kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

'Gizemli' banka tahvil topladı

KERİM KARAKAYA
06.04.2009
Dünyada krize karşı alınan önlemlerin gelecek yıllarda enflasyon yaratacağı korkusu şimdiden fiyatlanmaya başladı. Hazine'nin enflasyona endeksli tahvil ihalesine 5.5 milyar TL teklif geldi İhaleye hem yerli hem de yabancı bankalardan yoğun ilgi geldi. Bankacılar ise büyük bir 'yerli' bankanın blok halinde alım yaptığını ve talebin yüksek çıkmasında bunun etkili olduğunu belirtti..
Hazine'nin dün gerçekleştirdiği TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesine beklentilerden 3 kat fazla teklif geldi. 2013 vadeli ihraç edilen tahvile 5.5 milyar TL teklif gelirken, 3.3 milyar TL'lik net satış yapıldı. Enflasyon endeksli tahvilin en düşük getirisi yıllık yüzde 12 olacak. Bu oranın üzerine enflasyon farkı eklenecek. Bankacılar, küresel çapta krize karşı alınan tedbirlerin gelecekte yüksek enflasyona sebep olabileceği endişesinin, enflasyon bazlı tahvile ilgiyi artırdığını belirtiyorlar. Ama anlaşılan bir bankanın ilgisi diğer tüm bankalardan daha fazla oldu. Bankacılar, Türkiye'nin en büyük bankalarından birinin ihalede blok alım yaptığını konuşuyor. Tahvile gelen yüksek talepte bu bankanın alımlarının etkili olduğunun altı çiziliyor.

ÇOK CAZİP TAHVİL
Bu ihale ile birlikte nisanda 7.8 milyar TL itfa yapacak olan Hazine rahatladı. Yine nisanda, 6.4 milyar TL borçlanmayı öngören Hazine, hedefinin yüzde 86'sını tek ihale ile gerçekleştirdi. "Beklentimizin çok üzerinde ihalaye teklif geldi" diyen Halkbank Hazine'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan, "Enflasyona yönelik endişeler etkili oldu. Elbette minumum yüzde 12 faiz, üzerine bir de yıllık enflasyon farkını alacaksınız. Bu çok cazip bir oran" dedi. Aslan'a göre, ikincil piyasası yeterince likit olmayan TÜFE endeksli tahvile, ağırlıklı olarak sigorta, emeklilik fonları ilgi gösteriyor. Aslan, "İkincil piyasası olmadığı için bu tahvilleri genellikle elde tutmak, uzun vadeli yatırım yapmak isteyenler alır" dedi. Aslan'a göre ağustosta 22 milyar TL borç geri ödemesi yapacak olan Hazine, bu ihale ile birlikte rahatladı.