kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yangına körükle gidemezsiniz

07.04.2009
ABD Başkanı Obama'dan manifesto gibi konuşma: Türkiye Avrupa'nın önemli parçasıdır. AB üyeliğini şiddetle destekliyoruz. ABD, İslam'la savaşta değildir, olmamıştır, olmayacaktır. Bir Türk atasözü 'Yangına körükle gidemezsiniz' der. Biz elimizi uzattık..
ABD Başkanı Barack Obama, eski ABD Başkanı Bill Clinton'dan 10 yıl sonra TBMM'de milletvekillerine seslendi. Obama, "stratejik ortaklık" yerine "müttefikiz", "Ilımlı İslam" yerine de "laik-demokrasi" vurgusu yaptı. Obama, Türkiye'nin son derece hassas olduğu sözde Ermeni soykırımı iddialarından "1915 olayları" diye söz etmesi dikkat çekti. Obama, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasını da istedi. Obama, Türkiye'den Müslüman dünyaya da "İslam'la savaş halinde değiliz" mesajı gönderdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

TÜRKÇE 'EVET'
Meclis Genel Kurulu tarihi oturumu saat 15.00'de başladı. Obama, 15.30 sularında kürsüye çıkıp 25 dakika 36 saniye süren bir konuşma yaptı. Obama konuşmasının hemen başında Türkçe 'evet' jesti yaptı. "Bu ABD Devlet Başkanı sıfatıyla yaptığım ilk ülke ziyareti. Daha önce G-20, NATO ve Prag'da yapılan AB zirvesine gittim. Bana ziyaretimi Ankara ve İstanbul'da devam ettirmenin bir mesaj vermek için olup olmadığın sordular. Cevabım 'evet'" dedi. Obama'nın 8 kez alkışlar ile kesilen konuşmasında verdiği en önemli mesajlardan biri "Türkiye- ABD müttefiktir" oldu. Obama, şu mesajları verdi.

* ABD ve TÜRKİYE BİRLİKTE ÇALIŞACAK: Pek çok zorlukları, son 60 yıl içinde birlikte ele aldık. Müttefikliğimizin gücü nedeniyle hem ABD, hem Türkiye daha da güçlendi, dünya da daha iyi bir yer oldu. Artık iki demokrasinin önünde daha büyük sorunlar var. Sınır tanımayan ekonomik kriz, çocukları ve kadınları öldüren aşırı uçlar, enerji arzı, iklim değişikliği, dünyada öldürücü silahlarının artması var.

* EKONOMİK KRİZE KARŞI EL ELE: ABD ve Türkiye, görülmemiş ekonomik krize, görülmemiş cevapta birlikte çalışıyorlar... ABD ve Türkiye dünya refahı için ortak çalışma imkânı bulabilir. Cumhurbaşkanı Gül ile ticaret alanında yapılabilecekleri ele aldık. Enerji söz konusu olduğunda yapabileceklerimiz var.

* AB ÜYELİĞİNİZİ ŞİDDETLE DESTEKLİYORUM: Sizin Doğu- Batı koridorunda doğalgaz anlamında önemli bir rolünüz var. Zaten demokrasi anlamında da paylaştığımız ortak değerler var. 21'inci yüzyılda tamamen birleşmiş, özgür bir Avrupa'yı hedefliyoruz. ABD, Türkiye'nin AB üyeliğini şiddetle desteklemektedir.

* TRT ŞEŞ'E ÖVGÜ: Türkiye'nin çok zor siyasi reformları gerçekleştirdiğini biliyorum. Bu reformlar yalnızca AB için değil, kendiniz için de yapıldı. DGM'lerin kaldırılması, basın özgürlüğü konusundaki reformlar, Kürtçe yayınlara başladınız. Bu yayının devlet televizyonu tarafından yapılmasını dünya saygıyla izlemelidir.

* RUHBAN OKULU MESAJI: İnanç özgürlüğü sayesinde sivil toplum canlanarak devleti güçlendirir. İşte biz bu nedenle Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması gibi eylemlerin son derece güçlü sinyaller vereceğini düşünüyoruz. Azınlık hakları sayesinde halk her tür katkıdan her bireyiyle yararlanma fırsatı bulacaktır. Bunu ben geldiğim ülkenin başkanı sıfatıyla söylüyorum. Benim gibi birinin oy hakkına bile sahip olmadığı bir ülkenin başkanı olarak söylüyorum. Nerde kaldı başkan olmak?.. ABD'de bu anlamda Guantanamo'nun kapatılmasını istedik, işkencenin kaldırılmasını istedik. Hepimizin değişmesini istedik. Ama bazen değişmek kolay değil.

* SOYKIRIM DEMEDİ: Başka bir konu demokrasinin önünde güçlük olarak karşımıza çıkıyor. Geçmişimizle nasıl başa çıkacağız? Bunu bilmemiz gerekiyor. ABD hâlâ kendi bazı karanlık dönemlerini ele alma sorunuyla karşı karşıya. Washington anıtının karşısında Lincoln anıtını da bulunduğunu söyleyeyim. Ülkemizde kölelik geçmişi ayrımcılık geçmişi var. Ayrıca Amerikan yerlilerinin nasıl müdahalelere kaldığını da biliyoruz. Tarih her zaman trajik gerçeklerle dolu. Geçmiş eğer çözümlenemezse omzumuzda büyük bir ağırlık olur. Her ülkenin geçmişiyle barışması ve geleceğe yönlenmesi gerekmektedir. Bu Meclis'te konuşurken tabii ki 1915'te yaşanan kötü olayları da gündeme getirmek lazım.

