kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama ziyaretinin yankıları...

SABAH İNTERNET - AJANSLAR
Giriş Saati : 07.04.2009 08:56
Güncelleme : 07.04.2009 23:11
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti dış basında geniş yankı uyandırdı.....
Kimileri Türkiye ve ABD ilişkilerinin balayı havasında ilerlediğini söyledi; kimileri de Obama'nın Türkiye'ye yaranmaya çalıştığını yazdı...

RUSYA

KOMMERSANT

"OBAMA İKİ GÜNDE TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ DÜZELTTİ"
Rusya'nın önde gelen liberal eğilimli gazetelerinden Kommersant, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini değerlendirdi. Gazete, Obama Türkiye'ye gitmemiş olsaydı, Rusya'ya gelecekti yorumunu yaptı.

Obama'nın Türkiye ziyaretinin ilk önemli yurtdışı tecrübesi olduğuna işaret edilen gazete, "Obama Londra ve Strasburg gibi kentlerde yapılan zirveleri protokol gereği katıldı. Fakat Türkiye ziyareti, Obama'nın kendi tercihi. Ocak ayında Kommersant'a açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Obama'nın Avrupa turnesini Moskova'da tamamlayacağını ifade etmişlerdi. Eğer bu planlar gerçekleşseydi, ABD Başkanı Ankara'ya değil, Moskova'ya gelirdi." denildi.

"ANKARA, ABD VE İSLAM DÜNYASI ARASINDA KÖPRÜ OLACAK"
Gazete ziyaretle ilgili değerlendirmede, "Ankara, ABD ve İslam Dünyası arasında bir köprü olacak." yorumunu yaptı. Kommersant'a göre, Obama iki gün içerisinde eski Başkan George Bush döneminde bozulan Ankara ile ilişkileri düzeltebildi.

Obama'nın iki günlük ziyaretini Türkiye ABD ilişkileri açısından yeni ve önemli nitelikler içerdiğine dikkat çeken gazete, "Eski Başkan George W. Bush döneminde ABD-Türkiye ilişkileri bozulmuştu. Dolayısıyla bu ilişkilerin yeniden düzenlenmesi gerekiyordu. 2003 yılında Türk Parlamentosu ABD ordusunun Türkiye üzerinden Irak'a girmesine yeşil ışık yakmamıştı. Bu da ikili ilişkileri olumsuz etkilemişti. Şimdi ise Obama söz konusu ziyareti sırasında ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi sırasında Türk askeri üslerden kullanabilmeleri için muhtemelen Ankara'nın rızasını alacaktır." denildi.

ABD Başkanı'nın Prag'ta Avrupa Birliği (AB) liderlerine çağrıda bulunarak, Türkiye'nin üyeliğine destek açıklamasına dikkat çeken gazete, "Bu açıklama, Türkiye'de Obama ile yapılan görüşmelerin başarılı geçmesinde temel taş oldu. Obama'nın bu davranışı Türklerin sempatisini kazandı. Dün Türk medyası Obama'yı 'Bravo Obama!' başlıklarıyla karşıladı." denildi.

"SOYKIRIM LAFINI AĞZINA ALMADI"
Kommersant, Obama'nın başkan olmadan önce seçim meydanlarında Ermeni kökenli Amerikalı vatandaşların oylarını alabilmek için Osmanlı döneminde yaşanan sözde Ermeni soykırımını tanıyacağı vaadinde bulunduğunu hatırlattı. Gazete, "Fakat Obama Ankara'da dün yaptığı basın toplantısında konuyla ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunmayacağını beyan etti. Obama, Türkiye ve Ermenistan arasındaki görüşmelerine engel olmak istememesine bağladı. ABD Başkanı yakın zamanda Türk-Ermeni ilişkilerinde büyük bir açılım beklediğini de sözlerine ekledi." değerlendirmesine yer verdi.

