kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama Ayasofya ve Sultanahmet'te

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 07.04.2009 16:37
Güncelleme : 07.04.2009 19:56
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Erdoğan, Ayasofya Müzesi'nin ardından Sultanahmet Camii'ni ziyaret etti...
ABD Başkanı Barack Obama, Ayasofya Müzesini ziyaret etti.Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, saat 11.05'de Ayasofya Müzesi'ne geldiler. Müze Başkanı Haluk Dursun, Obama'ya müze hakkında bilgi verdi. Dursun, Ayasofya'nın tarihi, kubbe mimarisi, daha sonra Mimar Sinan tarafından yapılan güçlendirme çalışmalarını anlattı.

ABD BAŞKANI BARACK OBAMA İSTANBUL'DA...


"MUHTEŞEM"

Obama restorasyon iskelesinin kaldırılmasıyla ortaya çıkan müezzin mahfili ve minberin bulunduğu yeri de gezdi. Müzede minberin olduğu bölümü dikkatle inceleyen Obama, basın mensuplarının, ''Müzeyi nasıl bulduğu'' yönündeki sorusu üzerine, ''Muhteşem'' cevabını verdi.
Obama, müzede bir sütunun kenarında oturan kediyi de okşadı. Obama'nın, Ayasofya ziyareti saat 11.21'te sona erdi.

Gezi sırasında Barack Obama'ya Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da eşlik etti.Bu arada, müzedeki kediyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da sevdi.

KEDİ ÜNLÜ OLDU

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'ın Ayasofya Müzesi ziyaretinde sevdiği kedi bir anda ünlü oldu. İsminin "gli" olduğu öğrenilen ve Ayasofya'nın 7 kedisinden biri olan 3 yaşındaki kedinin doğduğundan beri Ayasofya Müzesi'nde yaşadığı öğrenildi. Barack Obama'nın, Ayasofya Müzesi ziyareti sırasında sevdiği "gli" isimli kedi ziyaretin geride iz bırakan görüntülerinden oldu.


Müzede görevli arkeolog Müzede görevli Arkeolog Defne Tekay, kedinin doğumundan bu yana müzede yaşadığını belirterek, "Müzeye gelen turistlere çok yakınlık gösteriyor. Öyle ki fotoğraf makinesi görünce poz vermekten bile kaçınmıyor" dedi. Müzede 7 kedi olduğunu ve bunların hepsinin veteriner kontrolünden geçirildiğini anlatan Tekay, "Papa geldiğinde de bir diğer kedimiz eteklerine sürünerek haber olmuştu. Gli de poz vermeye çok meraklı ünlü bir kedi oldu artık" diye konuştu. Tekay, kedinin gözlerinin şaşı olmasından dolayı "gli" ismini verdiklerini de sözlerine ekledi.

SULTANAHMET ZİYARETİ


ABD Başkanı Barack Obama, Sultanahmet Camisi'ni ziyaret etti.
Obama, Ayasofya Müzesi'ni ziyaretinin ardından 11.32'de Sultanahmet Camisi'ne geldi. Camiye ayakkabılarını çıkartarak giren Obama'ya, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve Cami İmamı Emrullah Hatipoğlu bilgi verdiler.

Cami kubbesinde hat ile yazılan 8 ismin yer aldığını anlatan Çağrıcı, bu isimlerin, ''Allah, Muhammed, 4 halife Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali ile peygamberin torunları Hasan ve Hüseyin'' olduğunu bildirdi. Obama'nın, ''Hüseyin'' ismini duyduğunda tebessüm ettiği gözlendi.

Hünkar ve müezzin mahfili ile mihrap hakkında da bilgi alan Obama, mihrabın önünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Çağrıcı ve Emrullah Hatipoğlu ile basın mensuplarına poz verdi.

Obama, camiyi ''Güzel'' bulduğunu belirterek, müftü ve hocalara teşekkür etti. Obama, saat 11.46'da camiden ayrıldı.

