kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mevlana ile çağrı

07.04.2009
Başbakan Erdoğan, 81 ülkenin yer aldığı 'Medeniyetler İttifakı'nın İstanbul Çırağan Sarayı'ndaki buluşmasında yaptığı konuşmayı Mevlana'nın "Gel, ne olursan ol yine gel" dizeleriyle bitirdi..
Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu dün İstanbul'da, Çırağan Sarayı'nda başladı. Açılış oturumunda dünya liderlerine hitap eden Başbakan Erdoğan "Tarihten gelen düşmanlıkları bitirmenin ne kadar zor olacağıın bildiklerini belirterek, konuşmasını Mevlana'nın "Gel" çağrısıyla noktaladı. Erdoğan, konuşmasında liderleri yarınları uzlaşı, diyalog ve huzur temelinde birlikte hareket etmeye çağırdı. Toplantının yapıldığı salondan çıkıldığında, yakın semtlerde üç semavi dinin, İslam, Hıristiyanlık ve Museviliğin binlerce yaşındaki ibadet mekânlarının bir arada görülebileceğini ifade eden Erdoğan, Sultanahmet Camisi, Neve Şalom Sinagogu ve Aya İrini Kilisesi'nin birbirine saygı ve hoşgörü içinde yüzyıllar boyunca bir ve beraber yaşadığını kaydetti. Erdoğan, "Tahammülsüzlük çatışmayı, çatışma ayrışmayı doğurur. Bunun için atmamız gereken ilk adım hoşgörüyü, tahammülü, toleransı geliştirmek, diyalog ve iletişimi güçlendirmek, paylaşmayı ve dayanışmayı ön plana çıkarmaktır" dedi. Türkiye'nin siyaset felsefesinin de her zaman "düşman üretmek değil dost kazanmak" şeklinde olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Küreselleşme çağında hiçbir ülke veya topluluk kendisini diğerlerinden soyutlayarak var olamaz. Irak'ın, Afganistan'ın, Ortadoğu'nun, Afrika'nın meselelerini görmezden gelerek, kendi ülkelerimizi ve insanlarımızı huzura ve refaha ulaştıramayacağımızı acı şekillerde tecrübe ettik" şeklinde konuştu. Başbakan, sözlerinin sonunda, Mevlana'nın, "Gel, ne olursan ol yine gel. İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel. Bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel" dizelerini okudu.

MEDENİYETLER İTTİFAKI FORUMU'NDAN KARELER İÇİN TIKLAYINIZ...

d
FARKLI BİR YÜZYIL
Daha sonra kürsüye gelen İspanya Başbakanı Jose Luiz Rodriguez Zapatero ise iki dünya savaşının nedeninin hoşgörü eksikliği olduğunu ifade etti. İspanya Başbakanı, "Doğru kararlar alır ve birlikte hareket edersek farklı bir yüzyıl yaratabiliriz" dedi. Yoksulluğun ve açlığın ortadan kaldırılması için ortak çalışacaklarını söyleyen Zapatero, "Biz Afganistan'ın kendi ayakları üzerinde durmasını, köktendincileri ve terörü yok etmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. Zapatero, nükleer silahların yok edilmesi için de birlikte çalışmak gerektiğinin altını çizdi.
Haberin fotoğrafları