Dünya basınında yer alan haberlere göre Türk-Ermeni sınırının önümüzdeki hafta açılabileceğine ve diplomatik ilişkilerin kurulabileceğine dikkat çeken gazete şu ifadeleri kullandı: "Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bugün İstanbul'da düzenlenen Medeniyetler Zirvesi'ne bu gerekçe ile katılmadı. Türk yetkililer defalarca Aliyev'i arayarak İstanbul'a davet ettiler, hatta ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton kendisi bile Aliyev'i telefonla arayarak Başkan Obama ile görüşmeler hatırına söz konusu zirveye katılması isteğinde bulundu. Aliyev önümüzdeki günlerde Ermenistan'la diplomatik ilişkileri kurmaya hazırlanan Türkiye'ye gelmeyi doğru bulmadı. Bu arada, sırf bu yüzden Obama Türkiye ziyaretinde çok önemli konu olan enerji ve Nabucco doğalgaz boru hattı projesi ele alınmadı. Azerbaycansız bu konuyu görüşmenin bir anlamı yok. "

ABD

WALL STREET JOURNAL:"OBAMA TÜRKİYE'DE DİKENLİ KONULARA GİRDİ"
"Obama Türkiye, gergin ilişkileri yumuşatmaya çalışıyor. Barack Obama, ABD Başkanı olarak bir Müslüman ülkesine yaptığı ilk ziyaret sırasında, birinci dünya savaşındaki Ermenilerin katliamı ve laik bir ülkede giderek artan siyasi İslam'ın gücü gibi en dikenli konulara girdi."

NEW YORK TİMES: "LAİK-DİNİ AYRIŞMANIN HER İKİ TARAFINI ETKİLEDİ"
"Obama, Türkiye'deki laik/dini ayrışmanın her iki tarafındaki birçok insanı etkiledi. Türk Parlamentosu'ndaki konuşmasında Obama, İslam ile kişisel bağlarından ve Türkiye'nin "güçlü ve laik demokrasi'nden söz ederek her iki tarafa çok zarif bir biçimde hitap etti."

WASHİNGTON POST: "OBAMA TÜRKİYE'DE MÜSLÜMAN DÜNYASINA UZANDI"
"Obama Türkiye'de Müslüman dünyasına uzandı. Obama, TBMM'ye ABD'nin İslam'da "savaşta olmadığını ve olmayacağını'söyleyerek dünya çapındaki Müslümanlara en direkt bir biçimde uzandı.

LA TİMES: "OBAMA SOYKIRIM SÖZCÜĞÜNÜ KULLANMAKTAN KAÇINDI"
"Türkiye'de Obama, "soykırım' sözcüğünü kullanmaktan kaçındı. Geçen yıl birinci dünya savaşı sırasında 1.5 milyon Ermenin ölümünü soykırım olarak niteledi ancak artık giderek artan bir biçimde iki ülke arasındaki samimi temaslara vurgu yapıyor."

İNGİLTERE

GUARDİAN: "OBAMA LAİK TÜRKİYE'DEN MÜSLÜMANLARA KUR YAPTI"
"Barack Obama, laik Türkiye'den Müslümanları kur yaptı. Barack Obama, ABD'nin İslam ile "savaşta olmadığı'nı ilan ederek Türk parlamentosundan Müslüman dünyasına bir zeytin dalı uzattı."

THE TİMES: "TÜRKİYE'NİN GİDECEK ÇOK YERİ VAR"
İngiliz The Times gazetesi Türkiye-AB ilişkilerine geniş yer ayırdı.

Türkiye'nin artık AB kapısında üyelik için yalvaran bir ülke olmadığını yazan gazete, reddedilmesi durumunda Türkiye'nin gidecek çok yeri olacağı yorumunda bulundu.

Türkiye'nin son 50 yılda NATO'nun Güneydoğu Avrupa bölgesinde bir kale gibi durduğunu yazan The Times, Türkiye'nin aynı zamanda on yıllardır AB'ye tam üye olmaya çalıştığını ancak bu süre içinde sadece Doğu Avrupa ülkelerinin üyeliğini izlemekle yetindiğini vurguladı.

Obama'nın ziyaretiyle birlikte Washinton'un Ankara'ya yaranmaya çalıştığını yazan Times, ancak diğer taraftan ise AB'nin Türkiye'yi 'çantada keklik' olarak gördüğünü yazıyor.