Bu arada, Barack Obama'ya tercümanlık yapan kadın görevli ile camiye giren kadın basın mensuplarının başlarını örttükleri gözlendi.
Sultanahmet Camisi ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da hazır bulundu.

AT MEYDANI'NI YÜRÜYEREK GEÇTİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi'ni ziyareti nedeniyle bu bölgede geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı.

Müze ve caminin bulunduğu alan bariyerlerle çevrilerek vatandaşların bu alana girişine izin verilmedi. Ayrıca, ziyaret sırasında tramvay seferleri de durduruldu. Tramvay yolu üzerindeki restoranlar güvenlik gerekçesiyle müşteri kabul etmedi.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, bölgeye gelerek güvenlik önlemlerini yerinde denetledi.

Bu arada, ABD Başkanı Barack Obama ile kendisine eşlik eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Müzesi ziyaretinin ardından müze ile Sultanahmet Camisi arasındaki ''At Meydanı''nı yürüyerek geçti.
Öte yandan, vatandaşlar da polisin oluşturduğu bariyerin arkasından liderleri görmeye çalıştı.

"CAMİDEN ÇOK ETKİLENDİ"

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, ABD Başkanı Barack Obama'nın Sultanahmet Camisi'ni ziyaretiyle ilgili, ''Gördüğüm kadarıyla camiden çok etkilendi'' dedi.

Obama'nın, Sultanahmet Camisi ziyaretinin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çağrıcı, kendisini caminin baş imamı Emrullah Hatipoğlu ile cami girişinde karşıladıklarını belirtti. Çağrıcı, ''Adet olduğu üzere kendisine caminin tarihi ve teknik detaylarıyla ilgili bilgiler verdik. Gördüğüm kadarıyla camiden çok etkilendi. Çıkışta bana söylediği bir cümle, 'Manevi olarak son derece etkilendim, hayatımın en önemli anlarından biri...' oldu'' diye konuştu.Çağrıcı, özellikle camide hangi bölümlerle ilgilendiği yönündeki bir soruya karşılık, Obama'nın hünkar mahfiliyle özellikle ilgilendiğini ifade etti.

Mustafa Çağrıcı, Obama'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın camideki hat üzerinde peygamberin torununun adı olan ''Hüseyin'' yazılı levhaları göstererek söylediği ''Barack Hüseyin Obama'' sözüne tebessüm ettiğini bildirdi.

DİNİ LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ

Resmi ziyaret çerçevesinde Türkiye'de bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Ayasofya ziyareti öncesinde İstanbul'da dini liderlerle bir araya geldi.

Obama ilk olarak, Conrad Otel'inde, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu mensupları ve aileleriyle buluştu. Bu buluşma basına kapalı olarak yapıldı.
Obama, daha sonra da İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Türkiye Ermenileri Patriği Vekili Aram Ateşyan, Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Yusuf Çetin ile görüştü.
Obama'nın dini liderlerle yaptığı görüşme, gazetecilerin fotoğraf ve görüntü alınmasının ardından basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Conrad Otel'de gerçekleşen görüşmeye; İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Türkiye Hahambaşı İshak Haleva, Ermeni Patriği Vekili Aram Ateşyan, Süryani Cemaati Kadimi Yusuf Çetin katıldı.

ABD BAŞKANI BARRACK OBAMA ANKARA'DA...

BARTHOLOMEOS İLE AYRI GÖRÜŞTÜ

Türkiye'de bulunan ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile ayrı görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Obama, Conrad Otel'de Bartholomeos ile başbaşa görüştü. Görüşmede basın mensupları içeri alınmadı., Obama daha sonra dini liderlere bir araya geldi.

* "TÜRK ÖĞRENCİLERDEN OBAMA'YA SORU BOMBARDIMANI" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

* "OBAMA TÜRKiYE'DEN AYRILDI" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