kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Türkiye ve ABD balayında''

AA
Giriş Saati : 07.04.2009 08:56
Güncelleme : 07.04.2009 21:56
Yeni Haber
Çin'de 40'ın üzerinde yabancı dil ve Çincenin lehçelerinde yayın yapan radyonun yorumunda, Obama'nın son ziyaretinin Türkiye'nin ABD'nin küresel stratejisindeki önemli konumunu gösterdiği gibi, iki ülke arasında 2003'teki ''tezkere krizinden'' dolayı soğuyan geleneksel müttefik ilişkilerinin yeniden ''balayına döndüğü'' görüşü savunuldu...
Obama'nın başkanlığa başladıktan sonra terörle mücadelede ağırlığı Irak'tan Afganistan'a kaydıracaklarını açıkladığı hatırlatılan yorumda, bu hedefe ulaşmak için ABD'nin kesinlikle batılı ülkeler ve İslam dünyası arasında köprü rolü oynayan Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

İki ülke arasında enerji alanındaki iş birliğinin önemine işaret edilen yorumda, Türkiye'nin Avrupa'nın enerji güvenliğinin sağlanmasındaki öneminin daha da belirginleştiğine dikkat çekildi.

ABD'NİN AMACI VE SORUNLAR

Yorumda, ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermesinin nedenleri sıralanarak, Türkiye'nin AB'ye katılmasının bir Müslüman ülkenin batı dünyasıyla kaynaşması anlamına geldiği, ABD'nin küresel stratejisine Türkiye'nin katkıda bulunması olanağı sağlayacağı ve ABD'ye Türkiye ile AB'ye karşı özel kontrol oluşturması olanağı sunacağı ileri sürüldü.

Yeniden ''balayı'' dönemine girmesine rağmen ilişkilerde hala bazı krizler bulunduğu, iki ülke arasında, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili fikir ayrılıklarının henüz giderilmediği, AB'ye katılım talebinin reddedilmesi durumunda Türkiye'nin sert tepki göstereceği, bunun da dolaylı olarak ABD ve Türkiye arasındaki müttefik ilişkilerine tehdit oluşturacağı görüşüne yer verildi.