Brüksel'in Ankara'nın üyelik sürecinde pek samimi olmadığına işaret eden gazete, "Ama artık modern Türkler de kendilerini 'çantada keklik' olarak görmek istemiyorlar. Yıllar önce ortada baş aktör olarak sadece AB vardı. Ancak bugün AB liderleri Türkiye'nin jeopolitik konumunu pek önemsemiyor. AB, Türkiye'nin enerji yolunda bir merkez olduğunun farkında değil. Brüksel, Türkiye'nin de artık kırsal kesimlerinin geliştiğini bilmiyor." yorumunu aktardı.

"Türkiye AB'ye artık daha az ihtiyaç duyuyor" ifadesini kullanan The Times, Türkiye'nin Gümrük Birliği ile AB piyasalarına istediği gibi girdiğini ve AB üyeliğinden istediğini aldığına dikkat çekti Türkiye'nin AB tarafından reddedilmesi durumunda birçok alternatifinin bulunduğu belirtilen haberde, ülkede bütün partilerin resmi olarak AB üyeliğini desteklemelerine karşın Türkiye'nin Rusya ve Körfez ülkeleriyle yeni ilişkiler kurduğunu ve bunun da ticari anlamda olumlu etkisinin olduğunu yazdı.

Gazete haberin devamında şu yorumda bulundu: "AB liderleri milyonlarca Müslüman'ı almaktan korkuyor. Ancak unutulmaması gerekir ki AK Parti'ye her ne kadar 'İslami' denilse de AK Parti İran ile karıştırılmamalı. Bu ülkede mollalar yok. Türkiye-Rusya ilişkileri gelişiyor. Türkiye çok sayıda enerji koridorları üzerine kurulu. Türkiye her zaman kapıyı Batı'ya açık tutar. Ama Eğer Batı Türklerin kalbini kırarsa o zaman Türkler de bunu Batı'ya ödedir. Washington, Moskova ve Tahran Türkiye'ye yaranmaya çalışırken, Avrupa Birliği Türkiye'yi 'çantada keklik' görüyor. Eğer Türk politikacılar artık AB üyeliğinden vazgeçerse bunun sonucunda görülecek deprem Avrupa'da da çok rahat hissedilecektir."

TELEGRAPH: "BUSH İLE ARASINDA MESAFE KOYMAK İÇİN UĞRAŞTI"
"Genel Kurul'a, Sayın Obama'ın Strazburg'da kullandığını ancak 2008 yılındaki Beyaz Saray seçimi sırasında kullanmaktan kaçındığı, tam adı "Barack Hüseyin Obama' olarak takdim edilerek yeni ABD Başkanı, selefi George W. Bush ile arasında mesafe koymak için çok uğraştı."

İNDEPENDENT: "OBAMA'NIN, NET DESTEĞİ PARİS VE BERLİN'İ RAHAT SIZ ETTİ"
"Sayın Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliği hedefine o kadar net destek vermesi Paris veya Berlin'de rahatsızlık yarattı. Ancak Sayın Obama, Türkiye'nin AB ailesine katılımının arzu edilebilir olduğunu ilke olarak vurgularken haklı idi. Türkiye'nin üyeliği, Avrupa ile İslam dünyası arasındaki ilişkilere çok büyük bir ivme kazandırır."

FİNANCİAL TİMES: "YENİ BİR ŞEY SÖYLEMEDİ ANCAK KULAĞA YENİ GİBİ GELDİ"
"Barack Obama'nın söylediklerinden çok, nasıl söylediği önemli. Hiçbir yerde çok yeni bir politika açıklamadı. Ancak sözlerini alışılmışın dışında bir biçimde çerçevelemesi ve Türk Meclis Başkanı tarafından Barack Hüseyin Obama olarak takdim edilmesi, her şeyin kulağa çok yeni olarak gelmesini sağladı."

ERMENİSTAN

ERMENİSTAN DEVLET RADYOSU: "SORUNU TÜRKİYE VE ERMENİSTAN ÇÖZMELİ"
"Obama: tarihi kavgayı çözmek Türkiye ve Ermenistan'ın işidir."

PAN ARMENİAN: "TÜRKİYE GEÇMİŞLE YÜZLEŞMELİ"
"Türkiye, geçmişle yüzleşmeli. ABD Başkanı, Türk ve Ermeni halkları için ilerlemenin en iyi yolunun geçmişi dürüst, açık ve yapıcı bir biçimde ele alan bir süreç olduğunu söylüyor."

