kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
BAŞBAKAN’A KIZINDAN DESTEK... Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu’na katılan Başbakan Erdoğan’a kızından destek geldi. Sümeyye Erdoğan, Forum’a katılan yabancı konuklarla bizzat ilgilendi.

Nalbantyan'ın gelişi Aliyev'i vazgeçirdi

Erdinç ERGENÇ - Bilge ESER / SABAH
07.04.2009
Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan'ın foruma katılması üzerine son anda gelmekten vazgeçen Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, yerine kızını gönderdi..
Türkiye ve İspanya hükümetlerinin öncülüğünde başlatılan ve ilki 15-16 Ocak tarihlerinde Madrid'de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Forumu'nun dün İstanbul Çırağan Palace Kempinski Otel'de başlayan ikincisinde yeni NATO Genel Sekreteri seçilen ve görevi Ağustos'ta devralacak olan eski Danimarka Başbakanı Rasmussen kadar dikkat çeken ikinci gündem Ermenistan-Azerbaycan oldu. Azerbaycan, daha önce Devlet Başkanı İlham Aliyev'in katılacağı açıklanan İstanbul'daki 2'nci Medeniyetler İttifakı Forumu'na Türkiye-Ermenistan arasında son dönemlerdeki yakınlaşmanın ülke içinde gerginlik yaratması üzerine "alt düzeyde" katılmayı tercih etti. Azerbaycan adına Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in yerine kızı Leyla Aliyev geldi.

MUHALEFET BASKISI
Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgilere gore, Türkiye hem Ermenistan hem de Azerbaycaın yetkililerini toplantıya davet etti. Bu davete Ermenistan'dan ve Azerbaycandan olumlu yanıt geldi. Ancak Aliyevin ismi katılımcıların arasında olmasına karşın zirveye son anda gelişini iptal ettiği kaydedildi. Ermenistan ise Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan düzeyinde zirvede yer aldı. Türk Dışişleri'nden üst düzey bir yetkili, Azerbaycan'ın yer almamasıyla ilgili olarak, ülkedeki muhalif grupların baskılarının etkili olduiğunu dile getirdi. Türkiye'nin Ermenistan'la yakınlaşması nedeniyle Azerbaycan'da kimi muhalif gruplarca "fırtına koparıldığını" dile getiren Türk yetkili, "Biz Azeri hükümetine Ermenistanla diyalog konusunda sürekli bilgi verdik. Türkiye'nin politikası, komşularıyla 'sıfır sorun' politikasıdır" ifadesini kullandı. Azerbaycan'daki iç gerginliğe ilişkin olarak da yetkili şöyle konuştu: "Ancak Azerbaycan'da bazı gruplar var ki onların niyetleri uzlaşmak değil. Bunlar muhalefet değil, sadece muhalifler. Fevri olabiliyor ve aşırı tepki verebiliyorlar. 'Türkler Ermenilerle anlaşırsa bizim Ermeniler üzerindeki baskımız azalır' diye korkuyorlar. Karabağ sorununu çözemeyiz diye endişe ediyorlar." Dışişleri yetkilisi, Azerbaycan ile Ermenistan'ın hali hazırda görüşmeleri sürdürdüğünü ve mayıs ayında da iki ülkenin devlet başkanlarının bir araya gelip nihai barış konusunda adım atabileceğini kaydetti.
Haberin fotoğrafları