kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
ÖZAY ŞENDİR
Kader senfonisi
12 Eylül dönemini anlatan "Zincirbozan" filminin Ankara'daki galasına katılan konukları klasik müzik triosu karşıladı.
Seslendirdikleri eserin "Beethoven'in 5. Senfonisi" ya da müzik lügatlerindeki adıyla "Kader Senfonisi" olduğunu fark eder etmez yerime çakılıp kaldım.
12 Eylül'de ülke yönetimine el koyan Kenan Evren ve arkadaşlarının Milli Güvenlik Konseyi üyesi olarak yemin ettikleri gün de bu eser çalınmıştı.
Belli ki geceyi hazırlayanlar Hasan Cemal'in yaklaşık 15 yıl önce yayınlanan "Tank Sesiyle Uyanmak" kitabını okumuş. Kitabın o bölümünde 18 Eylül 1980 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Şeref Salonu'nda düzenlenen yemin törenine dair notlar vardı.
O notlarda 5. Senfoni'nin müzik sözlüklerinde "kötüden iyiye doğru gidişi" simgelediği ve bu yüzden de yemin töreninde çalınmasının anlamlı olduğu vurgulanıyordu.
Yapılan işe özen gösterilen yerlerde bulunmaktan her zaman keyif alırım. O keyifle salonun diğer ucunda bulunan filmin yapımcısı Turkmax Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Karaca'ya doğru ilerlemeye başladım..
Salonda zorlukla ilerlerken kulağıma "Nedense bu tür organizasyonlarda hep aynı tarz müzikler çalınıyor" sözleri takıldı. Cümlenin çıktığı gruba öyle bir şaşkınlıkla bakmışım ki onlar da tanıdık zannedip bana selam verdi.
Gece bittiğinde kulağımda Kader Senfonisi, aklımda da bir soru vardı.
Nezle olduğu için İstanbul ve Ankara'daki galalara gelmeyen Kenan Evren bugün Kader Senfonisi'ni duyduğunda acaba ne hisseder?