RUM SİYASİLERİN YORUMU

Kıbrıs Rum yönetimi Meclis Başkanı Marios Karoyan, Türkiye'nin ''dünyanın güçlü devletlerinin ihtiyaç duyduğu bir ülke'' konumuna geldiğini söyledi.

Rum basın haberlerine göre, Demokratik Parti'nin (DİKO) lideri olan Karoyan, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin rolünün birçok uzman ve siyasetçinin görüşünün aksine 2004 öncesinde de önemli bir düzeyde olduğunu belirtti.

''Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunu değiştirmesi için Ankara'ya baskı yapılmasını'' savunan Karoyan, ''Türkiye'nin zeki bir dış politikayla sadece bölgedeki rolünü artırmakla kalmayıp, dünyanın güçlü devletlerinin ihtiyaç duyduğu bir ülke konumuna geldiğini'' kaydetti.

İktidarın büyük ortağı komünist AKEL partisinin Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, ''Türkiye'nin dünyanın güçlü ülkelerinin çıkarlarına hizmet edebilecek bir ülke olduğunu'' savunarak, ''bu yüzden de Güney Kıbrıs'ın, Kıbrıs sorununu BM platformundan ve uluslararası hukuk çerçevesinden çıkararak çıkar çatışmaları içerisine sokmaması gerektiğini'' kaydetti.Böyle bir çıkar çatışmasında kazananın Güney Kıbrıs değil, Türkiye olacağını ifade eden Kiprianu, Rum yönetiminin Kıbrıs sorununa mümkün olan ''en iyi çözümü'' bulmak hedefiyle mevcut olanakları en iyi şekilde değerlendirmesini istedi.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise Obama'nın ziyaretinin ''Kıbrıs'ı 'işgal' altında tutan bir ülkeye yönelik çok güçlü destek ifadesi'' olduğu görüşünü dile getirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'deki temasları ve TBMM'deki konuşması Rum basınında da geniş yer buldu.

Rum gazeteleri, Obama'nın TBMM'deki konuşmasına atıfta bulunarak, ABD'nin Kıbrıs'ta kalıcı, iki kesimli, iki toplumlu federal çözümü desteklediğini, Türkiye'nin

AB sürecine tam destek verdiğini ve Türkiye'ye ''inanılmaz methiyeler'' yaptığını yazdı.

FRANSA

LE MONDE: "OBAMA TÜRKLERİN GÖZÜNDE DÜNYANIN EN GÜVENİLİR POLİTİKACISI OLDU"
"Barack Obama, "stratejik müttefik ile bağlarını sıkılaştırmak için Türkiye'de. Barack Obama'nın portresi, artık Türk dükkanlarında Atatürk ve Sultan Mehmet portrelerinin yanında. Yeni ABD Başkanı, Türklerin gözünde "dünyanın en güvenilir politikacısı hale geldi."

LİBERATİON: "OBAMA DELİLİĞİ TÜRKİYE'Yİ DE FETHETTİ"
"Obama deliliği Türkiye'yi de fethetti. Avrupa'nın gezisinin son durağında ve bir Müslüman ülkesine ilk ziyaretinde Amerikan başkanı, Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonu çağrısı, Mustafa Kemal'a hürmet ederek ve ABD'nin "İslam ile savaşta olmadığını ve hiçbir zaman olmayacağı' yönündeki konuşması ile cazibesini sonuna kadar kullandı."

LE FİGARO: "OBAMA VE SARKOZY ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI"
Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye'nin AB tam üyeliğine verdiği desteğin Fransa'da tepkiyle karşılandığı yorumunu yaptı.

"Obama ve Sarkozy Arasında Görüş Ayrılığı" başlığıyla manşetten verilen haberde, Obama'nın açıklamalarının ardından Hazirandaki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik tartışmanın tekrar alevlendiğini yazdı.

Gazete, Obama'nın açıklamalarından sonra Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan merkez sağ ve aşırı sağdaki siyasetçilerin değerlendirmelerini ayrıntılı olarak yayımladı.

Le Figaro, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan, bunun yerine "imtiyazlı ortaklık" öneren son açıklamalarına geniş yer verdi.

