeneral Büyükanıt, Irak'ı kastederek, bir sınır ülkesinden yönelen tehdide Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarını saklı tuttuğunun altını bir kez daha çizecek. Gerekirse sınır ötesi operasyon yapılabileceği sinyali verecek.

ASKERİN ROLÜ NE OLACAK?
* En kritik konulardan biri de Cumhurbaşkanlığı'na giden süreçte, askerin rolünün olup olmayacağı. Bu nedenle, Yaşar Paşa'ya, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın muhtemel adaylığı konusunda da sorular yöneltilecek. Alınan bilgiye göre, bu sorulara Büyükanıt'ın anayasaya atıfta bulunan, spekülasyona kapalı yanıtlar vermesi bekleniyor.