* ERMENİ SORUNUNU BEN DEĞİL, SİZ ÇÖZECEKSİNİZ:Bunlar benim değil, Ermeniler'in ve Türkler'in birlikte çözeceği sorunlardır. Türk ve Ermeni halkları dürüst açık ve yapıcı bir şekilde bu süreci ele almalıdır. Zaten bu anlamda Ermeni ve Türk liderlerin attıkları cesur adımları gördük. Açılan sınırlar Türk ve Ermeni halklarını daha barışçıl bir geleceğe adım atmalarını sağlayacaktır. ABD bu anlamda ilişkilerin güçlendirilmesi için iki ülkenin çabalarını desteklemektedir.

* İRAN'A ANKARA'DAN GÖNDERME: Zor bir bölgede yaşıyorsunuz. Nükleer silahlar yarar sağlamaz. Dünyanın bu bölgesi kinden yeterince payını aldı. İran'ın liderlerine de gayet net bir şekilde söyledim ki müşterek menfaatlerimizde saygıya dayanan, ABD'nin oynayacağı bir rol vardır. İran çok büyük bir medeniyettir ve biz onların ekonomik ve politik birleşme sürecine girmelerini ve refaha ulaşmalarını istiyoruz.

* PKK'YI DESTEKLEMİYORUM: Irak'ın güvenliği bölge güvenliği açısından önemlidir. ABD Irak'tan çekilecektir. Irak'ın komşularıyla birlikte, uzlaşıyla, ortak güvenliği için çalışacağız. Türkiye, Irak ve ABD'nin ortak bir terör tehdidiyle karşı karşıya kalması söz konusu. El Kaide ve PKK bunlardan biri. ABD Başkanı ve NATO müttefiki sıfatıyla ne PKK ne de hiçbir terör örgütünü desteklemiyorum. Burada işbirliğinin Irak'ın liderleri ve Türkiye arasındaki işbirliği ile sağlanması önemli.

* AFGANİSTAN'IN GÜVENLİĞİ: Bizler tabii ki El Kaide'nin Pakistan'da, Afganistan'da var olma, orayı güvenli bölge görmesini kabul edemeyiz. Bu nedenle Afganistan'ta güvenliği artırıyoruz. Sadece güvenlik anlamında değil, daha iyi bir yaşam kalitesi adına da.

* BENİM AİLEMDE DE MÜSLÜMAN VAR: ABD hiçbir zaman İslam'la savaşta değildir, olmamıştır, olmayacaktır. Esasen Müslüman dünyasıyla olan ortaklığımız kritik öneme sahiptir. ABD'nin Müslüman toplumlarla olan ilişkisi, sadece terörizm karşıtlığı ile sınırlanamaz. Dikkatli dinlemeliyiz,aynı fikirde olmadığımız zamanlarda bile saygı göstermeliyiz. Yüzyıllar boyunca İslam dünyası dünyanın şekillenmesine katkıda bulundu. ABD, Müslüman insanlar tarafından zenginleşti. Pek çok ABD ailesinde Müslümanlar var. Bunu çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim.

* YANGINA KÖRÜKLE GİDİLMEZ: Biz ABD olarak, herkese dostluk elini uzattık. Eski bir Türk atasözü var, yangına körükle gidemezsiniz. ABD de bunu gayet iyi biliyor, Türkiye de... Tabii ki bazılarına güçle karşılık verilmesi lazım. Ama güç tek başına çözemez. Gelecek güç kullananların, tahrip edenlerin değil, yaratanların elinde olacaktır. Biz de buna hizmet etmeliyiz.

* DEĞİŞİK YÖNLERE ÇEKİLMEK İSTENEBİLİR: Siz medeniyetlerin ortasında, tarihin dalgalarından etkilenen bir ülkesiniz. Medeniyetlerin buluştuğu, pek çok farklı kültürün buluştuğu bir yerdesiniz. Ülkeyi bir yöne çekmek isteyenler olabilir. Bence bunlar şunu anlamıyor. Türkiye'nin büyüklüğü ortada olmasından kaynaklanıyor. Burası Doğu ile Batı'nın birleştiği yer. Büyüklüğü ve güzelliği de buradan geliyor zaten. Kültürünüzün, tarihinizin büyüklüğü, demokrasinin gücü Türkiye'yi Türkiye yapıyor.

Zübeyde YALÇIN, Duygu GÜVENÇ, Hülya KARABAĞLI, Bülent AYDEMİR, Şenol ATEŞ, Hazal ATEŞ, Yaşar ÖNEL, Ergun AKSOY, Osman AYDOĞAN, Uğur BECERİKLİ, Mehmet ACAR, Ceyda KARAASLAN. Fotoğraflar: Ali EKEYILMAZ, Cengiz UYSAL, Hasan AY, Serdar CANIPEK, Mesut ER