Gazetenin baş yazısında da Obama'nın Türkiye ziyareti ve Ankara'nın tam üyeliğine verdiği destekten bahsedildi.

Obama'nın dış politikasında Türkiye'nin önemli bir yer oynadığı kaydedilen baş yazıda, ABD Başkanı'nın verdiği desteğe rağmen tam üyelik konusunda Avrupalı seçmenlerin söz sahibi olacağı yorumu yapıldı.

İSPANYA

EL PAİS: "OBAMA TÜRKİYE'DE MEDENİYETLER ÇATIŞMASINI GÖMDÜ"
"Obama, İslam ile barışmayı önerdi. Başkan Obama, El Kaide'nin ABD'nin Müslümanlar ile olan ilişkisini koşullandırmayacağını bildirdi. Obama, nüfusu çoğu Müslüman ve köktendincilik ile modernite arasındaki gerginliklerin sürekli hakim olduğu Türkiy'de medeniyetler çatışmasını göndü ve İslami dünyasına bir barışma mesajını gönderdi."

EL MUNDO: "OBAMA MEDENİYETLER İTTİFAKINA GÖZ KIRPTI"
"Obama Medeniyetler İttifakı'na göz kırptı. ABD Başkanı Obama, bunu Medeniyetler İttifakı resepsiyon ve yemeğine katılarak yaptı."

LA VANGUARDİA: "OBAMA TÜRKİYE İLE BAĞLARINI SIKILAŞTIRMAKTAN YANA"
"Obama, Türkiye ile bağlarını sıkılaştırmak ve Müslüman dünyasına açılmaktan yana."

ABC gazetesi ise Medeniyetler İttifakı girişiminin eş başkanlarından birinin İspanya olmasına rağmen İstanbul'daki toplantıda İspanyolca tercüme yapılmamasını eleştirdi.

Gazete, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun yaklaşık 5 yıldır söylediği "barış", "diyalog", "uzlaşma", "eşitlik", "tolerans", "tüm dinlere ve kültürlere saygı" ve "fanatizmi sona erdirme" sözlerini İstanbul'da tekrarladığını yazdı.

Zapatero'nun Medeniyetler İttifakı İkinci Forumunda yaptığı konuşmada "Çatışmaları azaltmak için Medeniyetler İttifakının NATO ile işbirliği yapması" teklifi İspanyol gazetelerinde ön plana çıkarıldı.

Gazeteler ayrıca, Zapatero'nun ilkine katılamamasından dolayı aile fotoğrafının ikinci kez çekilmiş olmasına alaylı bir şekilde yer verdi.

ALMANYA

DEUTSCHE WELLE
"Obama'dan Türkiye'ye çarpıcı mesajlar. Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini yineleyen Obama, Atatürk'ün büyük mirasının "laik demokrasi' olduğunu vurguladı. Obama, Ermenistan ile Türkiye arasında uzlaşma istedi."

FRANKFURTER RUNDSCHAU: "HAFTANIN GALİBİ TÜRKİYE"
Alman gazetesi Frankfurter Rundschau ise Türkiye'yi "Haftanın Galibi" olarak ilan etti. "Herkesin hoşuna gitmeye bilir, ama Obama'nın Avrupa turunun sonunda birşey net belli: Türkiye, haftanın galibi. Avrupalılar Türkleri kâla almaları gerektiğini hatırladılar." diye yazılan yorumda Türkiye'nin AB üyeliği yeniden gündemde olduğuna dikkat çekildi.

NEUE OSNABRÜCKER ZEİTUNG
Obama'nın Türkiye ziyareti öncelikle ABD'nin çıkarlarına hizmet etti.

BELÇİKA: "MÜSLÜMANLARA VE AB'YE ÖNEMLİ MESAJLAR"

Belçika basını, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine ilişkin haberlere geniş yer verirken, bu ziyarette Müslüman dünyasına ve AB'ye önemli mesajlar verildiğini yazdı.

Muhafazakar ''La Libre Belgique'' gazetesi, ''Barack Hüseyin Obama İslam toprağında'' başlıklı haberinde, Obama'nın Anıtkabir ziyaretine ağırlık verdi ve ''İran İslam Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı ve Suudi Arabistan Kralı dışında her yabancı liderin Türkiye ziyaretinde Anıtkabir'e uğradığını belirterek, Obama'nın bu törende çok duygulandığını anlattı.

