kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Obama, 21 pare top atışıyla karşılandı. Atış sırasında "irkilen" Obama'nın bu tavrı dikkatlerden kaçmadı.

Türkiye-Ermenistan görüşmeleri önemli

07.04.2009
VIP ziyarette önemli gündem maddelerinden biri, Ermeni soykırımı tasarısıydı. ABD lideri, görüşlerinin değişmediğini ancak Ankara-Erivan müzakerelerine odaklandığını söyledi..
ABD'deki Ermeni lobisi, 24 Nisan'daki sözde anma gününde "soykırım" kelimesini kullanması için baskılarını artırırken, ABD Başkanı Barack Obama, konuşmasında bu ifadeyi kullanmayacağının işaretini Ankara'da verdi. Obama ve Cumhurbaşkanı Gül, ikiligörüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Seçim kampanyasında "Ermeni soykırımını tanıyacağını" söyleyen Başkan Obama'ya kendi ülkesinden Chicago Tribune muhabiri "Tutumunuz değişti mi" diye sordu. Başkan, şunları söyledi:

'MÜZAKERE CESARET VERİYOR'
"Benim o görüşlerim kayıt altındadır. Görüşümü değiştirmiş değilim. Ama Cumhurbaşkanı Gül'ün liderliğinde Ermenistan ve Türkiye arasındaki konuların çözümü için müzakerelerin yürütüldüğünü görmek bize cesaret veriyor. Bunlar meyvelerini çok yakın zamanda verebilir. Benim şu anda yaptığım, bu görüşmelere odaklanmak. Tüm dünya da Türkiye'yi cesaretlendirmeli ve mümkün olduğunca yapıcı bir tutum sergilemeli." "Bu konularda ileriye giden yolun çabuk olması sağlanmalı. Ben de bu sürecin çabuk gittiğini düşünüyorum. Ben ABD Başkanı olarak yakın gelecekte yapılacak açıklamalara yönelik bir şey söylemek istemiyorum ama en önemlisi Türkiye ve Ermeniler'in nihayetinde aynı noktaya gelmeleridir. ABD herhangi bir şekilde bu müzakerelerin sapmasını istemiyor." Başkan Obama'ya Ermeni soykırımı tasarısıyla ilgili görüşleri üzerine sorulan ısrarlı sorunun ardından Cumhurbaşkanı Gül de söz aldı ve uzun bir açıklamada bulundu: "1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu çarpışırken, maalesef kendi ülkesi içerisindeki bazı vatandaşları bazı ülkeler tarafından çok provoke edilmiş, sonunda bir çok iç çatışmalar olmuş, birçokları hayatını kaybetmiş. Hayatını kaybeden herkesin tabii ki acısını paylaşıyoruz. Ama unutmayın ki Türkler de Müslüman nüfus da çok büyük bir kayba uğramıştır. Ama Türkiye Cumhuriyeti, modern cumhuriyet kurulunca yeni nesilleri nefret duygusuyla beslememek için bunları dünyada büyük olay yapmamıştır." Türkiye'nin terörle mücadelesinde kararlı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül "Terör örgütünün bitirilmesi ve tüm Irak ile ilişkilerimiz önündeki engelin yok edilmesi için ABD'nin desteğini artırmasını bekliyoruz" dedi. Gül, Obama'ya Strasbourg'daki gergin görüşmelerin ve Çankaya Köşkü'ndeki resmi programa dair anların yer aldığı bir fotoğraf albümü hediye etti.

ABD'YE DAVET ETTİ
Obama, Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrılırken, Gül'e döndü ve "Sizi ABD'de görmek isterim. Türkiye'de gösterdiğiniz evsahipliğiniz için çok teşekkür ederim. Ben de sizi Beyaz Saray'da ağırlamak isterim" dedi. Gül de, "Sizinle Beyaz Saray'da yakın zamanda görüşmek üzere" dedi.

YEMEKTE YAPRAK SARMA VE BALIK
Cumhurbaşkanı Gül, Obama ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Ana yemekler, vişneli yaprak sarması, peynirli su böreği, içli köfte, tavada pişmiş lagos, deniz börülcesi, enginarlı mantıydı. Tatlı olarak ise fıstıklı baklava ve kaymaklı ayva tatlısı sunuldu. Şarap olarak Doluca Sarafin Cabernet Sauvignon ile 2006 Corvus Teneia içildi.