Obama'nın, ''Türkiye'yi modern ve laik bir demokrasi yapan'' Atatürk'ün ''ileri görüşlülüğünü, iradesini, kararlılığını ve cesaretini selamladığını'' yazan gazete, ABD başkanının Türkiye temaslarında Türklerin ''Yurtta sulh, cihanda sulh'' ilkesini temel aldığını ifade etti.

Gazete, Obama'nın TBMM'deki konuşmasında ''diyalog iradesi'' yansıttığını, İslam ile savaş halinde olmadıklarını belirttiğini anlatarak, Amerikalı başkanın Türkiye imtihanını başarıyla geçtiğini ancak kendisinden beklentilerin çok yüksek olduğunu, işinin kolay olmayacağını yazdı.

''Le Soir'' gazetesi, ''Müslümanlara ve AB'ye mesaj'' başlıklı haberinde, Obama'nın Türkiye'yi ziyarete öncelik vermeyi tercih etmesinin nedeninin, Müslüman dünyasına güvence ve İran'a uyarı mesajları vermek'' olduğunu yazdı.

Orta Doğu'da İsrail ve Filistin devletlerinin varlığından yana tavır koyan Obama'nın, Türkiye'nin AB'ye katılımına da tam destek verdiğini belirten gazete, ABD'nin yeni başkanının bu desteğinin başta Fransa olmak üzere bazı AB üyelerini rahatsız ettiğini kaydetti.

''Le Soir'', Irak krizinden sonra geçen zamanda Türkiye ile ABD arasındaki gerginliğin geniş ölçüde giderildiğini, ABD'nin Türkiye'ye, terörizme karşı mücadele çerçevesinde istihbarat aktardığını belirtirken, Obama'nın, ''Türkiye ile Ermenistan arasında diyaloğu desteklediğini'' de ifade etti.


YUNANİSTAN: "OBAMA'DAN TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI ROLÜNE TAM DESTEK"

Yunan medyası ABD Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ve ziyareti sırasında TBMM'de yaptığı konuşmaya geniş yer ayırdı.

Ta Nea gazetesi, "Heybeliada Ruhban okulunun açılması için Obama baskı uyguluyor" başlığını kullandığı haberinde Obama'nın İslam aleminde barış mesajı gönderdiğini belirterek, Türkiye'den bu açılıma destek istediğini belirttiğini yazarken, Elefteros Tipos gazetesi de, "Obama'dan Türkiye'nin uluslararası rolüne tam destek" başlıklı haberinde ABD Başkanı Obama'nın Heybeliada Ruhban okulunun açılmasını açıkça istediğini kaydetti. Gazete, Obama'nın sözde Ermeni soykırımı iddiaları konusunda hala aynı görüşe sahip olmaya devam ettiğini yazdı.

Kathimerini gazetesi ise "İslam alemine Türkiye aracılığı ile açılım" başlığını kullanırken, haberinde Barack Obama'nın "soykırım" kelimesini kullanmaktan kaçındığını ifade etti. Kathimerini, Obama'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda tam desteğini yinelediğini belirtti.

ÇİN: ''TÜRKİYE VE ABD BALAYINDA''
Çin'de 40'ın üzerinde yabancı dil ve Çincenin lehçelerinde yayın yapan radyonun yorumunda, Obama'nın son ziyaretinin Türkiye'nin ABD'nin küresel stratejisindeki önemli konumunu gösterdiği gibi, iki ülke arasında 2003'teki ''tezkere krizinden'' dolayı soğuyan geleneksel müttefik ilişkilerinin yeniden ''balayına döndüğü'' görüşü savunuldu.

Obama'nın başkanlığa başladıktan sonra terörle mücadelede ağırlığı Irak'tan Afganistan'a kaydıracaklarını açıkladığı hatırlatılan yorumda, bu hedefe ulaşmak için ABD'nin kesinlikle batılı ülkeler ve İslam dünyası arasında köprü rolü oynayan Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

İki ülke arasında enerji alanındaki iş birliğinin önemine işaret edilen yorumda, Türkiye'nin Avrupa'nın enerji güvenliğinin sağlanmasındaki öneminin daha da belirginleştiğine dikkat çekildi.

ABD'NİN AMACI VE SORUNLAR
Yorumda, ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermesinin nedenleri sıralanarak, Türkiye'nin AB'ye katılmasının bir Müslüman ülkenin batı dünyasıyla kaynaşması anlamına geldiği, ABD'nin küresel stratejisine Türkiye'nin katkıda bulunması olanağı sağlayacağı ve ABD'ye Türkiye ile AB'ye karşı özel kontrol oluşturması olanağı sunacağı ileri sürüldü.

Yeniden ''balayı'' dönemine girmesine rağmen ilişkilerde hala bazı krizler bulunduğu, iki ülke arasında, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili fikir ayrılıklarının henüz giderilmediği, AB'ye katılım talebinin reddedilmesi durumunda Türkiye'nin sert tepki göstereceği, bunun da dolaylı olarak ABD ve Türkiye arasındaki müttefik ilişkilerine tehdit oluşturacağı görüşüne yer verildi.

İSVEÇ: "OBAMA'NIN TÜRKİYE ZİYARETİ ÖNEMLİ BİR VURGU"
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine geniş yer veren bazı İsveçli gazeteler, bunun; önemli bir aşama olduğunu vurguladı.

Amerika'nın yeni başkanının Türkiye'de verdiği mesajlarına geniş yer veren DN gibi İsveçli gazeteler; bununla NATO ile Müslüman ülkelerin bağlarını güçlendirmeye çalıştığını kaydetti.

Obama'nın, kendisine bu ziyaretle bir mesaj mı vermek istediğinin sorulduğunu ve kendisinin buna cevabının "evet" olduğunu aktaran İsveçli gazeteler, Bush döneminde ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulduğunu ve bu ziyaretin o açıdan önemli olduğunun altını çizdi. DN Gazetesi ayrıca, Türkler arasında Amerika'ya karşı bir güvensizlik olduğunu hatta PKK konusunda Amerika'nın göz yumduğunu düşünüldüğünü, bu ziyaretle birlikte ilişkilerin düzelmeye başlayacağının umulduğunu ve bunun da Obama için önemli olduğunu yazdı. Obama'nın, PKK teröristlerine karşı işbirliğine açık olduğunu söylemesini de kaydeden İsveçli gazete ayrıca, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk konusunda yaptığı çalışmalar hususunda övgüyle bahsettiğini de ekledi.

Obama'nın "Amerika hiçbir zamanla İslam'la savaş halinde değildir ve olmayacaktır" sözlerine yer veren gazete ayrıca, Obama'nın Türkleri onore etmek için Atatürk'ten de övgüyle bahsettiğini belirtti. Obama'nın seçimden önce Ermeni iddialarını tanıyacağını belirttiğini ama şimdi bu konuda dikkatli davrandığını yazan gazeteler, Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni gelişmelerin olduğunu da aktardı.

ARNAVUTLUK BASINI: "OBAMA MÜSLÜMANLARA ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ"

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine geniş yer veren Arnavutluk basını, Başkanın Müslümanlara önemli mesajlar verdiğini yazdı.

Obama'nın Türkiye ziyaretinde özellikle ABD ile İslam dünyasını yakınlaştırmaya çalıştığını belirten basın, ABD Başkanının Müslümanlara önemli mesajlar verdiğine işaret etti.

İktidardaki Demokratik Parti'nin yayın organı "55 gazetesi" manşetten yayımladığı haberinde, Obama'nın, "ABD Müslümanlarla savaş halinde değildir" sözlerini başlık olarak kullandı.

Haberde, Obama'nın Türkiye'ye güçlü destek verdiği, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda da yardım vaadinde bulunduğu belirtildi.

Ana muhalefet Sosyalist Parti yayın organı olan "Zeri Popullit" gazetesi de "Obama, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini destekliyor" başlıklı haberinde, ABD Başkanının ziyaretiyle Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni ve olumlu bir döneme girildiği ifade edildi.

"Shqip" gazetesi ise Obama'nın Türkiye üzerinden Müslüman ülkelere ve Müslümanlara "barış ve kardeşlik" mesajı verdiğini yazdı.